Egészség

Esti fürdetés – rituálé?

Apa is hazaért a munkából, a gyermek is elfáradt már a napi tevékenysége során – nincs más hátra, mint az esti fürdetés, amikor végre együtt a család.

Az esti fürdetést mindig nagy várakozás előzi meg: készül az apuka – hiszen többnyire ez az ő feladata, készülnek a tesók, és anyuka is várja, mert végre kicsit fújhat az egész napos talpalás után. Jó alkalom ez egy kis nap végi csevejre. A nagyobbak a kád köré gyűlve nemcsak a kistesót figyelhetik fürdés közben, de ha szeretnének, segíthetnek is, és ez remek alkalom a szülőknek is arra, hogy kikérdezzék őket is a nap történéseiről – így ők sem érzik elhanyagolva magukat.

A rendszeresség fontos!

Az újszülött életében fontos szerepe van a rendszerességnek. Ha igyekszünk mindig azonos időben fürdetni, a baba nagyon gyorsan megtanulja, hogy a fürdés utáni percekben következik az étkezés, azután az alvás. A csecsemők többsége imádja a vizet, és amikor az apuka elkezdi vetkőztetni, rúgkapál örömében. Általában azért is javasolják a szakemberek az esti fürdetést, mert az egész napos mozgás után a fürdés pihenteti, ellazítja a babát.

Esti fürdetés – rituálé?

Ha nem szeret fürdeni, így segíts neki!

A gyermekek többsége szeret fürdeni, de olyan is előfordul, hogy minden átmenet nélkül óriási sírás veszi kezdetét, akárhányszor a kádba szeretnéd tenni. Adunk néhány tippet, hogy megszeresse az esti tisztálkodást:

  1. A csecsemőt arccal lefelé rakd a vízbe, nekik az természetesebb, mint háton – már a kórházban is így fürdetik őket. Óvatosan, megtámasztva a testét engedd bele a kádba, fokozatosan: először a lábacskája, kicsit a kézzel érdemes a vizet rálocsolni, hogy szokja.
  2. Fontos, hogy biztonságban érezze magát: ha az egyik karoddal megtartod a testét, akkor nem kell tartanod attól, hogy hirtelen átfordul vagy kicsúszik a kezedből. Ez már csak azért is fontos, mert az újszülötteket legtöbbször gyógyszertári krémmel fürdetik – ez nem árt a bőrüknek –, a krém viszont nagyon csúszóssá teszi a kis testüket, könnyen kicsúszhat a kezünk közül. Ha úgy érzed, hogy nem tudod megfogni, inkább kérj segítséget, mintsem megijedjen a baba, mert csúszkál a kezedben.
  3. Mindig beszélj hozzá! Megnyugtatják az ismerős hangok. Ha néhány színes játékot is beleteszel a kádba, az is elvonja a figyelmét az esetleges kellemetlenségektől.
    Esti fürdetés – rituálé?
  4. Legyen megfelelő hőmérséklet a fürdőszobában. Ha fázik, nem leli majd örömét a pancsolásban, alig várja majd, hogy vége legyen a „tortúrának”.
  5. Ha megtörölted, hagyd kicsit szabadon, mielőtt ráadnád a pelust és a ruháját. A gyerekek nagyon élvezik a meztelenséget, akkor nincsenek „gúzsba kötve” és kedvükre ficánkolhatnak. De soha ne hagyd egyedül, mindig állj ott mellette, nehogy leessen!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top