Család
Szponzorált tartalom

Táncházak, ahová mulatni, magukat jól érezni jártak az emberek

Régen a falu apraja, nagyja táncházakban szórakozott, ahol a férfi tudta, hogyan forgassa meg tánc közben a párját. A közösségben mindenki önfeledten táncolt, és egy kicsit elfelejtkezhetett a mindennapi gondokról. A táncházakban ezt ma is átélheted!

Felmenőink idejében a táncházak adtak teret a közös esti, táncos-zenés összejöveteleknek, ahova mulatni, magukat jól érezni jártak az emberek. A táncházmozgalom és a magyar táncházak ma már a világörökség részét képezik.

Együtt táncoltak kicsik és nagyok (Forrás: Fortepan)

Együtt táncoltak kicsik és nagyok (Forrás: Fortepan)

A táncházmozgalom születése

A táncházmozgalom Kodály Zoltán, Bartók Béla és Lajtha László népzenegyűjtő tevékenysége nyomán bontakozott ki Budapesten az 1970-es években. De előzményének tekinthető a két világháború között a népi hagyományok színpadi bemutatására létrejött Gyöngyös Bokréta Mozgalom is.

1969-ben Martin György Kallós Zoltánnal és Sztanó Pállal együtt hangos filmes gyűjtést készített Széken, ahol még a 20. században is éltek a 18. század társadalmi és kulturális hagyományai. Őket követték Székre az új koreográfusnemzedék tagjai, Foltin Jolán, Korniss Péter, Kossuth-díjas fotográfus, Novák Ferenc, Kossuth-díjas koreográfus és Tímár Sándor. Itt született meg az első táncház gondolata 1972-ben, ami először az Írók Boltjában, a Jókai téren kapott helyet.

A bejáratnál pántlikával átkötött pálinkásüveggel várták az érkezőket, ahol a budapesti fiatalok felszabadultan szórakozhattak. Sebő Ferencnek és Tímár Sándornak köszönhetően nem telt bele sok idő, és a budapesti táncházmozgalom országossá nőtte ki magát, sőt, a magyar határon is átívelt.

Budapest VI. Liszt Ferenc téri Könyvklub, az első budapesti táncház 1972. május 6-án (Forrás: Fortepan)

Budapest VI. Liszt Ferenc téri Könyvklub, az első budapesti táncház 1972. május 6-án (Forrás: Fortepan)

A táncházakban ma is felszabadultan szórakozhatsz, táncolhatsz

A táncházak biztosították a falusi emberek számára, hogy szervezett keretek között jót mulassanak, szórakozhassanak, megéljék az örömeiket, és barátságok is szövődtek. A mozgalom erre ad ma lehetőséget a fiatalabbaknak és az idősebbeknek egyaránt, miközben a zenei és táncos anyanyelvet, annak különböző táji változatait ismerhetjük meg.

A táncházakban élő zene alapozza meg a hangulatot, kérhetünk zenéket, nótákat, és örömmel fogadják a kezdőket is. Elfelejthetjük a hétköznapi stresszt, a mindennapok gondjait, miközben igényes népzenét hallgathatunk. Nem kell aggódnod akkor sem, ha kezdő vagy: van tánctanár, és kezes is, aki segít, ráadásul minden táncház elején tartanak egy rövid oktatást. Egyedül is érkezhetsz, biztos lehetsz benne, hogy lesz párod, de itt semmi sem kötelező: ha úgy tartja kedved, egész este zenét is hallgathatsz, de táncolhatsz is, amíg bírod szusszal. Sőt, érdekes néprajzi előadásokat is hallgathatsz.

A táncházak a gyerekek számára is nagyon hasznosak: fejleszti a mozgásukat, a ritmusérzéküket, a szociális készségeiket. Megtanulnak énekelni, táncolni, felvállalni magukat, és nem utolsósorban a közösségi együttlét szabályait is elsajátíthatják. A táncházakhoz a kezdetektől fogva számos rendezvény kapcsolódott, amit a mai napig is tartanak. Ilyen például az Országos Táncház Találkozó és Kirakodóvásár, és a Hagyományok Háza szervezésében létrejött Táncház Napja.

Táncház napjainkban, a Hagyományok Házában

Táncház napjainkban, a Hagyományok Házában

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top