Zöldséges kuszkusszal töltött káposzta |
Hozzávalók:
tizenkét nagy kelkáposztalevél 25 deka kuszkusz két szál sárgarépa egy szál szárzeller 5 deka szárított vargánya egy fej vöröshagyma két gerezd fokhagyma fél liter húslé két deci tejföl • 10 deka sajt
Elkészítés: Forró sós vízbe szórjuk bele a felaprított gombát és főzzük meg. A kuszkuszt elég leönteni sós (ételízesítős) vízzel, hogy bőven ellepje, majd lefedve hagyjuk állni, amíg magába szívja. A hagymát és a fokhagymát olívaolajon fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a felkockázott répát és a szárzellert. Pároljuk készre. Keverjük össze a gombás kuszkusszal, sózzuk, borsozzuk. A megfőtt káposztaleveleket töltsük meg a zöldséges kuszkusszal. Tegyük egy tepsibe, kanalazzunk rá tejfölt, tetejére tejföl és sajt kerüljön, majd süssük meg.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (50 deka) tartalmaz:
Energia: 370,3 kcal • fehérje: 15,8 g
zsír: 2,33 g • szénhidrát: 61,3 g
Kelkáposztás burgonyakrémleves |
Hozzávalók:
50 deka burgonya egy szál sárgarépa egy szál szárzeller egy fej vöröshagyma egy gerezd fokhagyma 30 deka kelkáposzta • 1 liter hús vagy zöldséglé
só bors olívaolaj • 10 deka szárított sonka
Elkészítés: Tisztítsuk meg és kockázzuk fel a burgonyát, a répát és a zellert. Pirítsuk meg a hagymát és fokhagymát olajon, dobjuk rá a zöldségeket. Kevergessük, majd öntsük fel a húslével. Ha puha a zöldség, turmixoljuk össze. A felkockázott káposztaleveleket adjuk a leveshez, és még öt percig főzzük. Tetejére pirított sonkaszeletet tegyünk.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (300 ml) tartalmaz:
Energia: 69 kcal • fehérje: 7,62 g
zsír: 1,56 g • szénhidrát: 5,79 g
Almás-lilakáposztás rétes |
Hozzávalók:
fél kiló lila káposzta három szem édes alma három evőkanál méz balzsamecet olívaolaj só bors 2 x 3 réteslap • egy tojás
Elkészítés: Reszeljük le a káposztát és az almát. Kevés olívaolajon, egészen lassan pároljuk a káposztát, míg karamellesen édes nem lesz, mézzel, sóval, borssal, kevés balzsamecettel ízesítsük. Terítsük ki a réteslapokat, kenjük meg kevés olajjal, halmozzuk rá a tölteléket, majd tekerjük fel őket. Kenjük meg a réteseket a felvert tojással, 180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (15 deka) tartalmaz:
Energia: 110,5 kcal • fehérje: 4,2 g
zsír: 3,3 g • szénhidrát: 15,6 g
Káposztás tészta savanyú káposztából |
Hozzávalók:
70 deka vecsési káposzta 35 deka csusza-tészta teljes kiőrlésű lisztből 10 deka sovány füstölt sonka só bors • köménymag
Elkészítés: Kockázzuk fel a sonkát, olívaolajon pirítsuk meg. Vágjuk össze a káposztát, majd lassan, folyton kevergetve pirítsuk meg, ez körülbelül fél-háromnegyed órán át tart. Sóval, borssal, kis köménymaggal ízesítsük. Ezalatt főzzük ki a tésztát, majd keverjük el a káposztával és a sült sonkával. Szükség esetén újra sózzuk, borsozzuk. (Ha a tésztát magunk gyúrjuk, 10 deka liszthez egy egész tojást adjunk.)
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (30 deka) tartalmaz:
Energia: 129,3 kcal • fehérje: 9,7 g
zsír: 2,35 g • szénhidrát: 16,65 g
A Nők Lapja Egészség februári számából: • A falánkság lélektana |