Család

6 dolog, amire figyelj, ha a gyereknek veszel fényvédőt

Saját magunknak is érdemes megválogatni, milyen fényvédő krémet használunk, egy kisgyermek esetén pedig fektessünk erre még nagyobb figyelmet.

For kids jelöléssel szinte minden márkánál találunk gyerekeknek szánt naptejet, nem ritka azonban, hogy mégis van bennük illatanyag vagy épp alkohol, ezekre pedig egyáltalán nincs szüksége a gyerekek bőrének. A tudatos fényvédőválasztás nem egyszerű, de megpróbáljuk most megkönnyíteni azzal, hogy összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni a gyerekeknek szánt fényvédők kiválasztásánál.

1. Strandra SPF50-est válasszunk

Ne spóroljunk a faktorszámmal, strandoláshoz vagy hosszabb kintlétekhez válasszunk SPF50 faktorosat, de ne feledkezzünk meg máskor sem a fényvédőről. A káros UV-sugárzás éveken át éri a bőrünket, még felhős időben is mérhető a jelenléte, a nem megfelelő fényvédelem pedig alattomos. Talán csak annyit látunk belőle, hogy augusztusra lefoszlott a gyerek háta, de valójában ez már egy olyan bőrkárosodást jelez, amely, ha éveken át tart, akkor mire a gyerek felnő, jóval magasabb lesz annak a kockázata, hogy valamilyen bőrprobléma, ne adja ég, melanoma alakul ki nála.

2. SPF25-ös fényvédelem a minimum

A hétköznapokra legalább SPF25-ös fényvédőt használjunk az arcukra, a karokra, lábakra, ha pedig az óvodában, iskolában nem garantált, hogy ügyelnek a naptej ismételt felvitelére, válasszunk 50 faktoros készítményt. Ne csak mi kenegessük a gyereket, tanítsuk meg már kisgyerekkorban a fényvédők körültekintő használatára. A mostani kisgyerekes szülők generációjának ez többnyire még kimaradt. Mindenkinek vannak emlékei a naptejmentes balatoni nyarakról, mikor napokat aszalódtunk a vízparton, vagy csodálkozva tekintgettünk az „őrült magas”, 15-ös faktorszámú naptejekre. Hiába az emlékek nosztalgikus íze, elhihetjük, hogy bőrünk szenvedett ez idő alatt, nem véletlen, hogy sokaknak alakulnak ki pigmentfoltok, és nem győzzük hallgatni, milyen magas a bőrrákos megbetegedések száma.

3. Nem kell a parfüm

Érdemes kerülni az alkoholt és illatanyagot tartalmazó készítményeket, pláne ha a gyerekünk bőre érzékeny. Ezek jelenlétét mindenképp ellenőrizzük az összetevők listájában, még akkor is, ha hipoallergén feliratozású az adott termék.

Illusztráció: Istockphoto

4. Kisbabáknak fizikai szűrőset

A két évnél fiatalabb apróságok bőre még jóval vékonyabb, érzékenyebb, mint a nagyobb gyerekeké, pláne a felnőtteké, ezért esetükben kiemelt figyelmet követel a helyes fényvédelem, ami a megfelelő ruházattal kezdődik. Szerelkezzünk fel nyakellenzős, széles karimájú napozókalapokkal, strandoláskor pedig válasszunk nekik hosszú ujjú, fényvédős fürdőpólót és persze lehetőleg ne tartózkodjunk kinn velük 11 és délután 4 óra között a tűző napon. 

A fennmaradó időszakokra és fedetlen testrészekre pedig válasszunk fizikai fényvédőket (tehát titán-dioxidot és cink-oxidot) nem nanoszemcsés változatban tartalmazó, magas faktorszámú készítményt. (Ezt onnan tudhatjuk, hogy az összetevők között a két fényvédő neve mellett nem szerepel a nano jelző.)

5. Bölcsis korúaknak: fizikait vagy kémiait?

Nagy különbség lehet egy féléves kisbaba és egy csaknem kétéves gyerkőc vízimádata között. Minél nagyobbak, annál aktívabbak, ezért strandoláskor érdemesebb lehet a ruhából kilátszó részekre, az arcra, kémiai fényvédős naptejet kenni. A fizikaiak ugyanis könnyen lemosódnak a vízben, így hiába az alapos kenegetés, ha pár perc alatt minden védelem leoldódik.

Ugyanígy, ha a csöppség már bölcsis, tisztázzuk előre a nevelőkkel, hogy napközben átkenik-e a gyerekeket fényvédővel, hiszen a homokozóban ülve is izzadnak, többször mossák a kezüket, arcukat, számos körülmény van, amelyektől lekopik a reggel felvitt mennyiség, amit pótolni kell. Ha ez megoldható, készítsünk be fizikai fényvédős naptejet a szekrénybe, ha nem, akkor pedig ne álljunk meg reggel SPF50 faktor alatt, és végezzünk alapos munkát, hogy a védőhatás kitartson délutánig. Kétéves kor körül pedig szintén mérlegeljük, hogy inkább egy jó minőségű, kémiai fényvédőket tartalmazó készítményt választunk ilyen esetekre, amelynek tovább tart a hatása.

Illusztráció: Istockphoto

6. Óvodásoknak és nagyobbaknak

Mire ovis lesz a gyerkőc – de valójában már kétéves kornál változik az ajánlás –, sokat erősödik, fejlődik a bőr szerkezete, így mi is változtathatunk a kiválasztott készítményeken – persze csak akkor, ha akarunk. Az UV-szűrős strandruhákról ezután se mondjunk le, legalább addig, amíg a gyereket rá tudjuk beszélni, hogy azt viselje a strandon. Minden más esetre (és testfelületre) már választhatunk kémiai szűrős készítményeket, de azt azért érdemes csekkolni, hogy ne tartalmazzon vitatottabb kémiai összetevőket, mint az oxybenzone vagy az octocrylene. 

Hétköznapokon maradjunk a fizikai fényvédőknél, de legyünk reálisak: ezek idővel „macerásak” lehetnek, a nagyobb gyerekeket zavarhatja a vastag fehér réteg a bőrükön, minket pedig a sűrűbb krémek nehezebb kenhetősége. Esetükben azonban már választhatunk jó minőségű, kémiai összetevőset vagy nanoméretű fizikai összetevőket tartalmazó készítményt, amelyek már nem hagynak fehér réteget, és könnyebben eldolgozhatók. Lényeg, hogy valamit tegyünk az arcukra, kezükre, hogy megelőzzük a felnőttkori esetleges bőrproblémákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top