Egészség

A kézmosás fél egészség

A rendszeres és alapos kézmosás hiánya okozta fertőzések évente 3,5 millió gyerek életét követelik a fejlődő országokban...

2010. október 15. – A Kézmosás Világnapja kezdeményezést három évvel ezelőtt indította útjára több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF, melynek Magyar Bizottsága a tavalyi évben szervezett először programot hazánkban a Világnap alkalmából. Az október 15-i nemzetközi eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet: a szappannal történő kézmosás az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb egészségügyi „beavatkozás”, amelyet ismerünk.

A helyes kézmosás lépései

A szakemberek szerint a helyes kézmosás 4 fontos részből áll:

  1. Nedvesítsd be a kezed!
  2. Legalább 15-30 másodpercen keresztül kell dörzsölni a szappant az egész kézfejen, az ujjak közötti területeket a körmöket sem kihagyva.
  3. Folyó víz alatt mossuk le a szappant!
  4. Papírtörlővel itassuk fel a nedvességet a kezünkről. Nem textiltörölközővel, mert abban előszeretettel bújnak meg a baktériumok.

+1 tipp: Ha nyilvános helyen mosunk kezet, akkor a csapot is lehetőleg a papír segítségével zárjuk el, és az ajtó kilincset is érdemes azzal megfogni!

A kézmosás fél egészség

 

Ha ez sem győzött meg, használj kézfertőtlenítőt!

Néhány tipp a kézfertőtlenítő helyes használathoz:

  • Olyan gélt vásároljunk, amely legalább 60%-ban tartalmaz alkoholt, különben nem véd kellően a baktériumok és vírusok ellen.
  • Kb. 7 grammnyit kell egyszerre a kézre tenni: ez egy nagyobb pénzérme méretének felel meg. Ezzel kell benedvesíteni a tenyered külső és belső oldalát. Egy pici területet se hagyj ki!
  • A gélt jól bele kell dörzsölni a bőrbe, majd hagyni kell megszáradni – ez kb. 10-15 másodperc.
  • A kézfertőtlenítő szárítja a bőrt, ezért esténként érdemes hidratálókrémet használni.
  • A nagyon piszkos és vérző kezet inkább szappannal és tiszta vízzel tisztítsuk meg.
  • Semmiképpen ne használj rendszeresen kézfertőtlenítőt a szappan helyett!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top