Egészség

Régi és új az allergia ellen

Eldugult orr, tüsszögés, vizes orrfolyás, égő, viszkető, könnyező szemek és szuszogás? A hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat segítségével előzd meg az allergiát, és győzd le a tüneteket!

A parlagfű az Egyesült Államokból származik, ott tíz emberből négyet ingerel köhögésre és tüsszentésre – hozzánk repülővel érkezett, s allergiások új hadait teremtette, kétmillió pollent bocsátva egy köbméter levegőbe. Te is szenvedsz a tünetektől? Nyugodj meg, manapság már több esélyed van, hogy megnyerd az allergia elleni csatát.

Régi és új az allergia ellen• Bármilyen életkorban lehetek allergiás?
Igen. A gyerekek és a serdülők a legveszélyeztetettebbek, de allergia negyvenéves kor után, a szülőktől örökölt genetikai hajlam és a környezeti tényezők bonyolult kölcsönhatásainak eredményeként alakulhat ki. Ha a gyereknek mindkét szülője allergiás, akkor genetikai szempontból hetven százaléknál is nagyobb a kockázata annak, hogy előbb-utóbb bizonyos környezeti tényezők hatására kialakul nála is. Ilyen kiváltó környezeti tényező lehet a kiugróan magas pollenkoncentráció, egy elkapott vírusos légúti betegség, rosszul kezelt hasmenés, levegőszennyezés, hormonális változás, stresszes, legyengült állapot.

• Hogyan kezelik az allergiát szelíd gyógymódokkal?
Mindenekelőtt a beteg kiindulási állapotát értékelik. Ha már elhatalmasodott rajta a betegség, akkor azonnal be kell avatkozni, mert a magára hagyott szénanátha súlyosbodhat, asztma is társulhat hozzá. Érdemes betartani a fokozatosság elvét. Enyhe esetben fiziológiás sóoldattal, tengervizes sós folyadékkal lehet megszabadulni az orrba jutott allergénektől. Védő orrkenőccsel és speciális, filmet képző orrspray-vel meg lehet előzni, hogy újabb allergizáló anyagok tapadjanak meg az orrban. Tisztító hatású gyógyteákkal az egész szervezet terhelésén könnyíthetünk. Homeopátiás szerek használatánál homeopátiás szakértő tanácsát érdemes kikérni. Van, akinél az antihisztamin-tabletta nyújthat enyhülést. Ha nem csillapodnak a tünetek, fordulj allergológushoz, gégészhez, aki a diagnózis felállítása után speciális orrspray-t, szemcseppet, korszerű antihisztamint írhat elő.

• Honnan tudjam, hogy allergiás vagyok, vagy csak megfáztam?
A tünetek (orrdugulás, orrváladék) nagyon hasonlók, allergiások esetében azonban sokkal tovább tartanak, mint annál, aki közönséges meghűlésben szenved. Ha az adott időszakban pollenek is szállnak, akkor az allergia valószínű: ilyenkor az orrváladék vízszerű, mindkét orrfél érintett, nincs láz, gyakran viszkető, piros szem társul az orrpanaszokhoz, és sokszor viszket a torok, sőt a fül belseje is. Ha láz, hőemelkedés, sűrű orrváladék, arcfájdalom, orrvérzés, szaglásvesztés jelentkezik, vagy csak féloldali az orrpanasz, gégészeti vizsgálatra lesz szükség.Ha köhögés, sípoló légzés, terhelésre légszomj, fulladás is jelentkezik az allergiás nátha mellett, akkor asztmagyanú miatt allergológushoz, pulmonológushoz kell fordulni.

• Hogyan diagnosztizálják az allergiát?
Ehhez olyan teszteket kell elvégezni, mint a húszperces Prick-bőrteszt, melynek során az alkarra cseppentett hígított allergénminták alatt megkarcolják a bőrt. Ha az adott anyagra allergiásak vagyunk, vörös duzzanat alakul ki. Ritka esetben, amikor a bőrteszt nem végezhető el vérvétellel (ha túl fiatal a beteg, bizonyos gyógyszereket szed, beteg a bőre), például a RAST-teszttel lehet tájékozódni. Az asztma diagnózisához légzésfunkciós vizsgálatot is végeznek.

Régi és új az allergia ellen


• Tévedhetnek-e az allergiatesztek?

Az allergiás betegek kisebb része esetében a tesztek nem tárják fel a problémát. Vannak olyan emberek is, akiknél az antitestek csak a nyálka-hártyában jelennek meg. Ez esetben az allergológus provokációs tesztet végez, a pollent közvetlenül az orrba fecskendezi, és figyeli a reakciót.

• Egyszerre több pollenre vagy több anyagra is lehetek allergiás?
Igen, ez szinte szabályszerű. Egy erre genetikailag hajlamos személy élete során több allergiát is felhalmozhat: pollenallergiát, de atka-, állatszőr- vagy penészallergiát is. Ezek a betegek keresnek leginkább homeopátiás megoldást, mert a hatóanyagok rendkívüli hígításának köszönhetően több „pollenellenes vakcinát” is alkalmazhatnak, ami nem jelent kockázatot a szervezetre.

Régi és új az allergia ellen• Meggyógyulhatok, ha allergiás vagyok, vagy állandóan kezelnem kell magam?
Meggyógyulhatsz! Bizonyos allergiás megbetegedések olykor maguktól eltűnnek, mivel a szervezet előbb-utóbb kijavítja hibáját, például a tejallergiás kisgyermek sokszor ki is növi az allergiát, máskor az allergiás érzékenység fennmaradása mellett tünetmentesség érhető el. Azonban az allergia egyetlen, bizonyítottan hatásos gyógyszere a specifikus immunterápia. Ezzel a módszerrel nemcsak a tünetek enyhítése érhető el, hanem a szervezetnek a környezetben levő természetes anyagokra (így a pollenekre) adott túlzott (allergiás) válaszát változtatja vissza az eredeti, helyes reakcióra. A kúra során a homeopátiához hasonlóan – a „kutyaharapást szőrével” elvet követve – azt az allergizáló anyagot kell szedned, amire allergiás vagy. Régen csak injekciókkal lehetett ezt elérni, de ma már nyelv alatti cseppekkel, tablettával otthon is folytatható a kezelés. A terápiának vannak bizonyos feltételei, ezért a szert csak allergológus rendelheti el, és ő adja meg az adagolás ütemét is. E kíméletes módszerrel a pollenallergia fokozatosan elmulasztható (az esetek nyolcvan százalékában sikeres), és jó eséllyel megelőzhető az újabb allergia kialakulása vagy az, hogy asztma is jelentkezzen mellette.

Ha allergiás vagy, a legrosszabb, amit tehetsz, ha az utolsó pillanatig vársz, abban reménykedve, hogy a kellemetlen tavalyi nátha az idén elfeledkezik rólad, vagy esetleg kegyesebb lesz.
Ez a legtöbbször azt jelenti, hogy teletömöd magad gyógyszerekkel, hogy legyőzd az allergia akut támadását. A legjobb stratégia az, ha időben felkészülsz, és néhány héttel (vagy inkább hónappal) a veszélyes időszak előtt bejelentkezel az allergológushoz. Így lesz esélyed a tünetek enyhítésére, elháríthatod az allergia elhatalmasodását, és nem kell a legerősebb gyógyszereket szedned.

AZ ÉV TÖBBI RÉSZÉBEN
Örökre szeretnél megszabadulni a gyűlölt allergiától? Nem lehetetlen vállalkozás, csak figyelj arra, hogy mit eszel – erőfeszítéseket kell tenned, és felülvizsgálni életviteled, az étrendtől kezdve. Aki allergiás, olyan, mint egy szál gyufa: bármelyik pillanatban lángra lobbanhat. Amikor szállnak a pollenek, a légzőszerv nyálkahártyája begyullad a hisztamin jelenléte miatt. Ez az anyag az immunsejtekből szabadul fel az allergének leküzdése céljából. Ha a helytelen vagy tartósítószerekkel teli ételekből álló étrend miatt a belek is gyulladásban vannak, a tünetek súlyosabbá válnak. Ezért van az, hogy ha jobban odafigyelsz az étrendedre, és egészségesen táplálkozol, esélyed van arra, hogy rövid időn belül enyhülnek a tünetek, és ritkulnak az akut időszakok.De milyen ételeket kell kerülnöd? Mindenekelőtt az olyan növényekből készítetteket, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre. Nem minden pollen-allergiásnál alakul ki keresztallergia, csak azoknak kell diétázni, akiknél pollenszezonban a keresztallergiában érintett zöldség, gyümölcs száj körüli duzzanatot, pirosságot okoz.

A cikket teljes terjedelmében a Nők Lapja Egészség augusztusi számában olvashatod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top