Baba

Segítők az élet kapujánál

Anyaként vállalkozna segítő feladatokra egyik olvasónk, vajon milyen előképzettség szükséges ehhez?

Kedves Emőke!

Rendszeresen olvasom a cikkeidet, bár már túl vagyok a gyermekvárás időszakán. Mindkét fiam iskolás, de a várandóssággal, szüléssel, születéssel kapcsolatos írások, műsorok a mai napig nagyon érdekelnek.

Varrónőként itthon dolgozom, s bár szeretem a szakmámat, egyre inkább úgy érzem, hogy jó lenne valami segítő foglalkozást is gyakorolni e mellett. Szeretnék többet emberek között lenni, és megtapasztalni, hogy szüksége van rám másoknak is. Olvastam a honlapodon arról, hogy időnként indítasz dúlaképzést, és ez a lehetőség nagyon megtetszett.

Az a kérdésem, hogy szükséges-e valamilyen egészségügyi végzettség a jelentkezéshez? Örülnék, ha írnál egy keveset arról is, hogy mi történik egy ilyen tréningen, hogyan válik valaki képzett dúlává?

Köszönettel:

                                                                                                 Mariann

 Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg.  

 

Kedves Mariann!

Segítők az élet kapujánálA választ kicsit messzebbről kezdeném, hiszen lehet, hogy valakiben az a kérdés is megfogalmazódik, hogy miért és mire kell egyáltalán a szülésnél segítő nőket képezni?

Régebben – és más kultúrákban még ma is – a szülő nőt tapasztalt asszonytársak segítették a gyermek világra hozatalának nehéz óráiban, tehát a közösség nőtagjai bátorították, bíztatták a vajúdót a bába felügyelete mellett. Erejük és tudásuk közös női bölcsességükből származott, valamint abból az élményből, hogy a szülést már ők is többször átélték. Ez a tudás elég is volt, nem volt szükségük egyéb képzésre.

Annak, hogy a múlt század közepétől a szülések egyre inkább a kórházakba kerültek, nyilvánvalóan az volt a cél, hogy növeljék az anya és a kisbaba biztonságát. Az igaz,  hogy a komplikációk esetén a kórházakban közel van a speciális segítség, pl. a műtő vagy a különböző beavatkozásokhoz szükséges eszközök, gyógyszerek, de ennek eredményeképpen a szülés túlmedikalizálttá vált, és e törekvések közben valami elveszett.

Arra most nem térek ki, hogy minden anya számára valóban az jelenti-e a teljes biztonságot, ha minden fizikai, élettani működését mérik és kontrollálják a vajúdás óráiban, azonban azt ezernyi szüléstörténet bizonyítja, hogy az olyan szintű érzelmi biztonságot, amelyben az otthon szülő nők részesültek, ma nem vagy csak kevésbé tudja a kórházi személyzet biztosítani.

Ez a hiányérzet hívta elő újra az anyákban azt az igényt, hogy olyan szülési tapasztalattal rendelkező nők segítségét kérjék, akik érzelmileg és fizikailag, megszakítás nélküli jelenlétükkel és teljes figyelmükkel támogatják őket – és szükség esetén a párjukat is –  a vajúdás és szülés óráiban.

A modern kor dúlái olyan nők, akik mélyebb ismeretekkel rendelkeznek a szülés folyamatáról, nem csak azért, mert már többször szültek, hanem azért is, mert saját tapasztalataikat tanult ismeretekkel is kiegészítik és folyamatosan továbbképzik magukat.

Emőke korábbi leveleit összegyűjtöttük neked! Itt mindent megtalálsz, ami az anyasággal, a babára várással, a gondozással kapcsolatos!

nlc.hu/dula

Jómagam 2004 óta képzek dúlákat, és bár a tréning tematikáját a  képzésben részt vevő munkatársaimmal mindig az aktuális igények szerint is alakítjuk, alapvetően letisztult bennünk az, hogy hogyan és milyen módon szeretnénk a tapasztalatainkat átadni.

Segítők az élet kapujánálA képzés két hétvégéből áll. Az első hétvégén a résztvevők a saját motivációik feltárása mellett a segítői szakma mibenlétéről, a dúlai hivatás alapelveiről hallhatnak, valamint olyan képességeket fejlesztő gyakorlatokat is végzünk, amelyek e hivatás nélkülözhetetlen eszközei.

A tréning nagyon bensőséges hangulatban telik, hiszen a résztvevők nem pusztán egy csoport tagjai, hanem a közösség a saját élmények és tapasztalatok megosztásával egy intim női körré is válik. Az önmagunkban való elmélyülést az is segíti, hogy a tréning bentlakással zajlik, tehát ezekben a napokban együtt eszünk, alszunk, tanulunk, sírunk, nevetünk.

A kórházi környezetben való támogatás, és ebből adódóan a legkülönbözőbb helyzetekhez, emberekhez való alkalmazkodás, valamint az fontos tényező, hogy a dúla nem csak a szülésnél van jelen, hanem a várandósság és a gyermekágy időszakában is segíti az anyát illetve a párt, fontossá tette, hogy ismereteinket pszichológus, bába, szoptatási tanácsadó, mentálhigiénés szakember és más szakemberek segítségével is elmélyítsük. A tréning egyik hangsúlyos része emellett a kommunikációs technikák gyakorlása, hiszen rengeteg minden múlhat azon, hogy hogyan kommunikálunk az egészségügyi személyzettel.

Ezért a második hétvége – mely általában a motivációs tréninget egy hónappal követi – a dúlatréning, ahol meghívott szakemberekkel együtt adjuk át az ismereteket, praktikákat.

Témái a teljesség igénye nélkül:

• A várandósság és a gyermekágy lélektani jellemzői
• A vajúdás és a szülés a bába szemével
• A vajúdás előrehaladásának nyomon követése külső jelek alapján
• Szoptatási ismeretek
• Aromaterápiás és homeopátiás ismeretek a vajúdás, a szülés és a gyermekágy idejére
• Kommunikációs gyakorlatok
• Kompetencia-határok kérdései
• Dúlapraktikák
• Dúlamesék – tapasztalt dúlák történeteinek megosztásával.

A tréning elvégzése még nem jelenti azt, hogy valaki „kész” dúla, de  a motivációk megerősítésével és az ismeretek bővítésével az oklevél megszerzése után ki-ki elindulhat a dúlává válás útján, azaz vállalhat szüléskíséréseket. Az évek során  pontosan ezen tapasztalatok gyűjtésével és megosztásával válnak majd a csoporttagok egyre jobb segítővé. A végzett dúláknak továbbképzési lehetőséget biztosítunk, és esetmegbeszélő csoportot is indítunk.

Segítők az élet kapujánál

Talán mindezekből is kiderült, hogy semmilyen egészségügyi végzettség nem alapja a tréningre való jelentkezésnek, sokkal inkább az számít, hogy milyen attitűddel, készségekkel érkezik valaki.

Természetesen a saját szülési tapasztalat előny lehet, de nem kizárólagos feltétel, hiszen a dúlai hivatás gyakorlásához legfontosabb: a két kéz és a szerető szív.

A tréninget jó szívvel ajánlom mindazok számára is, akik gyermekvállalás előtt állnak, vagy éppen kisbabát várnak, hiszen rengeteg hasznos információt kaphatnak az előadóinktól és a csoporttársaiktól a hat nap során. Nem csak azok jelentkezését várjuk tehát, akik dúlává szeretnének válni, hanem szeretettel látjuk a szülés , születés témája iránt érdeklődőket is.

A tréningről bővebben a honlapomon is olvashatsz.

http://www.gyermekaldas.hu/index.php?page=dulakepzesek

Ha további kérdéseid lennének, nyugodtan hívj a 70/ 9 485-481-es számon!

 

Remélem, júniusban találkozunk!

                                                                                                 Emőke

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top