Egészség

Színkód rendszer a fogyasztókért az élelmiszerek csomagolásán

Az Európai Parlament június 16-i ülésén a fogyasztók számára kulcsfontosságú kérdésről – az élelmiszer-jelölésekhez kapcsolódó új jogszabályról – szavaznak a képviselők. Kiderül, vajon az EP-képviselők biztosítják-e a fogyasztóknak azt a lehetőséget, hogy tudatos döntést hozhassanak, amikor élelmiszert vásárolnak.

Független kutatás bizonyítja, hogy a közlekedési lámpák színeit használó színkód rendszer nyújtaná a legnagyobb segítséget a fogyasztóknak abban, hogy gyorsan és könnyedén eligazodjanak: a feldolgozott termékek zsír-, telített zsír-, só-, illetve cukortartalma magas (piros szín), közepes (sárga) vagy alacsony-e (zöld). Ezt a jelölést a csomagolás front, azaz előoldalán kellene feltüntetni, amelyet – a teljesebb kép érdekében – a hátoldalon egy 8 összetevőre kiterjedő részletes leírás egészítene ki.

Az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) jelölésével ellentétben, melyet az élelmiszeripar nagy része támogat, a színkód rendszer gyors, hatékony és pontos tájékoztatást nyújt a fogyasztók számára az élelmiszer összetételéről, anélkül, hogy átfogó számításokat kellene végezniük a százalékos összetétel megállapításához.

Színkód rendszer a fogyasztókért az élelmiszerek csomagolásán

Éppen ezért az Európai Fogyasztók Szövetségének (BEUC) több tucat tagszervezete, köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, a médián keresztül is igyekszik felhívni minden érintett figyelmét a kérdés fontosságára – arra, hogy a fogyasztóknak joguk van a tudatos döntést segítő tájékoztatáshoz.

Akkor, amikor minden ötödik európai túlsúlyos, támogatni kell azokat az eszközöket, amelyek elősegítik a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást – mutat rá közleményében a nemzetközi szervezet és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top