Család

Amikor a gyermek kíváncsisága mögött szorongás lappang

Dana Baker kétgyermekes anyuka, mellette pedig nevelési tanácsadással foglalkozik. A saját lányával történt esetet írta le, amikor a gyerek kíváncsisága mögött szorongást fedezett fel.

A gyerek kíváncsi népség. Nagyon kíváncsi. És mi, szülők, szeretjük, hogy ilyenek, bátorítjuk őket, mert a kíváncsiság vezet oda, hogy minél többet megtanuljanak a világról. De néha a kíváncsiság mögött szorongás lappang.

Beletelt egy kis időbe, míg rájöttem, mi zajlik a kislányom fejében, míg megláttam, hogy a kérdései kicsit mást jelentenek, mint a többi gyereknél. Akkor vált ez főleg szembetűnővé, amikor a „hogyan” és „mi ez” kérdésekből hirtelen „mi lesz, ha “ kérdések lettek.

A „mi lesz ha” kérdések mögött megbújik a félelem. A lányom kiborult, ha hirtelen nem a tervek szerint alakultak az események, mert mi lesz, ha valami balul sül el? Sok szorongó gyermeknek nagyon gazdag fantáziája van, a lányom is közéjük tartozik. Hihetetlen kreatív emiatt, de ez a fantázia közben azt is jelenti, hogy a legrosszabb forgatókönyveket képzeli maga elé. Mit lehet ezzel csinálni?

szorongás kíváncsiság kérdések

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Az egyértelmű, hogy nem azt kell neki mondogatni, hogy nem kell aggódni, mert ez még soha senkin nem segített. Próbáltam, de csak azt értem el, hogy sokkal jobban szorongani kezdett a gyerek. Ezért inkább úgy döntöttem, megpróbálom végigvenni vele a félelmeit, amikor felmerülnek benne.

Olykor ez könnyen megy, és csak átbeszéljük, mitől fél, ami segít neki abban, hogy ráébredjen, nincs semmi baj. Néha viszont nem lehet kimozdítani a komfortzónájából. Ilyenkor az használ, ha ugrálunk vagy táncolunk, esetleg légzőgyakorlatokat végzünk.

Érdemes a gyerekek kérdéseire odafigyelni és mögéjük látni. Mert rengeteg válasz létezik, de az biztos, hogy az nem jó megoldás, ha arra várunk, hogy majd maguktól megválaszolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top