Családi pénzügyek
Szponzorált tartalom

Elképzelted már, hogy milyen nyugdíjas évekre vágysz? Ezt tedd, ha idős korodban is egészségesen és anyagi biztonságban szeretnél élni!

Ha az idő előrehaladtával az orvosi rendelők látogatása és az anyagi gondok helyett inkább kirándulásokon vennél részt, a hobbidnak és a szeretteidnek szentelnéd idődet, akkor már most tehetsz a nyugodt idős évekért!

Azért, hogy az idős éveidre is biztonságban tudhasd magad, nemcsak az egészségeddel, hanem a pénzügyeiddel kapcsolatban is felelősséggel kell döntened már most. Amire a mostani 30-as, 40-es korosztály nyugdíjba megy, az akkor keresőképes korban lévőknek dupla annyi nyugdíjast kell eltartaniuk, mint most, vagyis a jelenlegi tendencia szerint a nyugdíjadat jó eséllyel ki kell majd egészítened. De ha már most gondolsz a jövődre, könnyedén biztosíthatod a nyugodt idős éveidet.

Szokások, melyek hosszú távon hatással lehetnek az egészségedre

Jelenlegi életmódod nagyban befolyásolja azt, hogy miként fogod magad érezni életed hátralévő részében. Ha sok rostban gazdag és friss zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrendet követsz, nemcsak az emésztésed és a bőröd hálálja meg, hanem képes leszel tovább megőrizni a vitalitásodat is. Fogyassz rendszeresen sejtregeneráló céklát, spenótot és almát, immunerősítő káposztát, valamint vértisztító fokhagymát és vöröshagymát! A vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő étrendet magas antioxidáns-tartalmú chiamaggal, acai bogyóval és búzafűlével kiegészítve a környezet káros hatásait is ellensúlyozhatod.

Az egészséges étrend mellett ne feledkezz meg a rendszeres testmozgásról sem! Mindegy, hogy biciklizel, jógázol, futsz, táncolsz vagy egyszerűen otthon tornázol, a lényeg a rendszeresség. Találd meg a számodra legmegfelelőbb mozgásformát, azt, ami illeszkedik az életviteledhez és az életstílusodhoz! Ha a sport még nem része az életednek, akkor tökéletes kezdés az is, ha néhány megállóval előbb szállsz le, és sétálsz 10 percet. A sport nemcsak az alakodat formálja, hanem a depressziót is messzire űzi, és a mozgás közben felszabaduló adrenalin, valamint a dopamin a lelki egyensúlyodra is jó hatással lehet.

Mentális egészség és lelki egyensúly

A testi mellett a szellemi és a lelki egyensúly is rendkívül fontos. Azért, hogy mentálisan is friss maradj, ne hagyd, hogy a közösségi média böngészésében kimerüljön a napi kultúra! Olvass sokat, mozdulj ki: járj színházba, kiállításokra, koncertekre, hiszen ha rendszeresen részt veszel kulturális eseményeken, a tudástárad bővítése mellett a szürke hétköznapokba is színt vihetsz. Az olvasással gyarapíthatod a szókincsedet, a komolyzene jó hatással van az idegrendszerre, a színház pedig olyan élményt is adhat, amit moziban soha nem élhetsz át.

Ahhoz, hogy a szó minden értelmében egészséges lehess, a lelki egyensúlyodra is oda kell figyelned. Úgy élhetsz teljes értékű életet, ha képes vagy az önazonosságra, de ahhoz, hogy vállald önmagad és beteljesíthesd a vágyaidat, nélkülözhetetlen, hogy tisztában légy az értékeiddel. Ha önfejlesztő körökbe vagy coach-hoz jársz, esetleg jógázol, sokkal hamarabb ráláthatsz az életed azon területeire, amelyeken megrekedtél, és segítséget kaphatsz abban is, hogyan lendülhetsz tovább. Fontos, hogy a céljaid tisztázása után tégy a megvalósításukért! De a tettek mellett ne sajnáld az időt magadtól sem: legyen az egy nyugodt óra a kádban, a kedvenc magazinoddal, vagy egy nagy séta egyedül. Az „énidő” csak a tiéd, használd feltöltődésre!

Anyagi biztonság megteremtése, átgondolt pénzügyek

Nemcsak az egészségeddel, hanem a pénzügyeiddel kapcsolatban is felelősséggel kell döntened már most. Gondolkoztál már azon, milyen nyugdíjas éveket szeretnél? Ugyanúgy, ahogy most, 30 év múlva is lesznek váratlan kiadásaid vagy olyan időszakok, amikor megajándékoznád magad – biztosíthatunk róla, hogy idős korban is ugyanolyan örömet tud szerezni egy-egy szép ruha vagy cipő, mint most. Szeretnél majd utazni, világot látni, új kultúrákat megismerni? Szeretnéd, ha nagymamaként az unokáid születésnapjára emlékezetes ajándékokkal készülhetnél majd? Ezek mind olyan dolgok, amikért már most tehetsz, és bebiztosíthatod a saját és a családod jövőjét.

Gondolj csak bele, léteznek olyan előrejelzések, amelyek szerint 30 év múlva a keresőképes korban lévőknek kétszer annyi nyugdíjast kell eltartaniuk, mint jelenleg, tehát bizonyos, hogy a nyugdíjrendszer átalakításra szorul majd. Ezen felül érdemes lehet előre takarékoskodnod, ha ugyanazt az életszínvonalat szeretnéd fenntartani, amit évtizedeken keresztül megszoktál.

Kezdj el már most félretenni!

Ha fontos számodra az anyagi stabilitás, és az, hogy az életminőséged nyugdíjas éveidben se csökkenjen, akkor olyan megtakarítási formát keress, amelyre akkor is számíthatsz, ha esetleg egészségügyi gondjaid támadnak. A nyugdíjbiztosítások előnye azon túl, hogy szolgáltatásai kamatadó- és öröklésiilleték-mentesek, az, hogy a befizetett díj 20%-ával megegyező – de legfeljebb évi 130.000 Ft – adójóváírás is igénybe vehető utánuk. Az NN Motiva nyugdíjbiztosítások esetében a már említett előnyökön túl lehetőséged van választani a garantált lejárati összegű, és a magasabb hozam lehetőségét kínáló, de már kockázatvállalással járó nyugdíjbiztosítások közül. 

Így például az NN Motiva garantált, rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás kiváló választás lehet számodra, ha kiszámítható megtakarítási formát keresel a nyugdíjas éveidre, mivel a szerződéskötéskor előre meghatározott elérési összeg kifizetése garantált a szerződéses feltételek teljesítése esetén. További előnye, hogy kiegészítő biztosításokat is köthetsz mellé, amelyekkel annak az alapvető célnak a megvalósulását teheted lehetővé, amely miatt a nyugdíjbiztosításodat megkötötted: nem kell nyugdíjas korodra lemondanod a számodra fontos dolgokról, legalább 40%-os egészségkárosodás esetén sem. A befizetés mértékétől függően díjkedvezmények járnak, amennyiben az éves díjad meghaladja a 324.000 forintot vagy az 500.000 forintot. Tervezz előre, hogy nyugdíjcélú megtakarításod idős korodra pénzügyeid biztos pontja legyen!

A cikk megjelenését az NN Biztosító támogatta.

NN Motiva nyugdíjbiztosítás – Tervezd velünk életed leghosszabb szabadságát!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top