A szárnyasokról a főzés előtt mindig húzzuk le a bőrt, valamint a szemmel is jól látható zsiradékot szintén távolítsuk el a húsról, ezután már csak az elkészítésen múlik az étel kalóriatartalma. A rántott ételek fogyasztása helyett helyezzük előtérbe azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyeknél a lehető legkevesebb zsiradékra van szükség, itt is törekedjünk a növényi származékok, vagyis a margarin és az olaj használatára. A legjobb, ha a roston sütés, a sütőzacskóban vagy az alufóliában történő sütés, valamint a grillezés közül választunk, mert így minimális zsiradékmennyiséget felhasználva őrizhetjük meg a baromfihús tápanyagtartalmát. Jöjjön itt néhány közismert recept, amelyek alapján gyorsan egészséges vacsorát varázsolhatunk az asztalra:
Töltött csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
4 db csirkecomb
10 dkg gomba
10 dkg sovány sonka
1 kis fej hagyma
2 tojás fehérje
5 dkg reszelt Tolnai sovány sajt
1 tejben áztatott zsemle
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olaj
só, őrölt bors
margarin a tál kikenéséhez
Elkészítése:
Az olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd tovább pirítjuk a felszeletelt gombával és a kis kockákra vágott sonkával. Amikor kész, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a két tojás fehérjét, a finomra vágott petrezselymet, a reszelt sajtot és sóval, borssal fűszerezzük. A megmosott csirkecombot kissé megsózzuk, bőrét fellazítjuk, alátöltjük a masszát, végül margarinnal kikent tálba tesszük, és szép pirosra sütjük először alufólia alatt, végül anélkül.
Egy adagban:
energia: 443 kcal
zsír: 24 g
koleszterin: 113 mg
Göngyölt csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg gomba
10 dkg sovány sonka
1 kis fej hagyma
2 tojás fehérje
5 dkg reszelt Tolnai sovány sajt
1 tejben áztatott zsemle
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olaj
só, őrölt bors
margarin a tál kikenéséhez
Elkészítése:
Az olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd tovább pirítjuk a felszeletelt gombával és a kis kockákra vágott sonkával. Amikor kész, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a két tojás fehérjét, a finomra vágott petrezselymet, a reszelt sajtot és sóval, borssal fűszerezzük. A kissé kivert hússzeleteket sóval meghintjük, elosztjuk rajtuk a masszát, feltekerjük és hústűvel megtűzzük. A tekercseket margarinnal kikent tálba tesszük, és először alufóliával letakarva, majd anélkül megsütjük.
Egy adagban:
energia: 407 kcal
zsír: 17 g
koleszterin: 98 mg
Sajtos-karfiolos pulykamell
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet pulykamell (500 g)
80 dkg karfiol
10 dkg Tolnai sovány sajt
1 pohár kefir
só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
margarin a kikenéshez
Elkészítése:
Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk és az aljára fektetjük a kissé kivert, sóval, borssal meghintett hússzeleteket. Kevés vizet aláöntünk, alufóliával betakarjuk és a sütőben puhára pároljuk. Közben a karfiolt sós vízben – vagy gőz fölött – nem túl puhára főzzük. Amikor a hús puha, levesszük a fóliát, a pulykaszeletekre halmozzuk a karfiolt, meghintjük kevés szerecsendióval, leöntjük a kefirrel, megszórjuk a reszelt sajttal és a sütőbe visszatéve addig sütjük, amíg a teteje megpirul.
Egy adagban:
energia: 334 kcal
zsír: 17 g
koleszterin: 81 mg
Játssz velünk! A linkre kattintva válaszolj egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdéseinkre. A helyesen válaszolók között a négy csillagos Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Hotel 2 személy számára szóló 3 nap 2 éjszakás aktív pihenési lehetőségét sorsoljuk ki, teljes értékű fürdőbelépővel, valamint félpanziós ellátással!
A nyereményről»