Egészség

Így óvd a májadat! – Szakértői tippek

A máj segítségével alkalmazkodik szervezetünk a belső és külső környezeti változásokhoz. Mivel szerepét semmiféle műszerv nem tudja átvenni, mindig nagy bajt jelent, ha felmondja a szolgálatot. Érdemes hát minél többet tudni arról, hogy mi minden veszélyezteti.

 

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

A máj, testünk legnagyobb mirigye valójában anyagcsereszerv, amely szabályozza a szénhidrát-anyagcserét, zsírokat képez és alakít át, a felszívott fehérjéket lebontja és átalakítja, vérfehérjéket szintetizál, méregtelenít, és szerepet játszik a vérképzésben, hormonháztartásban.
A legsúlyosabb, úgynevezett toxikus májbetegségeket elsősorban gyógyszerek és a környezetünkben lévő vegyi anyagok okozzák. Az ártalmatlannak tűnő szerek, mint például egyes antibiotikumok,
fogamzásgátló tabletták, paracetamoltartalmú láz- és fájdalomcsillapítók valójában lassan ölő mérgek. Használatuk előtt, különösen kisgyermekek esetében feltétlenül mérlegeljen, valóban szükség van-e rájuk, érdemes-e a májkárosodást kockáztatni érte.
Hosszabb antibiotikumos kúra, évekig tartó fogamzásgátló-szedés esetén pedig rendszeresen ellenőriztesse a májfunkció-eredményeit, hogy biztos lehessen abban, minden a legnagyobb rendben van.

Epés vagy rosszmájú?
A máj állandóan termeli a zsírok és fehérjék emésztéséért és felszívódásáért felelős epét, amely az epehólyagban tárolódik. Elöntötte az epe, szoktuk mondani, és a szólásban sok igazság van, mert a dühkitörést az epehólyag összehúzódása és kiürülése is kísérheti.

Enyhülés a májnak

A máj meghálálja a méregtelenítést, szüksége is van arra, hogy időről időre kicsit felszabadítsuk a terhek alól. Nagyon jó hatásúak a gyógynövényteák, a zöld teák, de vannak speciális májvédő teák is. Kiváló például a gyermekláncfű-gyökérből készült tea (egy teáskanál gyermekláncfű-gyökeret forrázzunk le három deci vízzel, hagyjuk állni nyolc-tíz percig, majd szűrjük le, naponta három csészével fogyasszunk).
A méregtelenítést elősegíthetjük sétával, szaunázással, vagy úgy, hogy harminc percre meleg vizes palackot helyezünk a májunkra, és így pihenünk.
Kiváló regeneráló a gyógynövényboltokban, bioboltokban beszerezhető máriatövismag-olaj.

Ne legyél rosszmájú!

Nyár, utazás, szerelem

Tekintettel a máj bonyolult szerkezetére és működésére, károsodásának súlyos következményei lehetnek. Leggyakoribb betegsége, a májgyulladás Észak-Európa, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és Japán kivételével a világon mindenütt elterjedt. Bárhol, bármikor utolérheti az embert, ezért ha valaki messzire utazik, és otthonától távol, idegen országokban, bérelt szobákban, kempingekben élvezi a szabadságot, esetleg másokkal közös mosdót, vécét kénytelen használni, nagyobb veszélynek van kitéve. Ráadásul a májgyulladásnak nevezett betegségek többfélék, lefolyásuk, következményeik is különbözőek.
Szerencsére ma már léteznek olyan gyógyszerek, melyekkel a vírusok szervezeten belüli terjedését, és ami a legfontosabb: a máj elhúzódó gyulladását kezelhetik. Az egyik ilyen szer az alfa-interferon, mellyel biztató eredményeket értek el a krónikus hepatitisz C-fertőzöttek körében.

Megkérdeztük a szakértőt

 A tenger beteg gyümölcsei
„Nagyon szeretem a tengeri herkentyűket, de nemrégiben azt olvastam, hogy fogyasztásuk veszélyes májetegséget okozhat. Ez igaz? Végleg le kell mondanom ezekről a finomságokról? Nincs valami kiskapu, elkészítési mód, hogy mégis az étrendem része lehessen?”
Lovasi Judit, Budapest

Válaszol: dr. Vass Éva belgyógyász-gasztroenterológus

Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy az ember mája veszélybe kerüljön. Elég egy földközi-tengeri kirándulás, egy jó ebéd a tengerparton, és máris megvan a baj. Az itteni kagylóknak ugyanis csaknem negyven százaléka hepatitisz A-vírussal fertőzött.
Egy német-olasz tanulmány szerint a tengeri állatok a szennyvíz miatt váltak a vírus hordozójává. Szeren-csére ettől még nem kell végleg lemondani a kagylólevesről, csak figyeljen oda, hogyan készítik.
A betegséget ugyanis csak a nyersen fogyasztott kagylóktól lehet elkapni. Ha sütve-főzve rendeli, biztonságban érezheti magát.

Tisztítsa ki a szűrőt!
„Ma kaptam meg a laborleleteimet, és  nagyon rosz lett a májfunkcióm. A háziorvosom kérdezte, szoktam-e alkoholt fogyasztani. Több mint egy éve egy kortyot sem ittam, de előtte volt egy kétéves rossz periódusom, amikor gyakran vigasztaltam magam egy kis konyakkal. Lehetséges, hogy még mindig annak a nyomai látszanak a véremben? ”
B. Balázsné, e-mail

Válaszol: dr. Csornai Zita orvos-természetgyógyász, életmód-tanácsadó és terapeuta

Az emelkedett májfunkciós értékeknek számtalan okuk lehet. Ezek közül csak az egyik az alkoholfogyasztás. A májunk szerencsére kiváló regenerációs képességgel rendelkezik, de az egészségünk érdekében nekünk is tennünk kell. Mivel szervezetünkben a májunk gyűjti össze és közömbösíti a mérgeket, megérdemelné, hogy időről időre méregtelenítéssel tehermentesítsük. Ez nem új „divathóbort”, hiszen az összes vallásnak szerves része. Ha nem szed gyógyszereket, kezdetnek azt javasolnám, minden héten iktasson be egy gyümölcsnapot, és fontos ezeken a napokon legalább 3,5-4 liter vizet vagy gyógyteát is meginni.

A Leggyakoribb májbajok

A megelőzés mindig jobb, mint az utólagos tűzoltás, ezért érdemes megismerni a leggyakoribb májbetegséget, a hepatitiszt és annak alfajait.
A fertőző májgyulladás, a „sárgaság” egyik kórokozója a hepatitisz A-vírus, amely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel vagy szennyezett étellel-itallal terjed. Többek között emberi ürülékkel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatok a terjesztők. Szerencsére az A-vírus okozta betegségből két-három hét alatt általában következmények nélkül ki lehet gyógyulni, ha felismerik, és a beteg megkapja a szükséges gyógyszereket.

Nem mondható el ugyanez a hepatitisz B-vírusról, amely ugyan csak közvetlenül vérrel, illetve fertőzött testnedvekkel szexuális úton terjed, viszont krónikus májgyulladást okoz, és az elhúzódó betegség súlyos, maradandó májkárosodást, májzsugort, néha májrákot is okozhat. Mivel kezelése mind a mai napig megoldatlan, a legjobb megelőzni a fertőzést. Ma már az összes vérkészítményt szigorúan ellenőrzik, és a megelőzést szolgálja az is, hogy Magyarországon 14 éves kor alatt mindenki számára kötelezővé tették a hepatitisz B-vírus elleni védőoltást. De felnőttek is megkaphatják, ha kérik háziorvosuktól.
A hepatitisz C-vírus okozta betegség szintén vérrel és testnedvekkel terjed, és fertőződés esetén gyakran alakul ki maradandó májkárosodás.

Enyhülés a májnak

A máj meghálálja a méregtelenítést, szüksége is van arra, hogy időről időre kicsit felszabadítsuk a terhek alól. Nagyon jó hatásúak a gyógynövényteák, a zöld teák, de vannak speciális májvédő teák is. Kiváló például a gyermekláncfű-gyökérből készült tea (egy teáskanál gyermekláncfű-gyökeret forrázzunk le három deci vízzel, hagyjuk állni nyolc-tíz percig, majd szűrjük le, naponta három csészével fogyasszunk).
A méregtelenítést elősegíthetjük sétával, szaunázással, vagy úgy, hogy harminc percre meleg vizes palackot helyezünk a májunkra, és így pihenünk.
Kiváló regeneráló a gyógynövényboltokban, bioboltokban beszerezhető máriatövismag-olaj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top