nlc.hu
Egészség
Végre itt a nyár, de nem mindig felhõtlenül…

Végre itt a nyár, de nem mindig felhõtlenül…

Szikrázó napsütés, nyaralás, kikapcsolódás, sok kellemes élmény... és néhány kellemetlen is. Szúnyogok, napszúrás, bõrgomba. Ez utóbbi sajnos nem múlik el a nyárra, sõt gyakran éppen akkor fertõzõdünk meg vele.




A gombás fertőzést övező tévhitek, és előítéletek miatt csak kevesen fordulnak orvoshoz. Ez nem is mindig szükséges, hiszen a bőrgombásodás túlnyomó része recept nélkül kapható gyógyszerekkel kezelhető. Gombás fertőzést bárki kaphat, nem kell szégyellni, takargatni, ami különösen nyáron még inkább nehéz. Minél hamarabb ismerjük fel, és kezdjük kezelni a fertőzést, annál gyorsabb a gyógyulás, és újra lehet fesztelenül, kényelmes ruhadarabokban járni, vízpartra, strandra menni.

Hajlamosító tényezők között nyáron a fokozott izzadás, a műanyag cipők, zárt sportcipők, a túlsúly kerül előtérbe. A kórokozókkal való „találkozásnak” is nagyobb a valószínűsége a strandokon, fürdőkben, mint a téli hónapokban.
Ilyenkor a fokozott az izzadás gyakran a hajlatokban teremt megfelelő környezetet a gombák szaporodásának. A nagyhajlatok (lágyékhajlat, hónalj, mellek alatti redő, farvágás) bőrének gombás fertőzése a kövér, erősen izzadó, nemritkán cukorbeteg felnőttek, valamint a sportolók gyakori, nyáron jelentkező, vagy fellángoló betegsége. A beteg terület vörös, nedvedző, rendkívül erősen viszket, az izzadás és a dörzsölés hatására fájdalmassá is válhat. E fertőzések leggyakoribb szövődménye a más testtájra való továbbterjedés, vagy a bakteriális felülfertőződés, amelyre a berepedések is hajlamosítanak.
A gombaellenes helyi kezelés mellett elengedhetetlen a megfelelő tisztálkodás ill. az összefekvő bőrterületek elválasztása és szárazon tartása.





Kerek foltok a bőrön: a piheszőrös bőrön (arc, törzs, végtagok) a gombás fertőzés általában éles szélű, kör alakú, finoman hámló, gyulladásos foltként jelentkezik. Valószínűleg a legkönnyebben azonosítható gombás fertőzések egyike, hiszen a jól körülhatárolható szabályos kör alakú foltok könnyen felismerhetőek. A bőrterület erősen viszket, a fertőzés a széleken hólyagkoszorúval terjed, közepe néha spontán gyógyul, ekkor alakul ki a jellegzetes „kokárda”-forma. Súlyos esetekben a felület gennyessé, csomóssá válhat. Vakarás útján a fertőzés továbbterjedhet a test további részeire.
Bár elegendő a helyi kezelés valamilyen gombaellenes krémmel, de ha a tünetek néhány nap után nem javulnak, orvoshoz kell fordulni, mert ekcémát, vagy pikkelysömört is utánozhatnak a foltok.

A hajlatokban fellépő, és a „kokárdára” emlékeztető fertőzéseket minél hamarabb kezelni, kell, hogy ezzel megelőzzük a gyors továbbterjedést. A gombaellenes hintőporok szerepe csupán a fertőzés megelőzésében jelentős. A helyi gombaellenes szereket legcélszerűbb fürdés, vagy tusolás után alkalmazni, így a következő mosdásig elegendő idő marad a gyógyszer hatásának kifejtésére. Ha a gombák elpusztítására is alkalmas krémet használunk, elegendő vékony rétegben bekenni a bőrt, mert már alacsony koncentrációban is kifejti a hatását. Célszerű a hajlatoknál az összefekvő felületeket gézlappal szétválasztani. Az, hogy elegendő-e a helyi gombaellenes kezelés, vagy belső kezelésre, illetve a két módszer kombinációjára van szükség, a fertőzés súlyosságától, helyétől, kiterjedésétől függ. A helyi gombaölő készítményekkel általában 1 hét a kezelési idő. Nagy bőrfelületre kiterjedő, mélyen a szövetekbe hatoló, a szőrzetet, vagy a körmöt megbetegítő, a több testrészt érintő, vagy a kezelés számára nehezen hozzáférhető (hajas fejbőr, hát, tarkó) helyen lévő, vagy kiújuló folyamatokat esetén célszerű felkeresni az orvost, hogy minél hatékonyabb, és eredményesebb kezelést kapjunk.





A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A Terbisil krém vény nélkül kapható gyógyszer. Napgomba esetén az ajánlott kezelési idő két hét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top