Egészség

Ingyenes tüdőkapacitás-mérés országszerte a Légzésfunkciós Világnapon

Október 14-én, az első Légzésfunkciós Világnapon a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a tüdőgondozói hálózat és számos civil szervezet, köztük a Légúti Betegek Országos Egyesülete ingyenes légzésfunkciós vizsgálatokra hívja a lakosságot országszerte.

A légzésfunkciós szűréseken résztvevő egészségügyi dolgozók ingyen megmérik az érdeklődők tüdőkapacitását, és ha gyanús eltérést észlelnek, akkor további vizsgálatok elvégzését javasolhatják.

Minden évben az elhalálozott személyek hét százaléka megelőzhető tüdőbetegségekben veszíti életét a Földön. Ezek a betegségek Magyarországon is a leggyakoribb haláloknak számítanak. Hazánkban a tüdőrák a legnagyobb halálozással járó daganatos betegség és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) is az első öt halálok között szerepel. Sok millió emberre hosszan tartó fájdalmakkal teli öregkor várhat olyan betegségek miatt, mint például az asztma, a tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség, amelyek könnyen kezelhetők lennének, ha azokat időben, pl. a légzésfunkciós teszttel felismernénk.

A Légzésfunkciós Világnap a 2010 a tüdő éve kampány keretében világszerte megrendezendő események egyike, amely során az Európai és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, valamint a civileket és betegeket tömörítő Európai Tüdőalapítvány és a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE) a tüdőbetegségek és szűrővizsgálatok fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.  

A tüdőtérfogat mérés 5 perce alatt a világban 150 ember hal meg megelőzhető tüdőbetegségek miatt. „A tüdőbetegségek a következő évtizedben a harmadik leggyakoribb halálokozó tényezővé válnak. Reméljük, hogy az ingyenes tüdőtérfogat-mérés hozzájárul ahhoz, hogy a magyar emberek is új életet lehelhessenek tüdejükbe és egészségesen őrizhessék meg tüdejüket, megelőzve a lassú és fájdalmas halált” – mondja Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

Ingyenes tüdőkapacitás-mérés országszerte a Légzésfunkciós Világnapon

„A tüdő egészségét semmibe vevők, a dohányzók és a tüdőbetegségeknek kitett személyek nagyobb eséllyel élik hátralévő életüket fájdalmak között, legyengülve. A Légzésfunkciós Világnap arról szól, hogy mindenkinek megmutassuk, hogy milyen egyszerűen ellenőrizhetik egészségüket – a pár perces, egyszerű és fájdalommentes tüdőtérfogat-méréssel” – mondja Marc Decramer professzor, a European Respiratory Society (Európai Tüdőgyógyász Társaság) elnöke.

„A tüdőtérfogat-mérés a tüdő „zöld-kártya” vizsgálata – a legtöbb esetben semmilyen problémát sem tár fel, de fontossága felbecsülhetetlen a potenciális halálos betegségek időbeli felismerésében” – mondta Monica Fletcher, a European Lung Foundation (Európai Tüdőalapítvány) elnöke.  

A Légzésfunkciós Világnap európai és helyi, Önhöz legközelebbi eseményeit lásd a következő weboldalon:
www.yearofthelung.org/wsd-events
www.tudogyogyasz.hu
www.tudobeteg.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top