Család
Szponzorált tartalom

Klimax és ami mögötte van: okok és tünetek

A klimax jeleinek felismerése az egyik legsürgetőbb feladat. Az is nagyon fontos, hogy ne tragédiaként éljük meg az átalakulást.

Ahogy az élet számos területén, a menopauza és a klimax kapcsán is fontos, hogyan állunk a helyzethez. Vannak, akik félve gondolnak a menopauzára, és rettegnek a klimaxtól több okból is: féltik a testüket a változásoktól, és azt hiszik, örökre elbúcsúzhatnak a nőiességüktől. Ezek a nők gyakran az önsajnálat csapdájába is esnek, és akarva-akaratlanul megnehezítik a saját helyzetüket. Vannak viszont olyanok is szép számmal, akik tudatosan vezetik át a testüket a változókoron, és a tüneteket felismerve és elfogadva támogatják a szervezetüket az átalakulásban.

A termékeny időszak elmúlása egy életszakasz végét jelenti ugyan, de egyben egy új kezdetét is. Sem a vonzerő, sem a boldogság nem vész el, ha az ember nem hagyja el magát. Ezért is érdemes megismerni a folyamatot, és ha a tünetek igénylik, szakember segítségét kérni abban, hogy hogyan segítsük a testet az új időszakban. Persze az sem mindegy, hogyan gondolunk magunkra. Az új életszakasz sok pozitívumot is tartogat, csak fel kell ismerni őket: megszűnnek például a menstruációval járó fájdalmak és kínlódások, és mivel ráébredünk, hogy foglalkoznunk kell a testünkkel, új dimenziók nyílnak az önismeret és az egészséges életmód felé.

menopauza és klimax tünetei

Természetesen a folyamat kezelése nem egyszerű. A menopauza mindenkit más élethelyzetben talál. Mivel a tünetek sem egyformák, a változókorban lévő nőknek fel kell ismerniük a menopauza jeleit.

Klimax jelei lehetnek:

  • ingerlékenység
  • alvászavar
  • hangulatingadozás
  • hőhullám
  • verejtékezés
  • arcpirulás
  • szédülés
  • hüvelyszárazság
  • emésztési problémák
  • depresszió

A klimax során a tüszőhormon-termelés csökkenése megváltoztatja a test működését. A peteérés rendje felborul, rendszertelen lesz a menstruáció. A hormonok csökkenése általában 45 éves kor körül kezdődik, a hormontermelés megszűnése 50-55 éves kor körül következik be. Sajnos nem mindenki tudja, hogy a változások a petefészekhormonok, leginkább az ösztrogén hiányának következményei.

Az első fontos lépés, hogy elfogadjuk a változást és felismerjük a tüneteket. De nem szabad itt megállni, hiszen tenni kell azért, hogy átsegítsük magunkat ezen a nem feltétlenül könnyű, ám természetes és sok pozitívumot is hozó időszakon. Az általános tünetek enyhítésére használhatunk gyógynövényeket, ásványi sókat; ha nehezen viselhetőek, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A lelki támogatás is elengedhetetlen: az életmódváltás sokat adhat a szervezetünk mellett a közérzetünknek és az önbecsülésünknek is, de egy új hobbival is megajándékozhatjuk magunkat a megújulás jegyében. A külsőnkre pedig érdemes még többet figyelni: a rendszeres testmozgás alap, de a szépítkezés oltárán is áldozzunk minél többször. A lényeg, hogy véletlenül se felejtsünk el nőnek lenni!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top