Család
Szponzorált tartalom

Attól, hogy elfordítod a fejed, még nagy a baj! Ezért fontos, hogy fát ültess

A faültetés mára globális és kardinális kérdéssé nőtte ki magát. Tedd magad hasznossá, és segíts faültetéssel itthonról a bolygónkon és saját magadon is!

A fák és a hatásuk mostanra olyannyira beépültek a mindennapjainkba, hogy már fel sem tűnik – a hiányukat azonban azonnal észrevennénk. A jó levegőt, a fűszerek, az innivalók és a gyógyszerek egy részét, az eső jelentős hányadát, a talaj táplálását, megkötését, a bútoraink nagy részét, a tűzifát, a takarmányt és a szél megzabolázását is mind a fáknak köszönhetjük. De mi lenne, ha eltűnnének?

Fák, erdők nélkül nincs élet

A környezetvédelem, a globális felmelegedés, a növény- és állatfajok kipusztulása az utóbbi hónapokban már nem csupán homályos, valamikor a távoli jövőben bekövetkező események, amikről általánosságban hallunk. Sajnos az életmódunk következményeit sokan már szó szerint a saját bőrükön tapasztalják: nemcsak Brazíliában, hanem Alaszkában és Gran Canarián is erdőtüzek pusztítottak, és persze, Kaliforniát sem kímélték, ahol évről évre egyre nagyobb károkat okoz a tűz. De nem csupán a tűz számolja fel az erdőket: erdőirtás folyik a pálmaolaj miatt is, amit szinte mindenben megtalálsz a szépségápoló szerektől kezdve a mogyoróvajon, chipseken át a félkész ételekig, zacskós levesekig. A pálmaolaj miatt az orangutánok, madarak lakhelyeként szolgáló erdők helyén a kopár pusztaság marad, és a kétségbeesett állatok, akik halálra vannak ítélve

A fák azonban nemcsak az állatok számára nélkülözhetetlenek, hanem nekünk, embereknek is létfontosságúak. Tisztítják a levegőt, friss oxigénnel látnak el minket, és a szeles vidékeken szélfogóként is szolgálnak. Az elegendő mennyiségű fa és a faültetés a talajerózió megelőzése miatt is elengedhetetlen, ugyanis ha nincsenek fák, a talaj könnyen kopárrá, terméketlenné válhat, ahol pedig homokos a föld, nincs, ami megállítsa a szemcsés talaj vándorlását. Fák nélkül az esőzések is könnyen elmoshatják a talajt, amely a fa gyökerei híján nem olyan erős: levelek, ágak hiányában nincs, ami eloszlassa a vizet, így az eső egyben zúdul rá a védtelen talajra, és fölcsuszamlásokat okoz.

Mit tehetsz te, itthonról?

Fontos, hogy ne dugd a fejed a homokba, azonban a közösségi oldalakon való posztolás egy szomorú smiley kíséretében nem elég! Légy aktív részese annak a folyamatnak, amely segít megállítani a Föld és a környezeted pusztulását, és tudd: ezek már nem pátoszos, túlzó szavak, hanem a mindennapi valóságunk. Azonkívül, hogy adakozol a brazil őserdők megmentésén dolgozó alapítványoknak, hazai marhahúst eszel és újrahasznosított papírt használsz a háztartásban, valamint az irodában is, te magad, itthon is tehetsz a klímaváltozás ellen. Vedd kezedbe az ásót, és ültess annyi fát, amennyit csak tudsz! A szmog, a szén-dioxid kiszűrése különösen fontos a kipufogógáztól, a gyárak füstjétől túlterhelt városokban, ahol a fák szerepe felbecsülhetetlen. Ha van kerted, ültess gyümölcsfákat, így nemcsak a levegő minőségét javíthatod, hanem friss gyümölcseid is lesznek. Ha városban laksz, akkor csatlakozz önkéntesként olyan szervezetekhez, amelyek fákat ültetnek, vagy támogasd a faültető kezdeményezéseket.

A varázslatos gemenci erdő

Így tett az egyik legnagyobb, irodaszereket gyártó vállalat, az Office Depot is: a cég különösen nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos és újrahasznosított termékekre, így biztos lehetsz abban, hogy ha náluk szerzed be az iskolai felszerelést, a környezetet is véded. Az Office Depot fontosnak tartja a hazai erdők, a „zöld és tiszta” környezet megóvását, az ártalmak mérséklését, valamint a környezettudatos szülőkön keresztül egy új, környezettudatos generáció felnevelését. Ennek keretén belül a vállalat augusztusban és szeptemberben egy több éven át tartó akciót szervez a gemenci erdőgazdasággal közösen.

Ültess legalább egy fát a jövőnek!” elnevezéssel közös faültetési programra hívják a családokat, a részvétel pedig nagyon egyszerű: az Office Depot minden ötezer forintos vásárlás után legalább egy, hazánkban őshonos facsemete ültetését támogatja a gemenci erdőben. Minél nagyobb értékű a vásárlás, annál több fa – 20 ezer forintos költés után már 10 darab! – gyarapítja majd az ország zöld „tüdejét”. Az akcióhoz egy közösségi játék is társul: a játékban regisztrált részvevők között fődíjként 13 darab osztálykirándulást sorsolnak ki. A szerencsés nyertesek osztályai háromnapos ökotáborban vehetnek részt a Gemenc Zrt. által fenntartott Pörbölyi Ökoturisztikai Központban lévő erdészeti iskolában. A 13 évre tervezett együttműködés 2 millió facsemete elültetésével járul hozzá az ország egyik legszebb erdejének megőrzéséhez.

Ne várj tovább, cselekedj te is, és légy aktív résztvevő a saját, valamint a gyereked életminőségének jobbá tételében és bolygónk megóvásában!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top