Családi főzőcske

Így tedd egészségessé a gyerek kedvenc ételeit

Egy kisgyerek válogatósságát sem egyszerű leküzdeni, de egy függetlenedésre törekvő, szemtelen kamaszé végképp nehezen kezelhető. Ők már csak azért is nemet mondanak a hagyományos, egészséges ételekre, hogy bosszantsák a szülőket, az addig nagy gonddal alakított étkezési szokásokat lázadó hévvel rúgják fel. Pedig néhány trükkel leszerelhető ez a szilaj lendület, és úgy is adhatunk nekik egészséges ételt, hogy annak még örüljenek is!

A kis gyerek kis gond, a nagy gyerek nagy gond – és ez hatványozottan igaz, ha az evésről van szó. A tinédzserek már inkább a trendek és a barátok szavára figyelnek és nem a szülőkére, és ha azok valamiről kijelentik, hogy jó és hasznos, akkor mérget vehetünk rá, hogy már csak ezért is kerülni fogja a gyerekük. A vitamindús főzeléket, amit addig jó étvággyal evett, újabban lefitymálja, és pizzát enne helyette otthon is (a haverom anyja ezt csinálja ebédre, nálunk miért nem lehet?), a gyümölcsöt széles ívben kerüli, mert ciki almát rágcsálni, mikor mások tacost tolnak a mexikói büfében és hamburgert a mekiben. Normális lázadás ez, és szülőként akkor cselekszünk okosan, ha nem leverni akarjuk, hanem felhasználjuk a benne tomboló energiákat. Az előbb felsorolt ételek ugyanis nem törvényszerűn egészségtelenek. Ha jól készítjük el, tele lesznek hasznos vitaminnal és tápanyaggal – amit persze nem kell egy serdülő orrára kötni –, és még a családi étkezőasztal mellett is marasztalhatjuk vele a szabadságért ádáz harcot vívó, kamasz gyerekünket.

Látványkonyha

Van pár módszer, amivel olyan ételt is megetethetünk a kamasszal, amit egyébként nem szeretne. Ilyen általában a nyers zöldség és gyümölcs. Ezekre jó trükk, ha gusztusosan felaprítjuk és kis tálba – csalinak – kitesszük az asztalra. A kamaszok ugyanis utálják az időrabló dolgokat, viszont ha éppen falatnyi az étel, amit vacakolás nélkül bedobhatnak, azt hajlandók megenni. Szintén vonzó számukra a látványos étel, a színes, sok összetevőből álló kaják, amikből svédasztal szerűen vehetnek – ha van időnk, akkor néha állítsunk össze egy ilyet a kedvükért. A konyhapulton “felejtett” gyümölcs- és zöldségsaláták sovány húsokkal, pálcikára tűzött halkockák és hasonló finomságok a megfelelő tálalásban sokkal előbb célt érnek, mintha fehér asztal mellett, hagyományos családi rítusok közepette, késsel-villával kéne őket elfogyasztani.

Így tedd egészségessé a gyerek kedvenc ételeit

Mixelj

A mixek trendi dolgok – az viszont, hogy mi van bennük, a legkevésbé sem fontos. Legyen jó a színe, az íze és kapjon valami hangzatos nevet – és a tinédzser gyerekünk már issza is a sárgarépás, céklás almás koktélt, aminek összetevőire eredeti formájában rá sem nézett volna. Egy idő után – ha már rákapott az ilyen mixekre – mutassuk meg neki, hogyan készül, és tartsunk otthon hozzá való alapanyagokat. Nem kizárt, hogy magától is nekiáll majd, hogy ilyen egészségkoktélokat gyártson!

Klasszikusok délidőben, egészségesen

Ha jobban szemügyre veszünk egy hamburgert, azt látjuk, hogy óriási lehetőségek vannak benne: egy sor olyan összetevővel lehet ezt az ételt elkészíteni, ami egészséges: paradicsom, uborka, paprika, fejes saláta, hagyma, stb.. Ha ezek mellé sikerül a húspogácsát és a bucit is egészségesebbé tenni, akkor nyugodtan mondható, hogy a hamburger hasznos étel egy tininek is. A hús akkor lesz egészséges, ha minél soványabb: célszerű ezért fasírozott szerű masszát készíteni többféle húsból, amiről levágtuk előzőleg a felesleges zsiradékot, és amibe keverjünk halat is. Ezt követően már csak arra kell ügyelnünk, hogy jól készítsük el: lehetőleg növényi olajon süljön és maradjon enyhén angolos. Végül pedig olyan bucit válasszunk hozzá, ami teljes kiőrlésű lisztből készült – ha magok is vannak rajta, az még jobb! Ilyet ma már a legtöbb szupermarketben és pékségben kaphatunk.

Így tedd egészségessé a gyerek kedvenc ételeit

Hasonlóképpen bevezethetjük az otthoni étrendbe a pizzát is. Itt mindössze az a lényeg, hogy a tésztát ne fehér lisztből gyúrjuk, hanem teljes kiőrlésűből, és eltérően a magyar pizzázók szokásaitól olaszosan készítsük el: vagyis igazából csak az alapszósszal megkent tészta kerül a sütőbe, a feltétet pedig csak később, gyakorlatilag nyersen tesszük rá. Nyers koktélparadicsomot, zöldségféléket, sovány sonkát, fetát, sajtot, gombát – gyakorlatilag bármit tehetünk rá, amit egyébként nyersen soha az életben nem enne meg a gyerekünk, de egy pizzán már megjön hozzá az étvágya. Ennyi kell csak ahhoz, hogy menők legyünk a gyerek szemében és hajlandó legyen egészséges ételt is enni!

 

Még több gyerekrecept az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top