Család

Kisgyermek mellett így lehet karriert váltani (X)

„Anyukámat én nagyon szeretem. Ő a Zöldrókában dolgozik, számítógépet tanul. Julcsi is ott bölcsis.”


Ezt mondta májusban középső csoportos kisfia Nagy Eszterről, amikor anyák napján az óvodában minden gyereknek meg kellett osztania néhány gondolatot az anyukájáról. A jelek szerint számára is egyértelmű volt, hogy az akkor már több mint fél éve tartó programozóképzés fontos projekt az anyukája – illetve a család – életében. Eszter 9 hónap alatt új szakmát szerzett, és most arra készül, hogy betöltse első programozói állását. 

„Olyan munkára vágytam, amiben kiélhetem a kreativitásomat”

Bár végzettsége szerint jogász, 10 évig a diplomáciában dolgozott. Férjével ezalatt rengeteget utaztak, több országban éltek, és született két gyermekük. Ezután úgy érezte, szüksége van egy olyan szakmára, amivel bárhol tud érvényesülni, és egyben kellő rugalmasságot biztosít a családi teendők ellátásához.

A családi okok mellett személyes motivációja is volt a karrierváltásra. „Olyan munkára vágytam, amiben kiélhetem a kreativitásomat. A programozásnak pedig több olyan határterülete van, aminél a design, az esztétika és a felhasználói élmény állnak a középpontban” – mondta. A Green Foxról egy ismerősétől hallott, és amikor meglátta, hogy részidős képzés indul, nem volt kétsége afelől, hogy ez a legjobb választás.


A tanulás gyakran ment az alvás rovására

Kezdetben napi 3, majd 6 órát kellett a képzés helyszínén tölteni. Ekkor jól jött, hogy kislányára az épületben kialakított bölcsődében vigyáztak. A tananyag elsajátításához otthoni tanulásra is szükség volt, ami gyakran ment az alvás rovására, hiszen főleg akkor jutott rá idő, amikor a gyerekek már lefeküdtek. A szükségesnél kevesebb alvás pedig egy idő után visszaütött, így a kimerültséggel is meg kellett küzdeni. „Szerencsére ilyenkor a csapattal mindig visszarántottuk egymást, illetve a Green Fox is sokat tett azért, hogy segítsen, például coachinggal”.

Férje és szüleik segítsége is nagy szerepet játszott abban, hogy szabadidejéből a kódolásra is jutott. „A család részéről is komoly csapatmunka volt ez, és nagyon hálás vagyok nekik a támogatásért” – hangsúlyozta Eszter. Főleg a vizsgák előtt (a képzés alatt összesen 3 vizsgát kellett tenni a záróvizsgával együtt), illetve a projektidőszak intenzívebb fázisaiban jött jól ez a fajta segítség. Amíg a családtagok a gyerekekkel foglalkoztak, ő nyugodtan tanulhatott.

„Elképesztő ereje van ennek a közösségnek”

Hosszú időszaknak mondható a képzés 9 hónapja, tele hullámvölgyekkel. „Mindannyiunkban erős volt a bizonyítási vágy, és nagyon odatettük magunkat. Egymásnak is sokat segítettünk, hiszen mindannyian ugyanabban az élethelyzetben voltunk. Már az elejétől látszott, hogy elképesztő ereje van ennek a közösségnek” – mondta Eszter. 

A képzés júliusban fejeződött be, de Eszter szeptemberben már bele is vághat új karrierjébe: egy amerikai multinál kapott részmunkaidős programozói állást. 

******************

Az Academy4MoMs kisgyermekes anyukáknak szóló programozóképzésről

A Green Fox Academy és az Academy4MoMs együtt indítottak egy részidős programozóképzést olyan kisgyermekes szupermamiknak, akik programozóként terveznek visszatérni a munka világába. A képzést teljesen az anyukák igényeire szabták: a hallgatóknak kezdetben heti 3×3 órát, majd később 6 órát kell az osztályteremben eltölteniük, emellett a képzés helyszínén  egy élményközpontú bölcsődével várják a karrierváltó anyukákat. 

Az első évfolyam Nagy Eszterrel júniusban végzett, a szeptemberben induló második évfolyamra még augusztus 18-áig várják a jelentkezéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top