Egészség

A tévézés szívbetegséget okoz?

Növeli a halálos kimenetelű szívbetegség kialakulásának kockázatát minden tévénézéssel töltött óra.

Ha a kutatásban résztvevők az átlagos napi négy óra helyett, csupán hatvan percet töltöttek volna tévénézéssel, akkor a szívbetegség okozta halálesetek nyolc százaléka megelőzhető lett volna – számolnak be az eredményekről a brit Medical Research Council (MRC) szakemberei. A tévénézés és a szívbetegség kialakulása közötti kapcsolat még úgy is erősnek bizonyult, ha figyelembe vették a mozgásszegény életmódot, az elhízást, a rossz táplálkozást és a dohányzást is.

A foci vb-vel sem árt vigyázni!

A norfolki kutatásba bevont 13 197 egészséges középkorú férfi és nő közül 373-an (minden 35. résztvevő) haltak meg szívelégtelenség következtében. Ezek közül a halálesetek közül 30 megelőzhető lehetett volna, ha a napi négy helyett, csupán egy órát ülnek a tévé előtt a résztvevők. “A szervezetünk nem arra lett tervezve, hogy hosszú ideig egy helyben üljünk. Tehát a labdarúgó világbajnokság idején is fontos, hogy tudatába legyünk annak, hogy minden meccsnézéssel töltött órával valószínűleg növekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata” – mondta Katrien Wijndaele, a tanulmány társ-szerzője.

A sok tévézéstől növekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata


Más ülő tevékenység is ártalmas?

“További kutatáskora lesz szükség ahhoz, hogy kiderítsük, vajon az egyéb ülő tevékenységek, mint a számítógépezés, vagy az autóvezetés is hasonló negatív hatásokkal járnak-e. Most csupán azért korlátoztuk a vizsgálatot a televízióra, mert ez a legelterjedtebb olyan ülő tevékenység, amely kapcsán az emberek könnyen eldönthetik, hogy változtatni akarnak-e az életmódjukon” – tette hozzá.

“A legvégső cél persze az, hogy a televíziózás helyett inkább a gyaloglást válasszuk, ám már az is nagy előrelépés, ha pár órával kevesebb tévét nézünk esténként és naponta legalább 30 percet töltünk aktív mozgással, hogy csökkentsük a szívbetegségek kockázatát” – mondta Ulf Ekelund, az International Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány másik társ-szerzője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top