Egészség

Gyógyulástörténet: Ha időzített bomba ketyeg benned

Óriási szerencse és egy nagy adag bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy semmiből jövő betegséget fel tudjon dolgozni. A szerencse a munkahelyi szűrés, a bátorság a várakozás a műtétre – ez Dicső Csilla története.

 

Útjára indítjuk Gyógyulástörténet-sorozatunkat, melyben olyan emberek szólalnak meg, akiknek sikerült kilábalniuk egy kilátástalan helyzetből, egy súlyos betegségből, egy tarthatatlan egészségügyi helyzetből. Történeteink az élet sokszor váratlan fordulópontjairól és a gyógyulásban való hitről, erőről és szólnak…. Ha Te is megosztanád gyógyulásod történetét, hogy mások is erőt meríthessenek tapasztalataidból, ide várjuk leveled. Írj nekünk! 

Egy szerencsés gyógyulás története 

A törékeny, jókedvű lány a kemény bankszakmában dolgozott, amikor elment szülni. Két kisgyermek édesanyja, aki négy év után úgy gondolta, hogy ideje visszamenni dolgozni. „Egyrészt hiányzott már a társaság, másrészt az anyagiak miatt is muszáj volt visszatérni, bár nehéz szívvel tettem – meséli Csilla. – Mielőtt azonban elmerülhettem volna a munkában, a HR osztály megkért, hogy vessem alá magam a szokásos munkahelyi szűrésnek. Nem igazán volt kedvem hozzá, ráadásul teljesen jól éreztem magam, azt gondoltam, hogy nincs is értelme. Mivel a munkahelyemen lehetőség volt kétévente egy teljeskörű szűrésre, így gondoltam, ha már menni kell, akkor ezt választom.”

„Nem akartam elhinni”

Ha időzített bomba ketyeg bennedA teljeskörű szűréshez tartozik ultrahang is, ez volt Csilla szerencséje. A hasi ultrahang ugyanis kimutatta, hogy egy „folt” van a máján, így további vizsgálatokra volt szükség.
„A Transzplantációs és Sebészeti Klinikán kötöttem ki, ahol CT vizsgálatot végeztek. Ennek alapján közölték, hogy egy hemangiómáról van szó, ami tulajdonképpen egy jóindulatú daganat. Ennek ellenére a műtét elkerülhetetlen, mert ez egy folyamatosan növekvő daganattípus, és én egy időzített bomba vagyok: az enyém túl nagyra nőtt, bármikor szétrepedhet és én elvérzem, anélkül, hogy bárki tudna segíteni rajtam.”
„Először persze nem akartam elhinni, hogy ez megtörténhet és pont velem, de nem volt időm ezen mélázni, mert a félelem úrrá lett rajtam – emlékszik vissza. – Ott volt a családom, tudtam, hogy muszáj meggyógyulnom, és hogy nem történhet baj.”
Csilla műtétjének időpontját két hónappal a vizsgálat utánra tűzték ki. Addig kerülnie kellett mindenféle megterhelő mozdulatot: gyerekek emelgetése, nagyobb bevásárlások, a közlekedési járműveken kerülnie kellett a tömeget, nehogy valaki véletlen nekiessen. A megerőltető sport kizárt és a lépcsőn sem árt vigyázni, mondták az orvosok.

Versenyfutás az idővel

Mi a hemangióma?

A hemangióma egy jóindulatú érdaganat, ami megjelenhet a bőrön, vagy a belső szervekben. A bőrön lilás-vöröses elszíneződést okoznak (ezért hívják tűzfoltnak is), tehát láthatóak, a belső szervekben döntő többségében csak véletlenül kerülnek felfedezésre. Többnyire fájdalmat nem okoznak, kivéve ha túl nagyra nőnek, akkor méretüknél fogva nyomást gyakorolnak a környező szervekre – ez már akár fájdalommal is járhat. A bőrön általában esztétikai problémát jelentenek, a belső szervekben megrepedésük – például májban – halált is okozhat. A hemangiómák maguktól is visszafejlődhetnek. Statisztikai adatok szerint nőknél gyakrabban fordulnak elő, ami hormonális okokra vezethető vissza. Ultrahanggal, CT-vel, vagy MR-rel mutatható ki.

„Arra gondoltam, ha ennek így kellett lennie, hogy időben kiderült. Hiszen pont akkor mentem vissza dolgozni és nem később, és hogy észrevették a foltot – abban reménykedtem, ez valami jel, és biztosan szerencsésen túl leszek rajta. A várakozás azonban néha teljesen kiborított: nehéz volt a két hónap, mindennap az járt a fejemben, nehogy ma történjen valami.”
A műtét egy januári napra esett, és a hosszú várakozás alatt szerencsére nem történt semmi baj. „Az is jólesett, hogy nagyon sokan szorítottak értem és a műtét napján már teljesen úgy éreztem, hogy minden rendben lesz” – teszi hozzá.
Bár Csilla retteg a kórháztól, élete egyik legszebb napjának mégis azt tartja, amikor felébresztették a műtét után, és maszkos arcok közölték vele, hogy a beavatkozás sikeres volt, és nyugodtan aludjon tovább. „Hiszek abban, hogy mindenkinek van egy őrangyala, aki vigyáz rá. Az enyém segített, hogy bízzak abban, hogy az operáció sikerül, és abban, hogy legyen türelmem kivárni a szükséges időt.”

Ha időzített bomba ketyeg benned

Jó időben, jó helyen

A legtöbb munkahelyen a szűrés nem tartalmaz ultrahangos vizsgálatot. Többnyire a vizeletvizsgálat és a vérnyomásmérés az, amit elvégeznek, valamint feltesznek néhány általános kérdést például a gyógyszerszedési szokásainkról. Egy ultrahangos vizsgálat nem olcsó, de akinek módjában áll annak érdemes megcsináltatni. Csilla azóta jól van, már csak a műtéti heg emlékezteti arra, ami történt. „Szerencsére jókor voltam, jó helyen, és ez az életemet mentette meg.”

 

 Ha neked is van hasonló történeted és szívesen megosztanád másokkal, írd meg nekünk ide.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top