
Ezt a vízben oldódó vitamint – amely oxigén, fény, hő és fémionok hatására hamar elbomlik – elsőként Szent-Györgyi Albert állította elő tiszta formában, méghozzá a paprikából. Így számunkra egyértelmű, hogy a legtöbb C-vitamin nem a citromban, hanem a paprikában keresendő.
Se túl sok, se túl kevés
Ha a C-vitamint kellő mennyiségben juttatjuk a szervezetünkbe, jótékony hatásait, melyek közül szinte mindegyik ugyanannyira fontos, sokáig élvezhetjük. Ha egy betegségre különösen hajlamosak vagyunk, még inkább lényeges, hogy ne szenvedjünk hiányt e vitaminból. A C-vitamin csökkenti az embólia és a szívroham esélyét, mert hatására mérséklődik a vénákban előforduló vérrögök kialakulásának kockázata. Segít abban, hogy felszívódjon a kalcium (amely a fogak, a csontok egészségéért felel), erősíti az izomszövetet és felvértezi az immunrendszert, amelynek például azt köszönhetjük, hogy enyhül és lerövidül a nátha. Mivel csökkenti a vérben lévő hisztamin mennyiségét, így allergiások számára is kitűnő, de a fáradékonyság ellen is sikerrel veszi fel a harcot. A C-vitamin antioxidáns hatású, így segít a daganatos megbetegedések létrejöttének megakadályozásában. Ha valaki dohányos, akkor különösen fontos, hogy mindennap legyen elegendő C-vitamin a szervezetében, hiszen a nikotin miatt a test többet használ fel ebből a vitaminból, mint egy nemdohányzó szervezete.
Mennyit és hogyan?
Jó tudni, hogy szervezetünknek naponta minimum 45-80 mg C-vitaminra van szüksége, amelyet sokféle módon biztosíthatunk számára. Az ún. természetes út, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Érdemes minél több paprikát, zöld zöldséget (mint a brokkoli, petrezselyem, káposztafélék és a kelbimbó), karalábét, karfiolt, málnát, epret, csipkebogyót, narancsot, kivit és citromot enni. Kevesen tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök mellett a máj is remek C-vitamin-forrás.
Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.
