Egészség

Vadvízi evezés: a veszély és a víz szerelmeseinek

Aki kipróbálta, eddig kivétel nélkül azt mondta, hogy még egyszer elmegy. Aki nem, az tervezi. De mi is olyan vonzó a vadvízi evezésben?

A vadvízi evezés napjaink egyik legnépszerűbb “extrém” sportja. Ha még nem próbáltad ki, vágj neki! Valódi izgalom és felejthetetlen élmények várnak.

Bár a kajak és a kenu már az ókorban sem voltak ismeretlen fogalmak, a sport és utazási célú kajakozás azonban csak a XX. században jelent meg. A strapabíró, felfújható gumicsónakokat eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztettek ki, sokáig tiltólistás termékek voltak. Valójában a sport és turizmus jellegű felhasználása akkor indult virágzásnak, amikor szabadon megvásárolhatóvá váltak bárki számára.

Biztonságos családi kikapcsolódás

A vadvízi sportok legelterjedtebb formája a rafting. A résztvevők 8-12 személyes gumicsónakokban vágnak neki a víznek. A raftokban való utazás biztonságos, ezért alkalmas családi túrákra is. Ezeket a csónakokat általában a leghátul ülő személy irányítja, és fontos, hogy a csónak két oldalán ülők egyszerre evezzenek. A hozzáértők szerint a rafing a legalkalmasabb, hogy megszeressük a vadvízi sportot – tapasztalatok szerint, aki egyszer kipróbálta, újra nekivág.

Vadvízi evezés: a veszély és a víz szerelemeseinek

Mi kell hozzá?

Mint minden sportban, itt is fontos a megfelelő minőségű felszerelés. Elengedhetetlen a neoprén öltözet: a 3-4 mm-es vastagsága véd a hideg víztől, a kisebb horzsolásoktól, illetve a benne levő térdvédőnek köszönhetően a vízbeesésnél megóv a térdsérüléstől. A speciális ruha alá elég fürdőruhát felvenni. A védőöltözet fontos része a cipő, a sisak és a mentőmellény is. Előbbi a fejet, utóbbi az életünket védi – mindegyik védőfelszerelés viselése kötelező. Az evezőlapát, amellett, hogy az előrejutásban fontos szerepe van, védőfelszerelés is, hiszen távol tudjuk tartani vele a sziklától a csónakot, illetve a felborulásnál is segíthet megtartani a raftot.

Örökítsd meg az izgalmakat!

A túravezetőknél mindig van vízhatlan zsák, hogy túra közben lehessen fényképezni, videózni. A másik legfontosabb plusz felszerelés a dobózsák, melyet szintén a túravezetőnél kell keresni. Ez egy 15-20 méternyi kötelet tartalmazó eszköz, fogódzkodóval a végén. A nehezebb szakaszokon, ahol nehezebb visszamászni a csónakba ennek segítségével tud a túravezető partra húzni.

Nincs más hátra, mint kalandra fel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top