Családi főzőcske

Eszi, nem eszi, nem kap mást?

Kényeskedés, válogatósság – sok szülő találkozik a problémával, hogy gyermeke elutasítja a kínált ételt. A fintorgásnak azonban hosszú távú következményei is lehetnek. A megoldás nem a szigor, hanem egészen más. Erre adunk ötleteket.

Azok a szülők, akik egészségtudatosan élnek, nagyobb eséllyel kerülhetik el, hogy gyermekeiknek túlsúllyal kelljen megküzdeniük – derül ki a NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT programjának frissen publikált reprezentatív kutatásából. Ám a válogatósság leküzdése nem megy varázsütésre. Tippek, trükkök azért vannak. Csokorba szedtük őket.

Eszi, nem eszi, nem kap mást?

1. Étkezz kiegyensúlyozottan!
Nem csak a rossz, a jó példa is ragadós – ezért ha szülőként kiegyensúlyozott étrendet követsz, jó esélyed van arra, hogy gyermeked is követi a példádat. Ha rendszeresen kerülnek a tányérodra rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, valamint sovány húsok és hal, akkor nagy valószínűséggel a csemetéd sem húzza a száját.

2. Legyen családi program az evés
Egy-egy közösen elköltött étkezés összetartja a családot, együtt lehetnek és együtt ehetnek a szülők és a gyerekek. Ezek az alkalmak kiváló lehetőségek a pozitív táplálkozási minták továbbadására, így gyermeked nyitottabbá válhat a kiegyensúlyozott táplálkozás iránt. Az egyedül étkező gyerek kellő minta híján nem táplálkozik tudatosan, így esetében az elhízás kockázata is nagyobb lehet.

3. Hódítsátok meg együtt a konyhát!
A konyha egy egészségtudatos családban nem csak az édesanya terepe. A közös főzés amellett, hogy akár szabadidős tevékenységnek is betudható, lehetőséget teremt arra, hogy gyermekedet bevonva az előkészületekbe és a főzésbe, jobban megismertethesd vele a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen élelmiszereket, és így jó eséllyel nem lesz elutasító a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása iránt.

4. Reggelivel induljon a nap!
Ha kiegyensúlyozott reggelivel kezdődik a család napja, nagy az esély rá, hogy a többi étkezés sem telik majd egészségtelenül. A teljes értékű gabonákban, rostokban gazdag zöldségekben és gyümölcsökben gazdag reggeli lassan felszívódó szénhidrátjai hosszabb távon biztosítják a jóllakottság érzését, ez pedig csökkentheti az elhízás kockázatát, mivel gátat szab a habzsolásnak, túlevésnek.
Olvass többet a témáról itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top