Egészség

A magyar párok 25 százalékának nem lehet természetes úton gyermeke

Magyarországon a fogamzóképes korban lévő párok 20-25 százalékának nem lehet természetes úton gyermeke, ami mintegy 150-200 ezer párt érint országosan. Az egyre fejlődő orvostudománynak köszönhetően ez a probléma az esetek többségében már kezelhető.

Magyarországon – az európai átlaghoz hasonlóan – a fogamzóképes korban lévő párok 20-25%-ának nem lehet természetes úton gyermeke, ami mintegy 150-200 ezer párt érint. Nekik kizárólag mesterséges megtermékenyítés útján van lehetőségük gyermekvállalásra.

Az elmúlt években mintegy 45 százalékkal emelkedett a reprodukciós beavatkozások száma Magyarországon: évente mintegy 2000 gyermek születik mesterséges megtermékenyítés útján, ami az összes születések számának 2 százalékát teszi ki. Ez a szám még mindig elmarad a nyugat-európai 3-4 százalékos átlagtól, miközben arányaiban ugyanannyi pár küzd gyermekvállalási problémával, mint a nálunk fejlettebb országokban.

Magyarországon 12 intézetben végeznek reprodukciós beavatkozást, ezek közül 7 a fővárosban, 5 vidéken működik. Egy reprodukciós intézetre átlagosan 226 ezer fogamzóképes korban lévő nő jut.

A mesterséges megtermékenyítések számaránya Budapesten a legmagasabb, itt 10 ezer nőre átlagosan 38 beavatkozás jut, ami 13 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

A fejlődő technikának köszönhetően ma már a beültetések 30 százaléka végződik sikerrel, vagyis gyermekszületéssel, ami nemzetközi összehasonlításban is jó aránynak mondható. Pár évvel ezelőtt a beültetéseknek csak mintegy 20 százaléka végződött sikerrel, vagyis csak minden ötödik próbálkozásból született gyermek.

A reprodukciós ellátások fejlesztése az ország demográfiai mutatóinak alakulására is pozitív hatással lehet. A születések és halálozások közti demográfiai hiátus szűkítésének egyik legfőbb eszköze ugyanis a meddőség megelőzése és kezelése, valamint a reprodukciós eljárások szélsörű alkalmazása a gyermektelen párok körében.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top