Család

Idősotthoni jóllét (x)

Sokan sokféleképpen megközelítve próbáltak már érvelni az idősotthoni lét mellett vagy éppen ellene.

Sajnos az esetek nagy részében csupán hallomásból, az ismerős ismerősének nagymamája esetéből (stb.) próbálnak messzemenő következtetéseket levonni. El kellene jutni addig, hogy átlássuk, miről is beszélünk.

Saját döntés alapján beköltözők olyan ellátási formát választanak, mely megadja számukra a teljes mozgási szabadságot a nap bármely szakában. Általában apartmanos elhelyezésről van szó, ahol saját fürdőszoba, teakonyha, szoba és adottságtól függően erkély is található. A beköltöző a saját bútoraival, kedvenc tárgyaival rendezi be a lakhelyét. Azt, hogy ő milyen mértékben kívánja kihasználni az apartmanja adta lehetőségeket, például szeretne-e maga főzni a jövőben, egyéni döntés kérdése. Sokan továbbra is sütnek-főznek, még a lekváreltevésről sem mondanak le. Akinek ez teher, többféle menü közül választhat, melyet dietetikus állít össze. A takarítás, mosás szintén olyan feladat, melyet többen saját maguk végeznek, de szintén eldönthető, hogy jöjjön-e a takarítónő, lekerüljön-e a mosodába a ruha. Van, aki a mindennapjait ugyanúgy tölti, ahogy beköltözése előtt. Számára elsődlegesen az volt a fontos, hogy az egészségügyi háttér, a napi biztonság helyben legyen. Meleg otthona van, nyugodtan éli az életét. Azok, akik számára már nehézséget okoz a főzés, takarítás, mosás, átadják ezt a gondot az intézménynek.

Amit mindenképpen érdemes kihasználni az adott idősotthonban, az a számtalan programlehetőség. Érdemes megkérdezni, ha valakinek van hobbija, van-e más lakó, akinek hasonló az érdeklődési köre. A programokon való aktív részvétel nem csupán a szabadidő hasznos, tartalmas eltöltését szolgálja, hanem az ismerkedésre is bőven ad lehetőséget. Ez is pontosan úgy működik, mint bárhol a világban. Ismerkedés, sok közösen eltöltött idő, és még házasság is születik. Sok lakó több kulturális programon vesz részt, sokkal több időt szán mozgásra, egészségfenntartó foglalkozásokra, mint az idősotthonba költözés előtt.

Külön elhelyezési forma a demenciával élők vagy a fokozott ápolásra szorulók esete.

Az Olajág Otthonok munkatársai szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre, de mindenképpen érdemes személyesen is tapasztalatokat is gyűjteni.

www.olajagotthonok.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top