Fűszeres zöldségleves |
Hozzávalók:
• 40 deka burgonya
• 60 deka zeller
• 20 deka sárgarépa
• 20 deka hosszú, hegyes zöldpaprika
• 20 deka póréhagyma
• egy friss, piros, erős paprika
• fél citrom
• fél teáskanál pirospaprika
• három darab szegfűszeg
• 5 deci zöldségleves
• három kiskanál extra szűz olívaolaj
• só, bors
Elkészítés:
Olívaolajon pároljuk meg a felkockázott krumplit és zellert, majd adjuk hozzá a felkarikázott répát, a pórét és a zöldpaprikát, pár karika erős paprikát, a citrom lereszelt héját és levét, a szegfűszeget, pirospaprikát, sót és borsot. Kis lángon pár percig főzzük, majd öntsük fel a zöldséglevessel. Forraljuk fel a levest, majd forrástól számítva, lefedve 15 percig főzzük.
Osszuk a levest három részre, és a diéta mindhárom napján ezt vacsorázzuk. (Egy személy adagja három napra)
Padlizsánleves csirkével és almával |
Hozzávalók:
• 4 deka kuszkusz
• 15 deka csirkehús
• 15 deka padlizsán
• egy kis fej vöröshagyma
• egy kiskanál paradicsompüré
• fél dl almalé
• 1,5 deci zöldségleves
• egy negyed alma
• 25 gramm mazsola
• egy mokkáskanál kardamom
• fél mokkáskanál kurkuma
• pár levél menta
• extra szűz olívaolaj
• só, bors
Elkészítés:
Teflonserpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk meg a felkockázott csirkehúst, enyhén sózzuk, majd ha kész, tegyük félre a húst. Ugyanabban a serpenyőben pár perc alatt pirítsuk meg a felszeletelt padlizsánt és hagymát. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, az almalevet, fél deci zöldséglevest, sózzuk, borsozzuk és kis lángon tíz percig főzzük. Ekkor adjuk hozzá az almát, a beáztatott mazsolát, a kardamommagokat és a kurkumát. További tíz percig főzzük. Forraljuk fel a maradék zöldséglevest, majd öntsük a kuszkuszra. Fedjük le és tegyük félre, amíg tíz-tizenöt perc alatt megpuhul, majd adjunk hozzá felcsíkozott mentaleveleket. (Egy adag)
Burgonyás sárgarépaleves hallal |
Hozzávalók:
• 10 deka burgonya
• 6 deka sárgarépa
• egy kis fej vöröshagyma
• 10 deka tőkehalfilé
• 5 gramm natúr joghurt
• fél zacskó valódi sáfrány
• 5 gramm szezámmag
• fél mokkáskanál római kömény
• 2 deci zöldségleves
• egy kiskanál extra szűz olívaolaj
• só, bors
Elkészítés:
Pucoljuk meg az édesburgonyát és a répát, majd daraboljuk fel őket, a hagymát szeleteljük. Lábosban forrósítsuk fel az olívaolajat, pirítsuk pár percig a hagymát, majd adjuk hozzá az édesburgonyát, a répát, a köményt és a sáfrányt. Pároljuk öt percig, majd öntsük fel a zöldséglevessel, és takaréklángon, forrástól számítva tíz percig főzzük a levest. Mossuk meg a halfilét, vágjuk nagyobb darabokra, majd adjuk a leveshez, és további öt percig főzzük.
Eközben teflonserpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot. A joghurtot sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a szezámmagot, és a joghurtos keveréket külön tálaljuk a leves mellé. (Egy adag)
Csicseriborsó-leves sütőtökkel és báránnyal |
Hozzávalók:
• 8 deka bárányhús
• 20 deka sütőtök
• 5 deka konzerv csicseriborsó
• egy paradicsom
• egy kis erős paprika
• egy szál újhagyma
• 1,5 deci zöldségleves
• fél mokkáskanál római kömény
• egy csokor koriander
• két kiskanál extra szűz olívaolaj
• só, bors
Elkészítés:
Pucoljuk meg a sütőtököt, a magokat távolítsuk el, és kockázzuk fel a tökhúst. Mossuk meg és kockázzuk fel a paradicsomot, daraboljuk fel az újhagymát. Egy kis lábosban melegítsünk fel egy kiskanál olajat, adjuk hozzá a zöldségeket és pirítsuk őket öt percig. Ekkor öntsük hozzá a zöldséglevest, és forrástól számítva nyolc percig főzzük. Adjuk hozzá a köményt és a csicseriborsót, további öt percig főzzük. Egy serpenyőben a maradék egy kanál olajon pirítsuk meg a vékonyra szeletelt bárányhús mindkét oldalát, majd tegyük a levesre. Felaprított korianderzölddel szórjuk meg. (Egy adag)
• Memóriavédő ételek |