Család
Szponzorált tartalom

Az elhízás a házi kedvenceinket is érintheti! Ezekre figyelj, hogy ne etesd túl a cicádat, kutyádat!

A kutyák majdnem fele elhízott Európában, a macskáknál valamivel jobb a helyzet, de az mindkettő házi kedvencre igaz, hogy a plusz kilóval küzdők sokkal kevesebb ideig élnek. Hibák, amiket kerülj el, ha kisállatot tartasz!

Egy, a Liverpooli Egyetemen végzett kísérlet során több mint ötvenezer kutya adatait elemezték, és arra jutottak, hogy a túlsúlyos állatok akár 2 és fél évvel rövidebb ideig élhetnek, mint az átlagos testalkatú társaik. A túlsúly légzési nehézségek, ízületi problémák, valamint szív- és érrendszeri betegségek melegágya is lehet.

Kevés mozgás

Fajtától függetlenül, kijelenthetjük, hogy a házi kedvenceinknek is szükségük van a mozgásra. Ez akkor is így van, ha mást sem látsz, csak azt, hogy egész nap a kanapén pihen a kutyád, macskád. Természetesen, nem ugyanannyi mozgásigénye van egy agárnak, egy vizslának, mint egy tacskónak, de a mozgás az életük része kell legyen, ha azt szeretnéd, hogy sokáig, egészségeben együtt legyetek.

Túl sok étel

Ha túl sok szénhidrátot adsz a kutyádnak, macskádnak, az ugyanazt eredményezi, mint nálunk, embereknél, vagyis meg fog hízni. A kenyérfélék, a péksütemények, a tészták, és a magas szénhidrát tartalmú tápok rendkívül sok kalóriát tartalmaznak, amikre egy átlagos házi kedvencnek nincs szüksége. Sőt, a szénhidrátok nagy részét a kis kedvencek nem tudják hasznosítani, azaz zsír formájában rakódik le a testükben.

Napi többszöri etetés

A kutyánk, macskánk a családunk része, azonban nem szabad úgy etetni őket, ahogy mi táplálkozunk! Azon kívül, hogy a szénhidrát mennyiségét minimalizálni kell, a napi többszöri etetés sem tesz jót nekik. Vagyis egy kutyának nincs szüksége reggelire, ebédre és vacsorára, pláne nem napi ötszöri étkezésre. A kutyádnak naponta egyszer adj enni, de arra figyelj, hogy nagyjából ugyanabban az időben. A cicádnak adhatsz naponta kétszer, azonban ne hagyj ott neki reggel egy halom ételt munkába indulás előtt, hanem porciózd ki.

Sok jutalomfalat

Sokan hajlamosak vagyunk jutalomfalatokkal túletetni a kutyánkat, macskánkat. Biztos, hogy számodra sem ismeretlen az érzés, amikor a kutyádra, cicádra nézel, és olyan aranyos, hogy már csak emiatt is adsz neki egy-két falatot. Ha ezt rendszeresen teszed, hiába szeretnél kedveskedni a jutalomfalatokkal, valójában csak rosszat teszel a kedvencednek. Vagyis tartsd be a tasakokon, dobozokon található ajánlást, ugyanis mindegyiken feltüntetik, hogy naponta mennyit ajánlott adnod belőle. Akkor adj jutalomfalatot a kedvencednek, ha megdolgozott érte, azaz, ha mozgott valamit!

Ivartalanítás után

Ha ivartalanítod a kedvencedet, az energia igénye csökken. A kisállatok azért szoktak elhízni az ivartalanítás után, mert a gazdik nem veszik figyelembe, hogy az állat már nem mozog annyit, nem olyan gyors az emésztése, és ugyanúgy etetik, mint az ivartalanítás előtt. Konzultálj az állatorvossal, és csökkentsd az ételmennyiséget, valamint figyelj arra, hogy továbbra is aktív életet éljetek a kedvenceddel!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top