Ha már erre a pár kérdésekre megismeri a választ, biztos lehet benne, hogy sokat megtud az egészséges táplálkozásról és életmódról
De Ön ennél most sokkal több kérdésre kap választ…
Isteni szerencse
Mindezek után nem csoda, hogy az emberiség tudatosan is foglalkozni kezdett a tej savanyításával, illetve jótékony hatásainak kutatásával.
Savanyítás felsőfokon
A savanyú tejtermékek mai változatai szabályozott körülmények között, különleges tejsavbaktérium-tenyészetek, úgynevezett kultúrák felhasználásával készülnek. A savanyítási művelet – amelyet akár otthon is elvégezhetünk – nagymértékben megnöveli a tej egyébként is jelentős táplálkozás-biológiai értékét. Mivel ilyenkor a tejcukor részben lebomlik, a savanyú tejtermékeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják.
Törököt fogtunk!
A savanyított tejtermékek egyik, napjainkban talán legnépszerűbb fajtáját, a joghurtot valószínűleg az egykori törökök kísérletező kedvének köszönhetjük. Erre utal a mai, már a XI. századtól használt elnevezés, amelynek eredete a török “yogurut szóból származik.
A joghurtokat és a joghurthoz hasonló savanyú tejkészítményeket tejsavbaktériumokkal állítják elő. Ezért is oly savanyúak natúr állapotban, hiszen a tejcukorból nagyobb mennyiségű tejsav képződik. Ugyanakkor éppen ez teszi őket alkalmassá ízesítésre, hiszen a nagyobb tejsavtartalom mellett jobban érvényesül a gyümölcsök jellegzetes íze. Nem hiába oly népszerűek mai, gyümölcsös változataik.
Még egy török!
A joghurthoz hasonlóan, valószínűleg a kefir is török találmány. Az elnevezés a “keif” szóból származik, mely ma is létezik a török nyelvben, jelentése kellemes, élvezetes.
A kefir nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz, amely következtében a tejsav mellett széndioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne. Ez utóbbi bár nem több 0,8 százaléknál, de bőséges, kb. 1 liternyi kefir fogyasztása után akár szondával is kimutatható.
A közepes hőmérsékleten szaporodó tejsavbaktériumokkal és élesztőgombákkal erjesztett kefirben közepes mennyiségű sav képződik, emiatt kellemesen savanyú ízű. Hazánkban egyelőre csak natúr változatban kapható, de egyes országokban ízesített változatai is léteznek.
A kaukázusi rokon
A kaukázusi kefir a normál kefirekhez hasonlóan tejsavbaktériumokat, és élesztőgombát tartalmaz. Speciális összetevőinek köszönhetően azonban lényegesen több szén-dioxid keletkezik benne, mely folyamat még a hűtés és a csomagolás után sem áll le. Ezért is van, hogy a Milli Kaukázusi Kefir doboza csak úgy duzzad az életerőtől.
A szén-dioxidnak köszönhetően a kaukázusi kefir nemcsak ízletes, és rendkívül frissítő, hanem egészséges is. A természetesen képződő szén-dioxid ugyanis pozitív hatást gyakorol az emésztésre. Felbontás előtt ezért ne felejtsük el jól felrázni a dobozt, mert így keverhetjük össze az italt a szén-dioxiddal, és érhetjük el az egyedülállóan friss, pezsgő ízt.
Bizonyított életerő
Köztudott, hogy a Kaukázusban az átlagosnál sokkal magasabb kort élnek meg az emberek. És ezt nem csupán jó szerencséjüknek köszönhetik! A stressz-mentes, aktív és tevékeny életmódjuk mellett, kulcsfontosságú szerepet tölt be életükben a helyes táplálkozás: ezen belül is a kaukázusi kefir rendszeres fogyasztása.
Mára a tudomány minden kétséget kizáró bizonyítékokkal támasztotta alá a Nobel-díjas tudós, Ilja Mecsnyikov állítását, miszerint egészségünk megőrzésének, illetve a magasabb életkor elérésének egyik alapvető feltétele a savanyú tejtermékek rendszeres fogyasztása. És hogy mi ennek a magyarázata?
Egy kis tudomány senkinek sem árt!
A tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontás miatt a kaukázusi kefirben megnő az egészségvédő anyagok száma.
Ezek gátolják bélrendszerünkben a káros mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá karbantartják bélműködésünket. Rendszeres fogyasztásuk kellemes közérzetet biztosít, csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és gátolja a rákkeltő anyagok képződését. A vér koleszterinszintje is kedvezően alakul, emellett hatásukra csökken a májban a zsírlerakódás, gyorsul a májregeneráció, és javul az összes ásványi elem felszívódása. Továbbá kisebb lesz a csontritkulás kialakulásának veszélye, hiszen a kalcium jobban épül be a csontokba, valamint a savanyú közeg miatt lassul a szervezetünkbe került C-vitamin lebomlása is.
E jótékony hatásokat Ön is bármikor élvezheti, hiszen az eredeti receptúra alapján készülő Milli Kaukázusi Kefirben megtalálja mindazokat a természetes összetevőket, amelyek hozzájárulnak egészsége és vitalitása megőrzéséhez. Minden Milli Kaukázusi Kefir váljék egészségére!