Egészség

8+1 betegség, amin segít a hipnózis!

Hipnózissal enyhíthető a fájdalom, ezért alkalmazható sikeresen fogászati kezeléseknél. De segíthet a magas vérnyomás, egyes bőrproblémák, allergiás megbetegedések gyógyításában és a nikotinfüggőség, szorongás leküzdésében is. Általában nem önmagában alkalmazzák, hanem olyan eszközként, amely hatékony kiegészítője lehet más terápiás eljárásnak.

A hipnózist évezredek óta használják lelki és testi gyógyításra. Olyan eszköz ez az orvos kezében, amelynek segítségével a hipnotizált személy meg tudja fogalmazni azokat az érzéseit is, amelyeket egyébként nem volna képes, mert esetleg nincs is róluk tudomása. Fontos, hogy a kezelés során együttműködjön a test, a lélek és a hipnotizőr

Hogy működik?

A hiedelemmel ellentétben maga a hipnózis egyáltalán nem misztikus dolog. Tudományosan leírható, sőt a modern képalkotó eljárásokkal ki is mutatható tudatállapot. Az agy bizonyos hétköznapi működését használja fel, csak éppen meghatározott keretek között, időlegesen, adott céllal. A hétköznapi életben, amikor időnként elbambulsz, az agy „feldolgozó” üzemmódba kerül. Ha erre nem kerül sor, mert például folyton stresszben vagy, és mindig résen kell lenni, akkor elmarad, vagy nem lesz teljes ez a feldolgozás. Különböző társadalmi-kulturális lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy „hivatalosan” is teret adj ennek a belső folyamatnak: ilyen lehet a templomi áhítat, a komolyzenei koncertek vagy a meditáció. A hipnózis is ide tartozik, azzal megtoldva, hogy egyénre szabottan, az adott problémára koncentrálva segít.

8+1 betegség, amin segít a hipnózis!

Ki gyógyíthat hipnózisban?

Az 1997-es egészségügyi törvény előírja, hogy Magyarországon csak olyan pszichológus vagy orvos végezhet pszichoterápiát, így hipnoterápiát is, aki letette az ehhez szükséges speciális szakvizsgát. A képzést a Magyar Hipnózis Egyesület és az Integratív Pszichoterápiás Intézet végzi. A képzés során a jelöltek 150 órás hipnoterápiában vesznek részt, hogy ne maradjon bennük olyan lelki sérülés, amit a kezelés során tévesen értelmeznének a páciensnél. Működési engedélyt kizárólag orvosok és pszichológusok kaphatnak.

A hipnózist a figyelem erőteljes összpontosításával kezdik, majd a módosult tudatállapotot felhasználva rátérnek a terápiás szakaszra – ilyenkor a tudattalannal vagy akár a tünettel, egy testrésszel, egy sejttel is „beszélgetni” lehet. „Mit érez, hol van, van-e ott még valaki, mi történik? Engedje az érzéseket! Figyelje, mi történik! Változik-e valami?” – ilyen mondatokkal terelgeti a hipnotizőr a páciensét. A hipnózis varázsvilágában bármit megtehetsz! Olyan, mintha játszanál. A legjobb, ha csak hagyod, hogy bekövetkezzen az élmény, és nem próbálod meg elemezni.

Ki hipnotizálható?

Az emberek tizenöt százaléka alig hipnotizálható, másik tizenöt százaléka viszont kifejezetten fogékony rá. Ezt egységes teszttel mérik a világ minden pontján. Éles helyzetben azonban az úgynevezett gyengén hipnábilisok is mutathatnak hipnotikus jelenségeket. Beszűkült tudatállapotba pedig bárki kerülhet. A gyakorlatban azt mondják, hogy aki beleegyezik, az hipnotizálható. A tudat beszűkítésére azért van szükség, hogy koncentrálódjon a figyelem. Olyan, mintha egy szűk, de mély csatorna képződne a tudatos és a tudattalan világ között. Ahol az információk, az emlékek vagy a hipnotizőr utasításai könnyen áramolhatnak ki és be a tudattalanból. Néha akkora a régen elszenvedett fájdalom, hogy hipnózisban is csak hosszú, folyamatos munkával lehet megemészteni, de feldolgozása révén nagy erőkhöz jut a szervezet.

Eredményesség

Hol segíthet?

60% Krónikus fájdalmak: pozitív képzettársítások segítségével az agy a jelentéktelen dolgok közé sorolja a fájdalmat. Fokozódik a fájdalomcsillapító hormonok termelődése. 
60%

Szorongások, fóbiák: a hipnózis többféle módon is segíthet. Közvetlenül csökkentheti a szorongás szintjét úgy, hogy relaxált állapotot hoz létre. Közvetve pedig úgy, hogy a terapeuta abban segíti kliensét, hogy legyőzze a rossz állapotát okozó szorongást. Ilyenkor a pácienst a terapeuta képzeletben félelmének tárgyához – például a repülőhöz – kíséri. A félelem helyét útközben önbizalom foglalja el, az ijedtség elmúlik.

80%

Allergia: a hipnózis vagy az önhipnózis – melynek során magunk elé képzelhetünk egy üvegfalat, ami a nyálkahártyáinkat védi a pollentől – lényegesen mérsékli a tüneteket. Az allergia enyhébb formáinál negyven-nyolcvan százalékban eredményes ez a módszer.

40% Magas vérnyomás: Hipnózisban automatikusan csökken a vérnyomás, sőt még a veseműködés zavarai is javulhatnak.  
50% Túlsúly: az ennivaló iránti mohó vágyakozás hátterében gyakran gyerekkori sérülések állnak, melyekkel szemben a lélek védőpajzsot „hizlal”. Hipnózisban körüljárják a problémát, újraértékelik, ennek nyomán az étkezési szokások és többnyire az alak is normalizálódik. Ötven százaléknál is nagyobb az esély a gyógyulásra.  
50% Bélirritáció: a fájdalom, a puffadás és a hasmenés mérsékelhető hipnózissal. A betegség harminc-ötven százalékban gyógyítható.  
90% Bőrproblémák: mivel többségüket lelki problémák okozzák, ezért a hipnotikus állapotban befogadott pozitív üzenetek elűzik a stresszt. A gyógyulási arány elérheti a kilencven százalékot.  
50% Nikotinmegvonás: ekkor többnyire a dohányzás okait kezelik. Közepesen súlyos függőség ötven százalékban gyógyítható.  
50% Sportteljesítmény: a mentális tréning hozzásegítheti az élsportolókat a győzelemhez. Ilyenkor a kudarctól való félelmeket szembesítik a győzelem biztos tudatával. Ötven százalékban eredményes a módszer.  

 

A Nők Lapja Egészség márciusi számából:

• Tényleg jobb a bio? – Exkluzív laborvizsgálat
• Fáj a fogam! Pont a hétvégén!
• Hogyan gyógyít a hipnózis?
• A jobb jegyekért: Tanítsd meg tanulni!

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top