Egészség

A strandolás veszélyei

A nők 65 százaléka a fürdőzések során elkapható intim fertőzések kapcsán a hüvelygombától tart leginkább.

Az Ellen probiotikus tampon kizárólagos hazai forgalmazója, a Bio-Tech Pharma Kft. nemrégiben a NIB Research piackutató céggel közösen felmérést készített, hogy kiderítse, hogyan viszonyulnak a magyar nők a tamponhasználathoz, mitől félnek a leginkább, ha intim problémákról esik szó és mindez hogyan befolyásolja a nyaralási szokásaikat. A válaszadó nők többsége, közel 65 százaléka a fürdőzések során elkapható intim fertőzések kapcsán a hüvelygombától fél a leginkább. Ennek elkerülésére a nők valamivel több, mint fele egy megelőzésre alkalmas probiotikus tampont, vagy probiotikus tisztasági betétet is kipróbálna.

A megkérdezett nők 74%-ának voltak az elmúlt 12 hónapban hüvelypanaszai és legtöbben, 65%-uk, a hüvelygombától tart, mint lehetséges következmény a védekezés, megelőzés hiányában. A nők 45%-a tart még az akkut fertőzésektől és az ennek következtében elhúzódó kezelésektől. A megkérdezett nők 80%-a csak a praktikussága miatt használ például tampont, a megelőzésre és a hüvelyflóra egyensúlyának megtartására csak utólagosan gondolnak, ha már konkrét tünetek jelentkeznek.
A megelőzés és gyógykezelés kapcsán a megkérdezett nők 71%-a hallott, vagy olvasott a probiotikumokról. A válaszadók 32%-a ismer konkrét probiotikus termékeket is, míg 18%-uk vásárolt is ilyet másnak, vagy saját magának az elmúlt évben.

A strandolás veszélyei

A megkérdezett nők harmada (32%) hallott arról, hogy a probiotikumoknak jótékony hatásuk van egész szervezetünkre, és szerepet játszhatnak egyes nőgyógyászati problémák megelőzésében, kezelésében is, 22%-uk pedig használt is probiotikumot tartalmazó intimhigiéniás terméket.
A 18-40 éves nők 85%-ának van választott nőgyógyásza, akihez átlagosan nyolc hónaponként megy el. A megkérdezett nők valamivel több, mint fele évente legalább kétszer, 88%-uk évente legalább egyszer részt vesz nőgyógyászati kivizsgáláson. A tamponhasználat kapcsán a válaszadó 18-40 éves nők 84%-a használt valamilyen tampont, ebből 59%-uk rendszeresen. Magyarországon a 18-40 éves korú nők 59%-a, tehát majdnem egy millióan használnak tampont. Az átlagos tamponfogyasztásból kiindulva ez havonta 14 millió, évente megközelítőleg 200 millió tampont jelent.

A nők a tampont leggyakrabban a nagyobb drogéria láncok üzleteiben szerzik be, de jelentős a hipermarketek szerepe is. A gyógyszertárak szerepe a tamponvásárlás kapcsán csekély, ugyanakkor a 18-40 éves nők gyakran járnak patikába: a kérdezést megelőző egy hétben a válaszadók fele, míg a kérdezést megelőző két hétben a válaszadók kétharmada volt patikában. A nők valamivel több, mint fele egy megelőzésre alkalmas probiotikus tampont, vagy probiotikus tisztasági betétet szívesen kipróbálna. A vizsgált korosztályba tartozó nők egy hónapban átlagosan 2400 forintot költenek intimhigiéniára, és 3800 forintot kozmetikumokra.

A NIB Research reprezentatív kutatását telefonos lekérdezéssel végezte a 18-40 közötti nők körében, a probiotikus- és intimhigiéniás termékek ismeretéről és használatáról, valamint a hazai tampon használati szokásokról. A kutatásban szereplő 18-40 éves korcsoport megközelítőleg 1,6 millió nőt jelent Magyarországon, ami a teljes magyar női populáció 30%-a.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top