Család
Szponzorált tartalom

Neked mi jut eszedbe az idősek otthonáról? Ma már nem az utolsó lehetőség, hanem egy életforma

Az idősek otthona ma már sokkal inkább a pezsgő társasági élet, az élmények, a figyelem és a törődés szinonimája, ahová jó érzés tartozni. 70 év felett is születhetnek barátságok, szerezhetünk új élményeket, akár olyanokat is, amik minden eddigin túltesznek.

Tény, mivel sokan nem ismerjük az idősek otthonát, berögződésből azt gondolhatjuk, nem feltétlenül ott szeretnénk eltölteni az időskorunkat. Pedig ha közelebbről megismersz egy jól működő intézményt, biztos, hogy megváltozik a véleményed.

Tévhitek az idősek otthonáról

Az idősek otthona ma már nem ugyanazt jelenti, mint régen, mégis, sokan még mindig egyfajta utolsó utáni lehetőségként tekintenek az intézményre. Anno a törődés hiányának számított, ha valaki idősek otthonába került: azt jelentette, hogy nincs senkije, akire számíthatna, így élete utolsó éveire, azért, hogy ne legyen egyedül, idősek otthonába ment, ahol társaságban lehetett, ápolók felügyelete mellett. Ha régen a nagyink idősek otthonában élt, gyerekként mindig egyfajta szorítással a szívünkben mentünk látogatni. A szobájáig egy sötét és végtelennek tűnő folyosón keresztül juthattunk el, amin végighaladva óhatatlanul az elmúláson gondolkoztunk.

Néhány évtizede az idősek otthonát még csak a fogunk között sziszegtük, sajnálattal a hangunkban, és arra gondoltunk: mi biztosan nem ott szeretnénk megöregedni. Mára azonban rengeteget változott a világ, és az otthonok is átalakultak – valójában mostanra betöltik azon szerepüket, amire valójában hivatottak. Az idősek otthona ma már nem egy „B” opció, hanem egy pezsgő társasági élettel rendelkező lakóközösség, ahol akár az életünk során kimaradt bakancslistás vágyainkat is megvalósíthatjuk.

Milyen ma egy idősek otthona?

Az időskor egyik nagy kihívása a társasági élet hanyatlása, a baráti kör csökkenése és az új élmények hiánya. Egyre nehezebb új és valóban értékes kapcsolatokat kialakítani, hiszen 60-70 év fölött az itthoni nyugdíjas nem a világjárásról ismerszik meg. Így egyre inkább bezárkózhatunk, miközben az elmúláson töprengünk, és jóformán semmiféle új, élettel teli inger nem ér minket.

Ha viszont az idősek otthona mellett döntünk, belecsöppenünk egy olyan közösségbe, ahol sok új embert ismerhetünk meg, és barátokra is szert tehetünk. A különböző szervezett programokon hozzánk hasonló érdeklődésűekkel találkozhatunk, így akár egy filmklub, egy zenei program, a színházi előadások vagy az irodalmi kör könnyen összehozhatja a hasonszőrűeket. A pezsgő társasági élet jó hatással van a lelkünkre és a mentális, ezáltal a testi egészségünkre is. Ráadásul a programok mellett mindig van, aki figyel ránk, és szükség esetén orvosi segítséget is azonnal kapunk, ami idősebb korban életmentő lehet.

Sőt: mivel a jobb idősotthonokban fontosnak tartják az elme pallérozását is, a memóriát karban tartó gyakorlatokat, a szó szoros értelmében vett élethosszig tartó tanulást is a szenvedélyeddé teheted. Létezik úgynevezett Senior Akadémia, amin keresztül tanulhatunk, és akár 80 év felett is beiratkozhatunk – tanulni valóban sohasem késő!

Test és lélek egyensúlya

Természetesen időskorunkban a testi egészségünkre is fokozottan kell ügyelni, ami garantáltan nem egyszerű. Akár megelőző testmozgásról, akár gyógykezelésről van szó, az idősek otthonában szakavatott segítséget kapunk, és sportolhatunk, tornázhatunk, hiszen 70 felett sem áll meg az élet. A sport jót tesz a szívünknek, de az ízületekre is vigyáznunk kell, így az otthonokban olyan tornaórákon vehetnék részt a lakók, ami nemcsak vitalizáló, hanem ízületkímélő is.

Amellett, hogy kikerülhetnek a főzés, mosás, takarítás Bermuda-háromszögéből – hiszen ezt többé már nem nekik kell csinálniuk –, a rendelkezésükre állnak a különböző orvosok, mint például belgyógyász, nephrológus, ortopéd szakorvos, reumatológus, neurológus-pszichiáter-geriáter és pszichoterapeuta. De az otthonokban szakápolók, gyógytornászok, gyógymasszőrök is dolgoznak, akik akár a megelőzésben, akár a rehabilitációban a lakók segítségére lehetnek. A szakápolók figyelnek arra is, hogy a szűréseken rendszeresen részt vegyenek, amiket, lássuk be, sokszor még erőnk teljében is hajlamosak vagyunk elodázni, később pedig az egészségünk múlhat rajta. Sőt, ezzel a hosszú és lehangoló kórházi tartózkodást is megelőzhetik, ami időskorban még inkább megterhelő lehet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top