Diéta

Diétázd magad jókedvűre!

Nem hiszitek, ugye? Pedig nemcsak a csokitól lesz jókedvünk. Egészséges ételek, amelyek mosolyt csalnak az arcunkra!

Ha rosszkedvűek, lehangoltak vagyunk, gyakran nyúlunk egy, a boldogság ígéretével kecsegtető tábla csokiért, aztán eső után köpönyeg, na meg a bűntudat, hogy befaltuk az egészet, és csak még bánatosabbak leszünk tőle.

Tény, hogy kis mennyiségben a jó minőségű, magas kakaóvaj-tartalmú csokoládé jó hatással van az egészségünkre, és rövid időre (amíg megesszük) a kedvünket is pozitívan befolyásolja, de léteznek olyan ételek, amelyek amellett, hogy finomak és egészségesek, még jókedvre is hangolnak.

Általánosságban állíthatjuk, hogy minden olyan étel, ami jót tesz a testünknek, hasznos a lelkünknek is, ezért próbáljunk távol maradni a gyorséttermi menüktől és készételektől, mert ha felszalad néhány nemkívánatos kiló, az a hangulatunkat is negatív irányba befolyásolja.

Bizonyos zsírok ugyanakkor kifejezetten hasznosak az agyunk és az idegrendszerünk számára. Ha megfelelő mennyiségű omega–3-zsírsavat, B- és D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, sokkal boldogabbnak fogjuk érezni magunkat, ezért együnk hetente többször halat, májat. Felmérések bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol a legtöbb halat eszik, alacsonyabb a depressziósok aránya, mint máshol, és az iskoláskorú gyerekek között is kevesebben agresszívak. (Talán nem ártana ezt megszívlelniük az iskolai menzák menüit összeállítóknak is.)

Diétázd magad jókedvűre!

A paradicsom szintén nagyon jó antidepresszáns, hiszen a pirosságát adó likopin segít a rossz hangulat elűzésében. Ezen kívül sok magnézium található benne, amit hangulatjavításra is szoktak használni. Egy másik meglepő csodaszer a görögdinnye. Együnk a nyáron belőle jó sokat, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, isteni az íze, és sokkal több likopin van benne, mint a paradicsomban.

Jó hír a csípős ételek kedvelőinek, hogy a chili paprikában található kapszaicinre (ez adja a csípősségét) az agyunk endorfin-, vagyis boldogsághormon-kibocsátással reagál, tehát ha erős paprikát eszünk, garantáltan jobb kedvünk lesz utána. Aki bírja, harapja!

Minden olyan zöldség vagy gyümölcs, ami B-vitamint tartalmaz, hangulatjavító, természetes antidepresszáns hatású, valamint karbantartja a memóriánkat. Ilyen például a cékla, aminek ugyan nincs most szezonja, de savanyúságként eltéve egész évben ehetjük.

Egy másik nagyon fontos, a jó hangulatot megőrző zöldség a fokhagyma, melynek krómtartalma segít, hogy a szervezetünk ne raktározzon túl nagy mennyiségben cukrot, feloldja az érfalon keletkezett lerakódásokat, ezért serkenti az agyi kapacitást is. Általánosságban minden hagymaféle segít megakadályozni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, és a rák bizonyos típusainak kialakulása ellen is védenek.

És ha egy jó lazacsteak chilis mártással nem csal azonnal mosolyt az arcunkra, desszertnek együnk nyugodtan egy kis mogyorós csokit. De szigorúan egy kockát….

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top