Egészség

Tévhitek és tények a székrekedéssel kapcsolatban

Számos tévhit kering közszájon a székrekedéssel kapcsolatosan, amelyek azonban tudományosan nem igazolhatók. Az alábbiakban tíz, tudományos vizsgálatok által alátámasztott tényt adunk közre a székrekedéssel kapcsolatban.

Tények és tévhitek a székrekedéssel kapcsolatban1. Ha abbahagyjuk a dohányzást, székrekedést okozhat

Igaz!

A dohányzásról való leszokás során fellépő számos elvonási tünet között az emésztési zavar – így a székrekedés – is megtalálható, amely több héten keresztül is eltarthat. Ennek oka a nikotinhiány. A nikotin ugyanis stimulálja az emésztési funkciókat is irányító vegetatív idegrendszert.

2. A stressz hatással van az emésztésre

Igaz!

Az emésztőrendszer és az agy szoros kapcsolatban állnak egymással az idegpályák révén, ezért a belek igen érzékenyen reagálnak a stresszre, lelassulhat a belek működése.

3. A székrekedés önmérgezéshez vezet

Nem igaz!

A székrekedés nem vezet önmérgezéshez, mivel a belekből felszívódott méreganyagok létezését soha nem sikerült tudományosan igazolni.

4. Egyes gyógyszerek mellékhatásként székrekedést okozhatnak

Igaz!

Egyes gyógyszerek, például a savkötők, vaskészítmények, antidepresszánsok, illetve magas vérnyomás elleni szerek gyakran váltanak ki székrekedést.

5. A nőknél gyakoribb a székrekedés, mint a férfiaknál

Igaz!

A nőket akár kétszer-háromszor is gyakrabban érinti a székrekedés, mint a férfiakat. Ebben valószínűleg döntő szerepet játszanak a női hormonok, amelyek különösen menstruáció, terhesség és klimax idején fejtenek ki erőteljes hatást a bélműködésre.

6. A székrekedés rontja az életminőséget

Igaz!

A székrekedés negatívan befolyásolja az életminőséget: egy aktuális tanulmány igazolja, hogy a hosszabb időn át székrekedésben szenvedőknek további testi és lelki terhekkel, például fáradtsággal, kimerültséggel, csökkent teljesítőképességgel is meg kell küzdeniük a mindennapok során.

7. A fokozott folyadékfogyasztás megszünteti a székrekedést

Nem igaz!

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet arra következtetni, hogy a fokozott folyadékfogyasztással jelentős mértékben befolyásolni lehetne a székrekedést.

8. A cukorbetegek gyakrabban szenvednek székrekedéstől

Igaz! Ennek oka, hogy a cukorbetegség hosszú időtartama vagy a helytelen vércukor-beállítás miatti alacsony vércukorszint gyakran vezet a vegetatív idegrendszer működési zavarához, amely jelentős mértékben megzavarja az emésztőrendszer működését.

9. Idős korban gyakori a bélrenyheség

Igaz!

Idős korban számos testi funkció – így az emésztés is – alapvetően lelassul.

10. A mozgás lendületbe hozza a bélrendszert

Nem igaz!

A fokozott fizikai aktivitás a bélrendszernek nem mindig és nem mindenkinél adja meg a kellő támogatást, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az enyhe székrekedésben szenvedőknek és az olyan idős embereknek, akik keveset mozognak, sokat segíthet a fizikai tevékenység.

Tények és tévhitek a székrekedéssel kapcsolatbanA felsorolt esetekben átmenetileg vagy orvosi javaslatra hosszabb időn keresztül gyógyszeres segítségre is szükségünk lehet. Ilyenkor érdemes a speciális védőbevonattal rendelkező Dulcolax® drazsét kipróbálni, amely a bélrendszer természetes mozgásának serkentése révén hatásos, és gyengéd megoldást kínál a székrekedésre. Hatása kiszámítható, 6-12 óra. Mindez azt jelenti, hogy ha este bevesszük a Dulcolax® drazsét, reggel jelentkezik a várt hatás.

Mindazoknak, akik a cseppforma alkalmazását részesítik előnyben a Guttalax® hashajtó cseppeket ajánljuk. Hatása kíméletes és a dózisát egyéni igényeink szerint állíthatjuk be. Érdemes alacsonyabb cseppszámmal kezdeni és szükség szerint emelni az adagot. Célszerű este bevenni, ha reggelre kívánjuk a várt hatást. Cseppformája miatt könnyű lenyelni.

 

Mindkét készítmény recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

————————————————————————————————————————————-

 

A Guttalax® csepp recept nélkül kapható nátrium pikoszulfát hatóanyagú, a Dulcolax® drazsé biszakodil hatóanyagú gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

 

————————————————————————————————————————————

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top