Vizes piskóta
Hozzávalók:
4 tojás
16 dkg cukor
16 dkg rétesliszt
4 evőkanál víz (lehetőség szerint ásványvíz/forrásvíz)
sütőmargarin a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A tepsit kikenem a sütőmargarinnal, majd rászórom a réteslisztet. Fontos! Az oldalát is, hogy ott se tapadjon a tepsihez a tészta. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojás sárgáját és fehérjét külön rakom – a fehérjét felverem habbá, míg a sárgáját, a lisztet, a cukrot és a vizet összekeverem. Majd a habbá vert fehérjét hozzákeverem óvatosan, hogy ne törjön össze. A kész masszát a tepsibe öntöm, majd az előmelegített sütőbe rakom. A hőfokot érdemes visszavenni 160 fokra és 25-30 perc után megnézni egy villával a közepébe szúrva. Ha még ragad a villára a masszából rakjuk vissza sülni, ha nem, akkor készen is van. Ha szeretnénk, szórjuk meg meggyel, vagy tehetünk a tetejére egyszerűen porcukrot, de ketté is vághatjuk és megkenhetjük lekvárral.
Ha már tudjuk a vizes piskóta receptjét, számos süteményt készíthetünk, melyhez ez az alap.
Csudafinom kávés szelet
Hozzávalók:
vizes piskóta (6 tojásból)
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 tojás
baracklekvár
feketekávé/capuccino/kakaó
babapiskóta/piskótatallér/háztartási keksz
1 csomag vaníliáscukor
Elkészítés:
6 tojásból vizes piskótát készítünk. Hagyjuk kihűlni, majd kenjünk meg a baracklekvárral. A babapiskótát (használhatunk piskótatallért, vagy háztartási kekszet is) mártogassuk bele a kávéba és helyezzük rá. (Kávé helyett használhatunk cappuccino-t, vagy kakaót is.) Erre kerül a krém, amelyet előtte kikeverünk: a 25 dkg margarint, a 25 dkg porcukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgáját és a vaníliáscukrot. Ehhez finoman hozzákeverjük a 4 tojásfehérjéből felvert habot. Az így elkészült finomságot a hűtőbe rakjuk és hűtve tálaljuk. A tetejére tehetünk olvasztott csokoládét.