Egészség

Menstruációs problémák? – a fájdalom nyomra vezet!

Felsorolni is nehéz, mi minden válik javunkra a hasfájós napokon. Testünk működésének megértésétől a forró fedőig ennyi megoldást javaslunk, hogy senkinek se legyenek nehezek azok a napok.

A ciklus a menstruáció első napjától számított folyamat, amely a tüszőéréssel kezdődik, amelyet az ovuláció (tüszőrepedés), majd a sárgatest kialakulása és elsorvadása követ. Mindeközben a méhnyálkahártya először felépül, majd – amennyiben a petesejt nem termékenyül meg – lelökődik, és menstruáció formájában távozik.
A petefészekben zajló tüszőérést az agy a hormonok révén irányítja. A menstruáció első napjától az ovulációig tartó időszak akár 7–21 nap is lehet. Ezt nevezzük a ciklus első felének. A ciklus második szakasza, az ovulációtól a következő menstruációig terjedő idő meglehetősen pontosan 14 nap szokott lenni. Így lesz összesen 28 nap – éppen egy holdciklus.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged?  Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Vaspótlás

A menstruáció általában három-öt napig tart, ennek során mintegy 30-40 milliliter vérveszteséggel kell számolni, ami nem terheli meg a szervezetet. Ha valakinek rendszeresen nagyon erős a vérzése, az már okozhat enyhe vashiányt, de legtöbbször még ezt is elég vastartalmú ételek (máj, spenót, sóska) fogyasztásával pótolni. A menstruációs folyadék mennyisége függ a méhnyálkahártya vastagságától. Az sem szerencsés, ha nagyon vékonyra nő a nyálkahártya, de az sem, ha túlságosan vastag. Érdemes egészségügyi jelzésként tekinteni a vérzésre. Ha változást észlel erősségében, időtartamában, színében, állagában, mindenképpen mutassa meg magát nőgyógyásznak.

Holdhónapunk segítői

Nehéz napok?

A nők egy része minden különösebb gond nélkül éli meg a menstruáció körüli napokat, mások rettegnek tőle, mert csillapíthatatlanul fáj a fejük, görcsöl a hasuk, puffadtnak, feszültnek érzik magukat. Vannak, akiket a PMS (premenstruációs szindróma) gyötör meg, ami érdekes módon a menzesz előtti nyolc-tíz napban jelentkezik. Amennyiben a görcsös hasfájás gyakori kísérője a menstruációnak, ugyancsak tanácsos felkeresni a nőgyógyászt, mert ritkán ugyan, de endometriózis is állhat a háttérben, ami azt jelenti, hogy a méhüregen kívül is rendszeresen felépül a nyálkahártya, és ez nehezítheti a későbbi terhességet.

A menstruációs tünetegyüttes enyhítésére számos szelíd gyógymód közül is válogathatunk. Fazekas Ildika kineziológus azonban úgy véli, a tünetek nem arra valók, hogy elnyomjuk őket, hanem hogy felhívják a figyelmet a problémára, és nyomra vezessenek. A fájdalom csupán leképezi a belső problémát, amit érdemes felderíteni. Hiszen annyi minden állhat a háttérben. Kiderülhet, hogy a kislány édesanyja negatív hozzáállását viszi-e tovább, vagy a nőiség megélésében ambivalens, bizonytalan. Vajon mit érez, gondol a gyerekvállalásról, egy férfihoz való kötődésről a felnőtt nő?

Vajon miért utálja, vagy miért fél a csak a nőknek kijáró természetes folyamattól? Ha megvan az ok, az közelebb visz a probléma feldolgozásához, a gyógyuláshoz.

Kezdete és vége van

A mérsékelt égöv alatt, így Magyarországon is a lányok átlagosan tizenkét-tizenhárom éves korukban számíthatnak az első menstruációra, de nagyok az egyéni eltérések. A kilencéves kor sem ritkaság, és a tizenöt éves korban jelentkező első menzesz sem kóros, bár ezután már érdemes felkeresni egy gyermek-nőgyógyászati rendelőt.

Az első időszakban még nem szabályosak a havi vérzések. Előfordulhat, hogy kimarad egy-egy ciklus, vagy éppen nem az előre kiszámolt időben jelentkezik. Fontos, hogy az ifjú hölgy megjegyezze az első menstruáció időpontját (élete végéig minden egyes nőgyógyászati vizsgálaton kérdezni fogják!), és a betét használata mellett azt is érdemes megtanulni, hogy minden hónapban érdemes megjegyezni, pontosan mikor jött meg. Bár a menstruáció hiányának (amenorrhoea) leggyakoribb oka a terhesség, de okozhatja betegség, stressz, megerőltető fizikai tevékenység, kóros soványság is.

Ritkán, de előfordul, hogy valaki soha nem menstruál, de még ez sem utal feltétlenül szervi betegségre. A középkorú nők menstruációja azonban rendszertelenné válhat, vagy minden előjel nélkül, egyik hónapról a másikra végleg meg is szűnhet, ami azt jelenti, hogy a termékenységtől is búcsút mond a nő.

Jó egy kis ellazulás

A tapasztalatok szerint akkor szokott fájdalmas és elviselhetetlenül kellemetlen lenni a menzesz, ha a nő nem tudja magát odaadni a nőiségének. Ha ellenáll az élet áradásának, az élet táncának, a befogadás és elengedés, az ár-apály állandó változásainak. Hiszen a női lét erről szól. Ezen
a hozzáálláson lehet változtatni önismerettel, kineziológiával, akupunktúrával és más természetgyógyászati módszerekkel.
A másik, korunkra jellemző jelenség a túlzott kontroll igénye. Mert bár az örvendetes, hogy a nők szeretnek maguk dönteni az életükről, de ha kontroll alá vonják testük működését, az már problémát okoz. A „nehéz napokat” nehezebbé tesszük, ha letagadjuk alapvető igényeinket! Pedig mennyivel jobb, ha ezeken a napokon megengedünk magunknak egy kis ellazulást, kényeztetést, ha kell, bebújunk az ágyba egy finom mézes teával, esetleg egy törülközőbe bugyolált meleg fedővel a hasunkon olvasgatunk, befelé figyelünk, miközben társunk átvállalja az esti teendőket.

Megkérdeztük a szakembert

Holdhónapunk segítőiSzabad a szex?
A párom a múltkor, amikor pedig tudta, hogy menstruálok, szexuális életet akart velem élni. Tulajdonképpen nem volt ellenemre, de tudni szeretném, nem okozok-e ezzel bajt magamnak.
S. Péterné, e-mail

Válaszol: Dr. Tóth Zoltán szülész-nőgyógyász, Hetényi Géza Kórház, Szolnok

Bár a legtöbb pár ezeken a napokon kerüli a házaséletet, vannak, akiket kimondottan lázba hoz ez a különleges helyzet. Tulajdonképpen nem tilos a szex ezeken a napokon, de a fokozott fertőzésveszély miatt érdemes óvszerrel védekezni. Vannak, akik viszont éppen azért kedvelik ilyenkor a házaséletet, mert a legkevésbé kell ilyenkor teherbe eséssel számolni. Egyébként meg jó tudni, hogy az örömteli szex oldja a görcsöket a testben, így a fájdalmas menstruációnak is remek ellenszere lehet, már ha valakinek van kedve sajgó hassal szerelmeskedni.

Holdhónapunk segítőiHogyan tehetném elviselhetővé?

A menstruáció napokat vesz el az életemből, kiszívja minden erőmet. Számolom, még mennyi időm van arra, hogy előrehaladjak a munkában és a háztartásban, mert a menstruációm első három napjában csak árnyéka vagyok önmagamnak. Már kivizsgáltak, szervi eltérést nem találtak. Hogyan tehetném elviselhetőbbé ezeket a napokat?
P. Evelin, e-mail

Válaszol: Fazekas Ildika kineziológus, fülakupunktúrás addiktológus
www.gyogykikoto.hu
Érdemes lenne tudatosan beiktatni az életébe a pihenőnapokat, és szakember segítségével felderíteni a lelki okokat. De addig is sok mindent tehet, ami csökkenti a tünetek okozta kellemetlenségeket.
A rozmaring-borsmenta-bazsalikom hármasából főzött lazító tea vagy illóolaj, melyet fürdővízbe is csepegtethet a menzeszt megelőző feszültebb napokon. A kíméletes, rendszeres mozgás, sportolás segít az izmok vérellátásában. Ugyancsak csodát tehet az intimtorna a testtudatosság elsajátítása révén.

Éhes vagyok… A stressztől!A júniusi szám tartalmából:

• Ki vigyáz a gyerekre?
• Őssejtterápia – csoda vagy a jövő zenéje?
• 7 módszer, hogy eldobhassa a cigarettát
• Hidegterápia – gyógyulás -110 fokon
• Ne kopjanak az ízületek!
• Éhes vagyok – a stressztől!

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top