Egészség

A vérhígító életet menthet!

Szívinfarktus esetén életet menthet a vérhígító szerek korai alkalmazása - ez derül ki egy vadonatúj holland vizsgálatból.

Ton Heestermans, a Groningeni Egyetem kutatója 984 szívbetegségben szenvedő páciens egészségi állapotát követte hosszabb időn keresztül. Vizsgálatából kiderült, hogy ha vészhelyzet esetén már a mentősök beadják a vérhígító (véralvadásgátló) szert a betegnek, nemcsak a végzetes szívinfarktus kerülhető el, hanem sok esetben a műtéti koszorúér-tágítás is biztonságosabban, jobb eredménnyel végezhető el később a kórházban.

A vérhígító életet menthet!

A vérhígítóval kezelt betegek egészsége és életminősége egy évvel a beavatkozás után is jobb volt, mint a kontrollcsoporté: kevesebben haltak bele a betegségükbe, kevesebb volt a komplikáció, és kevésbé kínozták őket a betegséggel járó kellemetlenségek. Az időben beadott véghígító jó hatása különösen akkor jelentkezik, ha az infarktus legelső halvány gyanújelei után egy órán belül kihívják a mentőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top