Egészség

Húsznál több betegség kezelhető a “csodaterápiával”

A hiperbár-terápia során a szervezetet "feltöltik" éltető orvosi tisztaságú oxigénnel. Hatására felgyorsul az anyagcsere, erősödik az immunrendszer, csökken a szövetközi ödéma, mellékhatásként pedig megszépül a bőr.

„Csoda” terápia az egészségért - Hiperbár terápia– Ami szomorú, hogy hazánkban még nem nagyon ismert ez a terápiás módszer, holott Európában csaknem kétszáz ilyen, orvosi célokra használt kamra létezik, szervesen együttműködve a fejlett államok egészségügyi szakterületeivel – mondja dr. Szathmáry Judit, az ORMOS Intézet igazgató-főorvosa. – Használják műtéti előkészítéshez, a rehabilitáció folyamatához, a sebgyógyulás meggyorsítására, nyitott szívműtétek előtt.

A legújabb kutatási eredmények alapján kijelenthető, hogy a terápia több mint húszféle betegség kezelésére alkalmas, többek között az agyvérzés, szklerózis multiplex, cukorbetegek lábszárfekélye, csontvelőgyulladás, égési sérülések, szén-dioxid- és -monoxid-mérgezések, sportsérülések, törések, zúzódások kezelésére, a sugárkezelések mellékhatásainak csökkentésére is.

A hiperbár-oxigenizációs terápia (HBO) során a páciensek 100 százalékos, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be egy erre a célra speciálisan kialakított túlnyomásos kamrában.

Miért jó a HBO terápia?

A laza kötőszöveti állomány a terápia hatására újra megtelik energiával, a bőr rugalmassága növekszik.

Hatására sokkal több oxigén kerül be a tüdő léghólyagocskái körüli vérbe, így a vérben oldódott oxigén mennyisége a normális körülmények közt szállítotténak akár a 20-szorosára is nőhet. A magas oxigénkoncentrációjú vér a véredényeken keresztül a test minden részére eljut.

– Az ellenőrzött körülmények között megnövelt nyomás és a tiszta oxigén együttes hatása segíti elő a betegek intenzívebb és speciálisabb gyógyulását. Az oxigéntúlkínálat több kedvező mechanizmust is beindít: erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat és növeli a test regenerálódási, vagyis öngyógyítási képességét is – magyarázza a főorvos.

A szervezet felfrissül, újratöltődik, az energiája megnövekszik, felgyorsulnak a testszövetek gyógyulási folyamatai, csökken az ödéma. A terápia felturbózza a fehérvérsejteket is, amelyek a szervezetbe bejutott/bejutó kórokozók, baktériumok ellen veszik fel a harcot, továbbá járulékosan erősíti néhány antibiotikum hatását is. A testben jelenlévő oxigéntúlkínálat sok további mechanizmust is felgyorsít – mint például immunrendszer, a különböző anyagcsere- és egyéb folyamatok.

A Hiperbár Oxygenizációs terápia (HBO) során a páciensek 100 százalékos, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be, egy erre speciálisan kialakított túlnyomásos kamrában.
A hiperbár-oxigenizációs terápia (HBO) során a páciensek 100 százalékos,
orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be egy erre a célra speciálisan kialakított
túlnyomásos kamrában.

Ezt a „csodát” nem most találták fel, a terápiát az orvostudomány először az ötvenes években kezdte használni, szívműtétekhez. Az operáció előtt a beteg HBO-kezelést kapott, ezzel feldúsították testszöveteinek oxigéntartalmát. Így hosszabb ideig tartó szívleállást is kibírt maradandó károsodások nélkül; ezáltal a bonyolultabb műtétek elvégzése-túlélése is lehetővé vált.

Kinek nem ajánlják?

– Természetesen a hiperbár-terápiát is megelőzi egy belgyógyászati vizsgálat, mert ebben az esetben is vannak kontraindikációk, amelyek kizárják a kezelés lehetőségét. Nem alkalmazhatjuk például friss tüdőműtéten átesett vagy egyes tüdő-, illetve fül-orr-gégészeti megbetegedésekben szenvedő betegeknél, ezenkívül terhesség idején, menstruáció alatt, lázas állapotban, nem nyomásálló implantátumok esetén, és bizonyos pszichiátriai kórképek – pl. klausztrofóbia – stb. miatt is el kell tekinteni a kezeléstől – mondja a doktornő.

A terápiáról bővebben itt tájékozódhatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top