nlc.hu
Családi pénzügyek
Gyerekek pénzügyi tudatossága

Cserebere az erdőben – a gyerekek pénzügyi oktatása már nem csak mese

Egyedülálló módon kisgyermekeknek szóló pénzügyi edukációs mesekönyvet jelentet meg a Pagony Kiadó és az Erste. A Cserebere az erdőben című könyv az erdei állatok életén keresztül ismerteti meg a gyerekekkel az alapvető pénzügyi fogalmakat, mindezt játékos formában, szakszavak nélkül.

Cserebere az erdőben – a gyerekek pénzügyi oktatása már nem csak mese

Hiánypótló mesekönyv született

Miért kell anyának és apának dolgoznia? Miért nem korlátlan a pénz a szülők bankkártyán? Miért nem kaphatjuk meg azonnal, amire vágyunk és miért nem jó a világítós rollert csillogó kavicsra cserélni? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak a gyerekek a legújabb edukációs mesekönyv segítségével. De az erdő állatainak mindennapjaiból az is kiderül, mivel jár, ha kölcsönkérünk valakitől vagy épp csalóval van dolgunk.

Az Erste és a Pagony, Magyarország egyik vezető gyermekkönyvkiadója közösen alkotta meg a mesét, amellyel a szórakoztatáson túl alapvető gazdasági és pénzügyi ismereteket kaphatnak a gyerekek. A Pagony közel 25 éve a kortárs magyar gyermekirodalom úttörője, az Erste pedig egyedülálló módon képviseli az országban azt a törekvést, hogy a pénzügyi tudatosságot minél korábban érdemes a gyerekek életének szerves részévé tenni. Az együttműködésből született a Cserebere az erdőben című mesekönyv, melynek szerzője Czernák Eszter, az illusztrációkat pedig Szert-Szabó Dorottya készítette. A könyv 2025 nyaráig megérkezik a Pagony könyvesboltokba is, de azok, akik december 15-ig Erste Cseperedő bankszámlát nyitnak gyermeküknek, a számlavezetés mellé már most kapnak ajándékba egy példányt.

A mesekönyv 2025 nyarától már megtalálható lesz a könyvesboltokban

A mesekönyv 2025 nyarától már megtalálható lesz a könyvesboltokban

Nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyi nevelést

Az Erste és a Pagony közös együttműködéséből megszületett mesekönyv a legkisebbek edukációját tűzte ki célul. A kiadó a három-hat éves óvodás korosztályt jelölte meg a könyv hátulján, azonban hatéves kor felett is bárki számára ajánlott, sőt, az idősebb gyerekek akár már egyedül is elolvashatják.

A mesekönyv az erdei állatok „pénzügyeibe” nyújt mókás betekintést: a gyerekek négy évszakon át követhetik az életüket, miközben az állatok különféle dolgokat csereberélnek vagy adnak kölcsön egymásnak. Így anélkül mutatják meg a gyerekeknek, mit jelent az eltérő érték, a kölcsön vagy a kamat fogalma, hogy ezekkel a szavakkal meg kellene ismerkedniük. A mesekönyv végén a szülők játékos feladatokat is találnak: ezek segítenek abban, hogy a gyerekekkel együtt mélyíthessék el a megszerzett tudást, és elkezdjenek beszélni a pénzügyi kérdésekről.

„A meséken keresztül a gyermek sokkal jobban tud kapcsolódni”

Murányi Linda, az Erste PR és belső kommunikációs vezetője elmondta, nem titkolt céljuk, hogy a pénzügyekről való gondolkodást a családok életébe is bevigyék.

(Balról): Szert-Szabó Dorottya, Czernák Eszter, Sárdi Dóra, Murányi Linda, Farkasházi Réka, színésznő és Pálosi Márta, az Erste szenior kommunikációs szakértője a sajtótájékoztatón

(Balról): Szert-Szabó Dorottya, Czernák Eszter, Sárdi Dóra, Murányi Linda, Farkasházi Réka, színésznő és Pálosi Márta, az Erste szenior kommunikációs szakértője a sajtótájékoztatón

„Az Erste 200 éves hitvallása az, hogy a pénzügyekhez való hozzáférés minél demokratikusabb legyen, hiszen a pénzügyi egészség mindenkinek jár. Azonban azt is felismertük, hogy a pénzügyekkel való törődésnek és az azzal kapcsolatos mentalitás formálásának mihamarabb meg kell kezdődnie, már iskolás kor előtt. Innentől kezdve viszont az is egy fontos kérdéssé vált, hogy hogyan.”

Az Erste PR és belső kommunikációs vezetője szerint a pénzügyi tudatosság egy fajta komplex gondolkodásmód, ahol gondolunk a jövőre és tudatosan éljük az életünket. Ezt kell gyermekeinknek valamilyen módon átadni.

„Mindenki azt szeretné, hogy a gyermeke boldog legyen és boldoguljon az életben. A meséken keresztül a gyermek sokkal jobban tud kapcsolódni a pénz témájához, a mesékben kimondott igazságot ráadásul sokkal jobban elfogadják, mintha a szülő próbálja meg racionálisan elmagyarázni.”

A gyerekek pénzügyi tudatosságának kialakítását a saját bankszámla is segíti

Az Erste kifejezetten a fiatalok számára alakította ki az Erste Cseperedő számlacsomagját. A legfiatalabb ügyfeleknek, a 0-14 éves korú gyermekeknek szóló számlavezetés díja 0 Ft, a számlához 7 éves kortól egyedi, világító bankkártyát is igényelhetnek a szülők gyermeküknek, akinek költéseit, számla- és kártyahasználatát folyamatosan nyomon követhetik saját George, az Erste internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatásának segítségével. Emellett még idén érkezik a nagyobb gyerekek számára kialakított George Junior. A bank nemcsak termékekkel, de hasznos és praktikus tippekkel is rendszeresen támogatja a szülőket és a gyerekeket.

A játékosítás minden korosztályban segíti a könnyebb és hatékonyabb tanulást

Amikor Czernák Eszterhez, a könyv szerzőjéhez megérkezett a felkérés, teljes lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. A Cserebere az erdőben megalkotásánál elsődleges szempont volt, hogy a gyerekek ne a tanítást, hanem az élvezetet leljék meg az erdei kalandokban, az erdei élet körforgásában zajló eseményekkel pedig már könnyű volt összekapcsolni a pénzügyeket.

„Szeretem a történetek erejét arra használni, hogy segítsek eligazodni a gyerekeknek a világban. A pénz és a pénzügyek kezelése pedig a legbonyolultabb és legfontosabb kérdések közé tartoznak, amik már egész kicsi kortól foglalkoztatják őket” – vélekedik a könyv szerzője. ‒ „Bonyolult kérdéseket is lehet egyszerűen, a gyerekek gondolkodását követve elmagyarázni, és erre jó példa a Cserebere az erdőben című könyv is.”

Farkasházi Réka színésznő három gyermek édesanyjaként bőven megtapasztalta, melyik korú gyermeke hogyan viszonyul a pénzügyekhez. Ezért is vállalta, hogy aktív résztvevője lesz a mesekönyv népszerűsítésének.

„Nagyon örülök minden olyan mesének, ami nem didaktikus módon tanítja a gyerekeket, hanem gondolkodásra késztet, beszélgetéseket kezdeménynek a szülő és a gyermek között” ‒ fogalmaz a színésznő.

A Cserebere az erdőben 2025 nyaráig megérkezik a könyvesboltok polcaira, de azok, akik december 15-ig Erste Cseperedő Bankszámlát nyitnak gyermeküknek, a számlavezetés mellé már most kapnak ajándékba egy példányt. A mesekönyvből jut a pénzintézet gyermekbarát bankfiókjaiba is. Az Erste eddig öt egységében alakított ki játszósarkot a bankoló szüleiket kísérő gyermekek számára. Emellett a legkisebbek az összes bankfiókban elfoglalhatják magukat a Cserebere az erdőben alapján készült színezővel és matricákkal, amik bárki számára elérhetőek, ha betérnek. Az Erste társadalmi munkát végző partnerei, alapítványok, civil szervezetek segítségével hátrányos helyzetű családoknak is juttat a mesekönyvből.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top