Egészség

Napozás – pro és kontra

A nyár közeledtével igyekszünk minél több idõt tölteni a szabadban, keresve a téli zord idõben annyira hiányolt napfényt. Ám ha túlzásba visszük a napozást, magunk ellen fordíthatjuk az éltetõ sugarak áldásos hatását. Miért jó napozni?





Miért jó?


1. Szépít és véd
Bőrünk külső hámrétegének mélyén találhatók azok a festéktermelő sejtek, amelyek a bőr színét adó festékanyagot, a melanint termelik. Napfény hatására ezek a sejtek osztódni kezdenek, aminek eredményeként fokozódik a melaninképződés. A nagyobb festékmennyiség és a sejtszámnövekedés hatására a bőr barnább és kicsit vastagabb lesz, ami egyben védelmet is nyújt a káros ultraibolya sugárzás ellen.

2. Fokozza a D-vitamin termelést
A napfény legfontosabb biológiai hatása, hogy fokozza bőrünkben a D-vitamin termelődését. A D-vitamin a csontépítésben játszik alapvető szerepet, mivel elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, de jó hatással van az idegrendszerre, fokozza a vérképző szervek működését, védi a szívet, elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, idegrendszerhez, a megfelelő hormonműködéshez és a sejtnövekedéshez, ezen kívül daganatellenes hatása is jelentős.





3. Gyógyítja a bőrbetegségeket
Több olyan bőrbetegség ismert, amely napfény hatására javul. A pattanás, az ekcéma, a pikkelysömör gyógyulásnak indulnak a napon, sőt a sebek száradását, hegesedését is elősegíti a napfény.

4. Kiváló antidepresszáns
Az ultraibolya sugárzás fokozza az endorfintermelést, hatására feldobódunk, javul a közérzetünk. Emiatt érezzük olyan kellemesnek és megnyugtatónak a napozást.

5. Éltető erőt ad
Elég két-három órát eltöltenünk a szabadban, és anélkül, hogy észlelnénk, a napfény egész szervezetünk működésére hatással van. Szabályozza az ébrenlét és az alvás ritmusát, hatással van a hormonrendszerre, a vérnyomásra és az anyagcserére, továbbá segít a szervezet méregtelenítésében is.





Hogyan napozzunk?

• Napozzunk 11 óra előtt vagy 15 óra után, és fokozatosan növeljük a napon töltött időt.
• Ellenőrizzük, hogy a napozószer az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújt-e.
• Napozás közben pótoljuk ásványvízzel a folyadék- és sóveszteséget!
• Félárnyékban, sportolás közben szebben lehet barnulni, mint a tűző napon fekve!
• Védjük fejünket kalappal, sapkával, kendővel.
• Árnyékban és felhős időben is használjunk fényvédőkrémet, a szórt fény is okozhat bőrpírt.
• Vízparton, sziklafalak, ház oldalfalai mellett számolnunk kell az erős fényvisszaverődéssel. Ilyen helyeken nem feltétlenül nyújt menedéket az árnyék sem.


A túlzott vagy helytelen napozás következményei

1. Bőrszárazság
Az erős napsugárzás elvonja a bőr nedvességét, melynek eredménye a száraz, viszkető bőr. Hogy ezt megelőzzük, napozás előtt és után is hidratáljuk bőrünket E- és C-vitamint tartalmazó testápolóval. Igyunk félóránként legalább egy pohár ásványvizet vagy friss gyümölcslevet!

2. Napégés
Ha hirtelen akarunk csokibarnák lenni, és nem fokozatosan szoktatjuk bőrünket a napfényhez, könnyen leéghetünk. Ilyenkor a napozás után egy-másfél órával fájdalmas bőrpír, gyulladás keletkezik, súlyos esetben hólyagok is képződnek testünkön. Az égett bőrfelület néhány nap múlva lehámlik. Ilyenkor érdemes néhány napig árnyékban maradnunk, sok ásványvizet innunk, és borogatnunk az égett bőrt. Használjunk nyugtató hatású, aloe verát vagy körömvirágot tartalmazó testápolót.





3. Napszúrás

A túlzásba vitt napozás vagy napon tartózkodás könnyen okozhat napszúrást, ami fejfájással, hányingerrel, esetleg hányással, hidegrázással jár. Ha ezt tapasztaljuk, feküdjünk sötét szobában, és fejünkre, tarkónkra tegyünk vizes borogatást.

4. A bőr idő előtti öregedése
Bőrünk öregedéséért 80-90 százalékban a környezeti hatások, főleg az ultraibolya (UVA) sugárzás a felelős. Minél több időt töltünk a napon, annál gyorsabban következik be a bőr alatti kötőszövetek lazulása, a bőr öregedése. Életünk során összeadódnak a testünket ért sugárdózisok, ennek következménye, hogy idős korunkra a ráncokon kívül barnás foltok és egyéb bőrelváltozások keletkeznek. Ezt a folyamatot jelentősen lassíthatjuk, ha mértékkel és fokozatosan napozunk.

5. Bőrrák
Az ózonpajzson keletkezett lyukak miatt nem szűrődnek ki a káros ultraibolya sugarak, ezért jelentősen megnőtt a bőrrák kialakulásának veszélye. Az ibolyántúli sugarak közül az UVB felelős a bőr rosszindulatú daganataiért. Tönkreteszi a bőr védekezőrendszerét, melynek feladata a sugárzás hatására károsodott sejtek elpusztítása, hogy azok ne osztódhassanak tovább.
A bőrrák nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem, mint minden rákbetegség, alattomos és veszélyes. Legyenek fokozottan óvatosak a fehér bőrűek, a nagyszámú festékes anyajeggyel rendelkezők, és azok, akiknek a családjában előfordult a bőrrák. Bármilyen szokatlan bőrelváltozás esetén azonnal forduljunk orvoshoz!





6. Szaruhártya gyulladás, szürkehályog képződés

A túl sok és erős napfény roncsolja a szem szaruhártyáját, és ha nem óvjuk kellően (például UV szűrős napszemüveggel), súlyos elváltozásokat eredményezhet.

7. Az immunrendszer gyengülése
A túlzott napozás hatására romlik szervezetünk fertőzések elleni védelme, és fokozottan érzékennyé válunk bizonyos gyulladásos megbetegedésekre.

8. Napallergia
Napallergiára utalhat, ha napozás után viszkető csalánkiütést tapasztalunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top