Egészség

Gyilkos fogyókúrák. Megéri?

Ingadozó vércukorszint, szapora szívverés, izomgörcsök, állandó fáradtság, látászavarok - mindezek akár egy egyszerű fogyókúra tünetei is lehetnek. Sok fogyókúrázó - anélkül, hogy tudná - akár visszafordíthatatlan rombolást is végezhet szervezetében.

Lucy éppen csak kilépett az ajtón, átment a túloldalra beszélgetni a kolléganőjével. Egyszer csak elhomályosult a tekintete, összeesett. Azonnal Royal Derby Kórházba szállították, de már nem tudtak segíteni rajta. A fiatal édesanya csak a családi nyaralásra szeretett volna jól kinézni. Egy hónapon keresztül nem evett csak étrend kiegészítő turmixokat. A diéta mellett rendkívül sokat is sportolt, amivel közel 10 kilót fogyott. Bár a halál pontos oka végül tisztázatlan maradt, az orvosok szerint nagyon alacsony volt a kálium szintje és a vérnyomása is. Lucy szívében gyulladásra utaló hegesedést is találtak. Szakértők szerint a szívizomgyulladás alacsony káliumszinttel párosulva ájulást okozhatott, majd szívmegállást, aminek következtében pedig gyakorlatilag megfulladt. Lucy férjével, kisbabájukkal és 14 éves mostohalányukkal élt együtt. Épp egy közös családi nyaralást terveztek, amire Lucy szerettet volna lefogyni, hogy jól nézhessen ki.

Karcsú menyasszony akart lenni

A 34 éves Samantha Clowe a LighterLife nevű diétás programtól kapott szívrohamot otthonában. Mintegy 11 hétig végezte a gyakorlatokat, ezalatt sikerrel leadott 18 kilót, de súlyos árat fizetett a fogyásért. Esküvője előtt pár hónappal még 107 kilót mutatott alatta a mérleg, és egyszerűen nem akart kövér menyasszony lenni. A program szigorúan mindössze 530 kalória bevitelét engedélyezte naponta, összesen 12 héten át. Belehalt a koplalásba.

Samantha Clowe és vőlegénye
Samantha Clowe és vőlegénye
Fotó: Dailymail.co.uk

 

A program kitalálói ellen eljárás indult, mert rövid időn belül Samantha már a második áldozata volt a kúrának. Az orvosok szerint a szíve rendellenesen kezdett el verni, majd megállt, a segítség pedig későn érkezett. A LighterLife azt kínálja a túlsúlyos lányoknak, amiről igazán álmodnak: hihetetlen rövid idő alatt elképesztő súlyokat adhatnak le. Lényegében önsanyargatással, ami pedig nyilvánvalóan nem folyhat büntetlenül.

Áldozatokat már Magyarországon is követelt az eszetlen fogyókúra. Néhány éve egy 17 éves lány akart kicsit a fenekéből “lefaragni”. Interneten rendelte a csodát ígérő fogyasztót, mint kiderült: a krómtartalmú szert a mája nem bírta, pár hét után májkómába esett, két nap alatt pedig meghalt. Zacher Gábornak nem a lány volt az első és az utolsó esete, akik a fogyókúra miatt kerültek “vészhelyzetbe”.

Gyilkos fogyókúrák. Megéri?

– Volt, aki pajzsmirigyét stimulálta, anfetaminnal pörgette a szervezetét, vagy illegális szerektől remélt gyors eredményeket, de a szervezetük nem bírta a terhelést. De legalább ilyen veszélyes, ha valaki tartósan “0”- kalóriás étrenddel próbálja ledobálni a kilókat, annak hosszútávon könnyen tragikus vége lehet. Önmagában persze minden diéta alapja az az egyszerű képlet, hogy a bevitt kalória kevesebb legyen, mint a leadott, azonban semmit sem lehet mértéktelenül. Egy ilyen drasztikus önsanyargatásnak ugyanis sokkal több veszélye van, mint sokan gondolnánk – mondja Zacher Gábor a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiájának vezetője. Az akaraterő próbája, gondolják sokan, főleg a rapid módszereknél. Vízhajtókkal két nap alatt akár négy kilóval is mutathat kevesebbet a mérleg, ami persze óriás sikerélmény, csakhogy alaptalan: a zsírból semmi sem tűnt el, a testvíz súlyával lett csupán kevesebb, miközben akár életveszélyt is előidézhet ez a kis próbálkozás. Zacher Gábor osztályán egyébként nem egy olyan fogyni vágyó kötött már ki, akinek súlyos mellékhatásokat okozott, az akár illegális fogyasztószer. Pár éve egy 17 éves lány mája mondta föl a szolgálatot, nem bírta a mesterséges beavatkozást.

Éhezni persze senki sem szeret

A legújabb divat egy egyébként lovaknak szánt gyógyszer. Az orvosság eredetileg a légúti betegségben szenvedő állatoknak lett kifejlesztve, mellékhatása azonban a testhőmérséklet drasztikus megemelkedése. Így a szervezet több energiát kénytelen használni, tehát beindul a fogyás. A hihetetlen gyors zsírégető hatás mellett azonban komoly mellékhatásokkal is rendelkezik: az állandó kézremegés mellett rossz hatással van a szívizomra, gátolja a csontok fejlődését, ráadásul túladagolása szinte minden esetben halálos kimenetelű. Barátai szerint Nicole Richie például ennek köszönheti már-már betegesen sovány alakját, de több magyar híresség is előszeretettel nyúl ehhez és ehhez hasonló illegális fogyasztószerekhez, ami az interneten bárki számára hozzáférhető. Ma egyébként egyetlen, legális gyógyszer van forgalomban, ez a zsírfelszívódást gátolja. Emellett pedig millióféle legális, illegális csodaszer ígéri az új életet.

Gyilkos fogyókúrák. Megéri?

Hazánkban az interneten hirdetik a veszélyes fogyasztószert, sőt, több magyar híresség is előszeretettel nyúl ehhez hasonló illegális fogyasztószerekhez. De modellek, színésznők a drogok nyújtotta gyors fogyási lehetőségben látják a megoldást. Egy ismert magyar műsorvezető egyszerre több tiltott fogyasztó szert is szed, pedig köztudott, hogy a gyógyszerek egymásra gyakorolt hatása tragédiához is vezethet. Ma egyébként egyetlen, legális gyógyszer van forgalomban, ez a zsírfelszívódást gátolja. Emellett pedig millióféle legális, illegális csodaszer ígéri az új életet.

Az alternatív, a természetes sem mindig veszélytelen

Alternatív módszerek – Ép testben épp, hogy élek?

Gyógynövények, alternatív eljárások sem mindig jelentik, hogy azok ártalmatlanok, nem biztos, hogy azok nem kockázatos, egészséget, akár életet veszélyeztető módszerek. Varga Ferenc, természetgyógyász, reflexológus szerint mindennek a tudatos és leginkább mértékletes alkalmazása a kulcs. Meg persze az, hogy mindenki az egyénre szabott terápiát kapja.

A kéretlen következmények:
–    felborult emésztőnedv-termelés
–    ingadozó vércukor szint
–    szapora szívverés, légzés
–    “ugráló” vérnyomás
–    izomgörcsök
–    alvás, ébredés felborul
–    kialvatlanság
–    látászavar, fényérzékenység
–    fejfájások

Zsírégető teák, vízhajtók, béltisztítók, vagy komplex vitaminkészítmények, táplálékkiegészítők bármikor veszélyes “fegyverré” válhatnak. Minden, ami drasztikus a szervezet működését borítja föl, ami akár észrevétlenül is komoly károkat okozhat. A vízhajtó például rövid ideig, nagy mennyiségben csak pofon a szervezetnek, minimum 6-8 után lehet csak hatásos, de maximum 42 napig alkalmazható, amúgy a teljes víz- és ionháztartásunk borulhat, az ásványi anyagok kimosódnak – sorolja a természetgyógyász. A durva “beavatkozás” pedig látványos: a közhiedelemmel szemben egyáltalán nem a méreganyagok kicsapódása, ha például furunkulusok “ékesítik” egy-egy kúra után testünket. Varga Ferenc szerint egyébként először is az emésztőrendszer, bélrendszer felsőrészének működését kell rendbe tenni, majd jön az anyagcsere, a kiválasztórendszer, a bőr, vesék, nyirokrendszer és vastagbél működésének fokozása. Az izzadság a bőr fokozott anyagcseréje, nyirokhajtás homeopátiás szerekkel, ivólevekkel, például céklával. De a bélrendszernél nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú annak működése, annak serkentését is ehhez igazodva kell serkenteni.

Agyon keresztül ható gyógyszerek

Gyilkos fogyókúrák. Megéri?Jóllakottság-pirula – újabb két gyógyszer hatóanyaga hozhat gyors sikert a fogyókúrázóknak. Mindkét szer az agyat manipulálja, mint általában a mesterséges fogyasztószerek. Az egyébként idegrendszeri és májbetegségekre használt gyógyszer egérkísérletekben kiválóan fokozta a leptin nevű hormon hatását. Normális esetben ez a hormon jelzi az agynak, hogy a gyomor megtelt, ezért is hívják jóllakottsági hormonnak. A túlsúlyos embereknél azonban nemigen jelez, így hiába ette már valaki degeszre magát, továbbra is éhes marad. Ezt a hormont piszkálták fel kicsit amerikai kutatók két meglévő gyógyszerszármazékkal.

A két szer közül az egyik a telítettségérzést növeli, a másik a zsírfelszívódást gátolja. A kulcs: nem fenyeget majd az éhezés és a falásrohamok veszélye, hiszen semmi sem ítéli jobban kudarcra a fogyókúrát, mint amikor az ember azt érzi, hogy szívesen enne még. Az orvosok szerint mindkét diéta alkalmazása során átalakul a szervezet kémiája, megszűnik az éhségérzet, visszatér az életerő, valamint az ígéreteknek megfelelően jelentősen csökken a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukor. Az agy manipulációja egyébként valószínűleg mindenképpen kulcskérdés. A Yale School of Medicine kutatói szerint a jóllakottság érzése veszélyes.

– Az éhségközpont sok szabad gyököt termel, de amikor már nincs rájuk szükség, egy másik mechanizmus megvédi az éhségért felelős sejteket ezektől az agresszív molekuláktól. Ugyanakkor a jóllakottságközpont is sok szabad gyököt használ fel a teltség érzésének közvetítésére, ennek védelmére azonban nem alakultak ki speciális folyamatok – nyilatkozta a Nature-ben Horváth Tamás, a Yale tanszékvezető professzora, aki szerint az eredmények alátámasztják az ismert tényt, hogy a csökkentett kalóriabevitel meghosszabbítja az életet, hiszen a jóllakottságközpont által termelt szabad gyököktől a továbbiakban nem védi a szervezetet semmi.

Csakhogy, a gyógyszerekről folyó vita hamarosan új mederbe terelődik: a WHO, az egészségügyi világszervezet ugyanis két hete megtiltotta az étvágy agyi manipulálását, mivel az sok esetben károsíthatja az idegrendszert.

Kínai orvoslás

Gyilkos fogyókúrák. Megéri?A kínai gyógyászat ezzel szemben leginkább a test és a gyomor “manipulálásával” segít. Dr. Chen szerint nincs egyetlen csodaszer, mindenkinél más és más okozza a túlsúlyt, először ennek kell a végére járni. Azért vannak aranyszabályok: kevés hideget, s minél több meleget inni és enni. Kerülni kell a hormontartalmú gyógyszereket (pl. a fogamzásgátló tablettákat), a sót, a cukrot és a tartósítószereket, ami visszatartja a vizet a szervezetben, ahonnan a zsír, ahelyett, hogy távozna, könnyebben szívódik fel.

– A meleg, főleg a teák, levesek segítik a gyors anyagcserét, a bélrendszer tisztítását, ami gátolja a lerakódást. Ez nemcsak az egészség, de egyben a fogyás alapja is – állítja a kínai professzor. Az ő tudományának a forró tea, leginkább a szűz zöld tea a “csodaszere”. Teltségérzetet okoz, de valóban ki is tölti a gyomrot és a bélrendszert. Dr. Chen szerint a fogyókúrának, akárcsak az egészségnek ez a titka: minél gyorsabban ürüljön a szervezet. A szükséges anyagok ugyanis gyorsan felszívódnak, később pedig csak a “zsírraktárak” gyűlnek. Az anyagcsere vagy hormonzavar okozta elhízás esetén először az anyagcsere-problémát, a hormonzavart kell helyreállítani, s majd a testsúly is rendeződik. Fontos a sorrend.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top