Család

A legjobb kérdések a gyerekekhez

"Mesélj néhány iskolai pletykát!" – pszichológusok szerint ilyen kérdésekkel szőheti szorosabbra a szülő kapcsolatát gyerekével a hétköznapi rohanásban.

A statisztikák szerint a szülőknek naponta átlagosan 30 percük jut arra, hogy esténként foglalkozzanak gyerekeikkel. Negyedük aggódik, hogy ennyi idő nem elég, és csaknem minden második úgy érzi, hogy nem kellően jó szülő a hétköznapokon. Ám állítólag segíti a közeledést, ha a szülő megfelelő kérdéseket tesz fel a gyerekének – legalábbis egy angol kutatás szerint.

A legjobb kérdések a gyerekekhez

Claire Halsey gyermekpszichológus összeállította a „legjobb kérdéseket”, amelyek biztosan megnyitják a kicsiket. Szerinte a 3-4 év közöttiektől például a következőket érdemes kérdezni és kérni:
    – Milyen játékokkal játszottál ma?
    – Ki a magasabb: az óvó néni vagy anyukád?
    – Mesélj a mai legélvezetesebb játékról!

    A 4–8 év közöttiek esetében:
    – Meg tudnád mutatni eljátszva, hogy mit csináltál ma a szünetben?
    – Hármat tippelhetsz, hogy mit csináltam ma!
    – Hányszor mosolyogtál ma, mi nevettetett meg?

    8 és 14 év között:
    – Remek sztorim van a számodra, de kérek is egyet cserébe. Te kezded!
    – Mesélj pár iskolai pletykát! Csupa fül vagyok!
    – Milyen leckével bajlódsz? Tudok segíteni?
    – Hova mentek a héten a barátaiddal?

Halsey hangsúlyozza, hogy a kérdések lehetőleg mindig nyitottak legyenek, azaz kifejtendő válaszra késztetők, ne pedig csupán eldöntendők.
Azért az elég furcsa lenne, ha egy notesszel járkálnánk a lakásban, és abból olvasnánk fel „érdeklődő” kérdéseinket – ezzel az erővel egy robotot is beállíthatnánk a fogadására, nem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top