Csak Magyarországon más iparilag fejlett országokhoz hasonlóan , a panaszaikkal a háziorvoshoz fordulók több mint 20%-a mozgásszervi fájdalomtól gyötört, márpedig egyre szélesebb körben tudott, hogy az efféle kín a csontritkulással hozható összefüggésbe, azzal a kórképpel, amit amúgy időben, odafigyeléssel, tudatos táplálkozással meg lehetne előzni.
A szív-érrendszeri betegségeket követő második legjelentősebb egészségügyi problémával már a gyermekvárás időszakában foglalkozni szükséges, hiszen nem mindegy, hogy a születendő baba, illetve a kismama mennyire kalciumhiányos csontokkal készül a közös életre. Sajnálatos, hogy amikor a hölgyek még tehetnének a csontritkulás kialakulása ellen, nem tudják, vagy egyszerűen nem akarják tudni, hogy bizony-bizony előbb-utóbb maguk is áldozatul esnek. A betegség néma járványként éppen azért híresült el, mert szervezetünk évtizedekig nem jelzi, hogy kalciumhiányban szenved, amikor pedig a nagyfokú kalciumvesztés miatt már jelentkeznek a problémák, rég késő.
Összehasonlító táblázat a különböző táplálékfajták energia, fehérje – és kalcium tartalmáról. (A mennyiségek 100 g táplálékra vonatkoznak!)
| Energia (kcal) | Fehérje (g) | Kalcium (mg) |
Müzlikeverék | 360 | 12 | 62,5 |
Zabpehely | 378 | 14,4 | 71 |
Barnakenyér | 245 | 8,5 | 28,6 |
Szárazbab | 314 | 21,9 | 106 |
Szezámmagpehely | 639 | 26,3 | 670 |
Natúr mogyoró | 589 | 26,4 | 65 |
Tojás (1 db) | 66 | 5,4 | 17 |
Tej 2,8% zsírtart. | 60 | 3,4 | 120 |
Félzsíros sajt | 267 | 27,8 | 800 |
Natúr joghurt | 65 | 3,4 | 120 |
Tofu (szójatúró) | 73 | 8,1 | 150 |
Sóska | 27 | 2,4 | 113 |
Sárgarépa | 40 | 1,2 | 46 |
Alma | 35 | 0,4 | 10,5 |
Tőkehalfilé | 82 | 17,7 | 24 |
A szakember azt ajánlja, elsősorban az étkezések során olyan élelmiszerekből biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő kalciumforrást, amelyek természetes formában tartalmaznak kalciumot. Kalciumpótló a tej, a különböző tejtermék, különösen a sajt, a tojás és a zöld leveles növények, rendkívül egészséges a Kalcima-Bábolna adalékanyaggal dúsított baromfihús. Sok kalcium található a csontképzési folyamatokat segítő olajos magvakban, mogyoróban, dióban, mandulában, és nem utolsósorban a mézben is.