Egészség

Az időben felfedezett mellrák jó eséllyel gyógyítható!

Természetes, hogy a gyógyítható kijelentés örömmel tölt el bennünket, azonban a címbéli mondat lényege mégis az "időben felfedezett" szavakban rejlik. Annak ellenére, hogy csak a nők 10 százaléka lehet érintett az élete folyamán, a szerencsénkben nem bízhatunk, a szűrésekben annál inkább.

Bár a mellrák gyógyíthatóságának hátterében tucatnyi orvosi kritérium húzódik, biztonsággal kijelenthetjük, hogy az érintett hölgyek esélyét a gyógyulásra az elváltozás mérete befolyásolja leginkább: minél kisebb a daganat, annál jobbak az esélyeink.

Amikor a daganat fejlődésnek indul, pusztán néhány sejtcsoportból áll. Fizikai vizsgálattal – tapintással – körülbelül 1 centiméteres elváltozást vagyunk képesek tapintani. Míg a kórosan osztódó sejtek tömörülése eléri a tapinthatóság határát akár 10 év is eltelhet! A leginkább érintett, 40 év feletti korosztályban nem elégedhetünk meg pusztán az önellenőrzéssel és a fizikai vizsgálattal, szükséges a mammográfiás szűrés, amivel már a tapinthatóság előtt is kimutatható az elváltozás az emlőben.  A statisztikai adatok szerint a rendszeres mammográfiai szűrésen részt vett nők emlődaganatainak 50 százaléka 1,5 centiméteresnél kisebb átmérőjű. Az ilyen kisméretű daganatok kezelése lényegesen „barátságosabb”, sokkal kisebb műtéti beavatkozást tesz szükségessé. A nők nagy része még mindig azt gondolja, hogy a mellrák egyenlő a mell eltávolításával, holott erre csak nagyon ritkán, többnyire a későn felfedezett esetekben van szükség.

Az időben felfedezett mellrák jó eséllyel gyógyítható!

Magyarországon 45 mammográfiás szűrőhely működik, ezek közül 38 komplex mammográfiás központ, ahol a szűrésre és a terápiára is lehetőség nyílik, míg 7 helyen csak szűrőállomás működik. A komplex mammográfiás központok akkreditációval rendelkeznek folyamatos szakmai ellenőrzés alatt állnak, a leletek kettős leolvasással készülnek. Velük együttműködésben szakorvosi csoport (sebész, onkológus, patológus) felügyeli a betegek gyógyítását és gyógyulását. A kilencvenes évek elejétől van lehetőség hazánkban mammográfiás szűrésre, és az 1998-ban megjelent, a lakossági szűréseket szabályozó kormányrendelet óta hívják be az érintett hölgyeket ingyenes szűrővizsgálatra. A rendszeres szervezett emlőszűrés 2001-től a Népegészségügyi Program alapján indult meg. A közel 600 000 behívottnak – sajnos – csak kevesebb, mint a fele megy el a vizsgálatra. Az ÁNTSZ adatai szerint a szűrésen résztvevők körülbelül 6 százalékát hívják vissza újabb ellenőrzésre, és ennél jóval kisebb arányban van szükség műtétre, a megjelentek mindösszesen fél százalékának.

Kevés rákos megbetegedésről mondható el, hogy időben felismerve teljesen meggyógyítható, az emlőrák ezek közé tartozik. Az önellenőrzés mellett évente vagy kétévente egyszer egyetlen órát rászánva behívóval ingyenes szűrésen, ha még nem tartozunk a behívottak körébe, privát páciensként kb. 12 ezer Ft/szűrés áron vehetünk részt: ennél többet nem várhatunk el egyetlen társadalomtól és egészségügyi rendszertől sem, a vizsgálatra senki nem tud elmenni helyettünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top