nlc.hu
Egészség
Emberség és komplexitás: a 21. század szolgáltatásai

Emberség és komplexitás: a 21. század szolgáltatásai

Amikor mesterséges megtermékenyítésre kerül sor, természetes, hogy mindenki az orvosi beavatkozás sikerét tartja a legfontosabbnak. Ám egyre többet tudunk arról is, hogy a szülők lelkiállapota milyen nagy hatással van a születendő gyermekre. Ezért mind több intézményben nyújtanak olyan szolgáltatásokat is, amelyek a szorosan vett megtermékenyítésen túl a párok testi-lelki jólétét szolgálják.

Aki állt már órákig sorba a különféle egészségügyi intézmények folyosóin, nagyra értékeli azt az egyszerű tényt is, ha minden vizsgálat egy helyen, egymás után történik. A diszkrét, barátságos környezet és az egyedi, személyre szabott bánásmód is sokat old az ilyenkor szokásos feszültségen. (Gondoljunk csak bele annak a leendő apukának a helyzetébe, akinek máshol a többi várakozó szeme láttára kell beadnia spermát a laborablakon.) Legyen szó nőgyógyászati vagy andrológiai vizsgálatokról, a fejlett technológián túl a környezet és az emberi tényező az, ami a legtöbbet számít a pácienseknek.

A legújabb műtéti eljárások is sokat könnyítenek a betegek helyzetén. A nőgyógyászati, andrológiai és urológiai beavatkozásoknál alkalmazott technikával csak egy egészen apró sebet kell ejteni, így kisebb a kockázat, és a gyógyulás ideje is jelentősen lerövidül. A beteg a több napos kórházi lábadozás helyett már néhány órás pihenés után hazamehet.

A terhesség létrejötte nemcsak biológiai, hanem érzelmi kérdés is. Ezért sokan kérik, hogy egyes beavatkozások – például a petesejt beültetése – után a leendő apuka is a párja mellett tölthesse a műtét utáni pihenőidőt. Egyre nagyobb az igény a más szakterületeket érintő egészségügyi szolgáltatások iránt is: a sebészeten az emlő, a visszerek és a végbéltáji betegségek műtéti vagy alternatív kezelésére történik. Egy plasztikai műtéttel megszabadulhatunk a nem kívánt anyajegyektől, hegektől, de a has, a mell vagy az arc formálására is sor kerülhet. A gyermekvállalás során fellépő feszültségekkel, problémákkal pedig erre szakosodott pszichológushoz fordulhatunk.

A nőgyógyászat, az andrológia és meddőség kezelése mindig is kényes területeknek számítottak. Szerencsére ma már olyan intézetek is vannak, ahol nem csak a probléma, hanem az egész ember kerül az előtérbe.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top