Család

“Nem lehet lelkesen szexelni, ha valaki követeli” – 13 ütős idézet Feldmár Andrástól

Hogyan függ össze a félelem, a düh, az agresszió és a szex? Kiderül Feldmár András legújabb kötetéből, melyből 13 ütős idézetet hoztunk. Ezek a gondolatok tényleg betalálnak!

Meríts erőt a magyar származású, Kanadában élő pszichoterapeuta gondolataiból! Feldmár András a Félelem, düh, agresszió és szex című új előadás-kötetében nagyon aktuális kérdéseket feszeget. A megszégyenítés, a félelem, az erőszak, az agresszió, a szex és a terror mögött meghúzódó érzelmek és érzések közé vezet téged, miközben fontos felismerésekre juthatsz saját magadról, családod és környezeted viselkedéséről. Most ebből gyűjtöttünk össze 13 ébresztő gondolatot:

Nem szabad finnyásnak lenni, az emberek vérengző állatok. Ezért óriási csoda, amikor nem bántjuk egymást. A szeretet legegyszerűbb definíciója az, hogy tudnálak bántani, de nem foglak. Csoda, hogy ezt meg lehet ígérni. Te, én, mi elhatározhatjuk, hogy nem fogjuk bántani egymást, vagy nem fogunk bántani valaki mást. Azt az illetőt szeretjük, akiről elhatároztuk, hogy nem fogjuk bántani. De azt is be kell vallani, hogy tudnánk bántani.”

Minden félelemnek a magja az, hogy a következő pillanatban talán már nem leszek. De nehéz ezt érzékelni.”

Szerintem az, aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.”

Ha rájövök arra, hogy megfosztottak valamitől, abban már benne van az, hogy bármelyik pillanatban megfoszthatnak az életemtől. Megfoszthatnak attól, akit szeretek. Bele lehet halni abba, hogy elveszíthetek valamit, ami nekem értékes. És akármilyen fiatal vagy, az életed értékes.”

“Mindannyiunkban bennünk van a gonosz. És bennünk van a jó is. Gyakran elhatározás kérdése, körülmények kérdése, mikor tenném meg azt azzal, akivel éppen szemben állok. Ha azt állítom, hogy ez nem én vagyok, ilyen én nem tudok lenni, akkor hazudok. Mindig a körülményektől és az elhatározástól függ.”

Nincsenek őrültek, csak olyan emberek vannak, akikkel rosszul bántak, és nem tudják, nem merik vagy nem szabad tudniuk, hogy rosszul bántak velük. És ha ez van, el kell válniuk a valóságtól. Vagy elhiszik, amit mondanak nekik, és akkor fel kell adniuk magukat, vagy magukkal maradnak, akkor pedig mások büntetik meg őket azért, amit mondanak. Ez az őrület.”

Mindannyiunkban megvan a vágy arra, hogy összeköttetésbe kerüljünk a valósággal. De néha az egyetlen mód arra, hogy megtudjam, mi a valóság, az, ha vér folyik. És lehetőleg a másik vére, nem az enyém.”

Attól félünk, ami már megtörtént. Megesik, hogy a tudatunk nem emlékszik rá, de az idegrendszerünk vagy a testünk nem felejt.”

Úgy veszíthetjük el magunkat, hogy azt hisszük a kezdetektől fogva, hogy azért születtünk meg, hogy másoknak engedelmeskedjünk, lehetőleg anélkül, hogy nekik ki kelljen mondani, mit akarnak.”

Amiről megállapítjuk, hogy más, azonnal megítéljük, hogy melyik rosszabb és melyik jobb, és hogy ki fog uralkodni ki felett. A hatalom itt van a gyomorban, a köldök felett két és fél centivel, a szexcsakrában. Innen indul az energia, ami mindig dominálni akar. Ha más vagy, akkor én leszek fent, te leszel lent. Addig harcolok, amíg bele nem halok, hogy én legyek fent és te legyél lent.”

Nem lehet lelkesen szexelni, ha valaki követeli. Gyakran nincs is más út, mint elválni, mert még ha a pasi – általában a pasi – meg is ígéri, hogy soha többé nem hozza szóba a szexet, a nő akkor is tudja, hogy akarja. Még ha rá se néz a pasi, akkor is csak arra vár, hogy mikor lesz már. Ebben van a követelés, ami megöli a nő vágyát.”

Amikor jót akarok egy nőnek, akkor tulajdonképpen saját magamat elégítem ki, így nem csoda, ha ez unalmas lesz neki.”

A szexnek gyakran vége van, miután a nő gyereket szül, mert akkor jön rá, hogy a férje egy pici bébi. A nőnek nem izgalmas, hogy így van rá szüksége a férjének. Ha a férfi úgy megy a nő felé, mint a baba az anya melléhez, hát abból nem lesz jó szex. Az igazi szex két ember között történik. Valami történik kettőnk között, egyszerre. Ha ez nem így megy, akkor valami más van. Ha eggyé válunk a szexben, akkor neked is, nekem is oda kell adnunk magunkat annak a nagyobbnak, aminek a részesei vagyunk.”

Még több elgondolkodtató idézet az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top