Egészség

Több tonna gyógyszert dobunk ki évente

Átlagosan minden ötödik gyógyszert feleslegesen váltjuk ki, ami évi sok tonna gyógyszerszemetet jelent. Arról, hogy hova tegyük a megmaradt pirulákat, és mire érdemes figyelnünk a gyógyszerek lejáratával kapcsolatban, Dr. Kapitány Mónika gyógyszerészt kérdeztük.

– Mit kell tudnunk a gyógyszerek lejárati idejéről?

– A lejárati idő – amelynek megállapítása komoly műszeres vizsgálatok alapján történik –  az az időpont, ameddig a gyártó az adott készítmény minőségéért felelősséget vállal. Természetesen mindez a tárolás feltételeinek betartása mellett érvényes. Ezért fontos elolvasni a használati utasítást!

– Mit tegyünk a lejárt gyógyszerekkel?

– Minden patikában található egy gyűjtődoboz kifejezetten arra a célra, hogy a már lejárt szavatosságú gyógyszereket elhelyezhessék benne. Amikor egy láda megtelik, veszélyeshulladék-égetőbe szállítják, ahol a dobozt a tartalmával együtt megsemmisítik. Fontos, hogy semmiképpen se öntsük ki a lefolyóba vagy dobjuk ki a kukába a lejárt gyógyszereket, hiszen súlyosan károsítjuk ezzel a természetet. A kukába dobott gyógyszerek ezen felül illetéktelen kezekbe is juthatnak, hiszen guberálók, vagy akár kisgyerekek is megtalálhatják azokat.

Több tonna gyógyszert dobunk ki évente


– Van-e különbség a vényköteles és a vény nélkül kapható készítmények közt e tekintetben?

– Nincs, a lejárati idő tekintetében minden gyógyszert ugyanúgy kell kezelni!

– Átlagosan hányan viszik be a gyógyszertárba a lejárt pirulákat?

– Pontos adatunk nincsen erre, de azt bátran mondhatom, hogy szerencsére sokan és egyre többen. Számos esetben hoznak vissza régi, megsárgult dobozokat, amiken látszódott, hogy sok éve állhattak már a fiókban.

– Mi történhet, ha valaki mégis egy már lejárt gyógyszert vett be?

– A lejárati időn túl fizikai és kémiai reakciók kezdődnek meg a készítményben. A bomlásfolyamat során csökken a hatóanyag-tartalom, és nem érjük el a kívánt hatást. Rosszabb esetben egészségkárosító következménnyel is járhat a lejárt készítmény alkalmazása. A szemcseppekkel, kenőcsökkel is nagyon kell vigyázni, hiszen felbontás és többször nyitogatás után fennáll a szennyeződés veszélye, amely azután súlyos gondokat okozhat.

Sajnos előfordul olyan is, amikor az otthon megmaradt antibiotikumot valaki egy banális megfázásra orvosi kontroll nélkül kezdi el szedni. Ez egyrészt azt jelenti, hogy akinek megmaradt, az nem az előírásnak megfelelően szedte, ugyanis az antibiotikumokat az orvos által előírt adagban és ideig kell használni. Másrészt, aki beszedi a maradékot annak egyrészt nem feltétlenül indokolt, de ha az is, nem biztos, hogy az a megfelelő hatóanyag számára. A harmadik fontos dolog, hogy nem megfelelő ideig fogja szedni a készítményt, így a kívánt hatás elmarad. Sokan azért hagyják abba az antibiotikum szedését, mert amikor jobban érzik magukat, úgy gondolják,hogy meggyógyultak. Ez egy súlyos hiba, amit az emberek gyakran elkövetnek. Másnak felírt gyógyszert soha ne szedjünk be!

Több tonna gyógyszert dobunk ki évente

Sokszor előfordul az is, hogy valaki bejön a gyógyszertárba, és olyan vény nélkül kapható gyógyszert kér ami a szomszédasszonyának nagyon jó volt. Ilyenkor fontos felhívni a figyelmét arra, hogy az, ami másnak hatásos volt, nem feltétlenül felel meg az ő problámájára, főleg, ha rendszeresen szed más gyógyszereket is – ebben kérje ki inkább a szakember véleményét. Veszélyt rejt magában az egyforma hatóanyagú, de különböző cégek által eltérő néven forgalmazott készítmények együtt szedése is, ami könnyen túladagoláshoz vezethet!

Milyen készítményeket tartsunk feltétlenül otthon?

– A házipatikában mindig legyen láz– és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, és a sebek ellátására alkalmas készítmények. Lejárat tekintetében azonban ezeket is át kell vizsgálni időről időre, mert ezek ugyanúgy lejárnak! Arra figyeljünk, hogy a be nem szedett, vényköteles gyógyszereket más ne alkalmazza, csak akinek eredetileg felírták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top