Mi a csontritkulás lényege és hogyan alakul ki? Az állandóan megújuló csontszövetre gyermekkorban az építés, 25-45 éves korban az építés és a bontás egyensúlya a jellemző. Ezt követően a csontlebontási folyamat kerül túlsúlyba, és a szervezet már a fiatalkorban kialakított csonttömegből gazdálkodik.
A hölgyek esetében a hormonális változások hatására a csontlebontási folyamat felgyorsul, ezért a csontritkulás elsősorban őket veszélyezteti. Az alacsony, vékony testalkatú, világos szemű és fehérbőrű nők főleg, ha a családjukban halmozottan fordul elő csontritkulás a leginkább veszélyeztetettek.
Bár ritkábban hangzik el, a csontritkulás a férfiakat sem kíméli meg. A csontvesztési folyamat kialakulása ellen tehát az erősebb nem képviselőinek is bőven van mit tenniük!
Mit tehetünk csontjaink megóvásáért?
Minden nap fogyasszunk tejet vagy tejterméket.
Együnk rendszeresen egyéb kalciumtartalmú élelmiszereket is. (Rozskenyér, szója, olajos magvak, zöld leveles növények)
Mozogjunk rendszeresen, hetente legalább háromszor 30-60 percet. (Torna, séta)
Tartózkodjunk sokat a napon.
Mérsékeljük a kávé és egyéb koffeintartalmú italok fogyasztását
Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást.
Egészítsük ki étrendünket kalciumot, D és K1-vitamint egyaránt tartalmazó Bábolna baromfitermékekkel.
|
A fokozatosan kialakuló hajlott testtartás, a testmagasság csökkenése, ezzel együtt a kezdetben inkább csak terhelésre jelentkező hátfájás, a törzsizomzat gyengesége, először csak délután, majd naponta többször is szükségessé váló 10-15 perces lefekvés egyre biztosabb jelei a csontritkulás kialakulásának. Néha sajnos csak a betegség legkomolyabb következményei, azaz: a csukló, csigolya csonttörések és legsúlyosabb jelként combnyaktörés figyelmeztetnek a bajra.
Saját felelősségünk, hogy minél nagyobb csonttömeget érjünk el, és azt minél tovább megőrizzük. A megfelelő kalciumszint biztosítása mindenekelőtt helyes táplálkozással oldható meg, igaz, ezen ásványi anyag hasznosulását a D-vitamin szabályozza, ami nélkül szervezetünk felvenni sem tudja a kalciumot.
Sajnos világszerte kalciumhiányosan táplálkozunk, mert az élelmiszerek között viszonylag kevés olyan található, amelynek magas a kalciumtartalma. Tehát nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy az oly fontos ásványi anyagot mindenképpen pótoljuk. Ugyanakkor nem mindegy, hogy ezt mivel tesszük. A kálcium-pótlással foglalkozó orvosi ajánlások azt javasolják, hogy elsősorban ne a mesterséges táplálékkiegészítőkkel oldjuk meg a hiányt, hanem a megfelelő ételekkel, például a Kalcima-Bábolna adalékanyaggal dúsított baromfitermékek fogyasztásával.
Játssz velünk és nyerj pihentető hétvégét Kehidakustányban!