Egészség

Kellemes közérzet otthon: párásíts fűtésszezonban!

A fűtésszezonban fontos a párásítás, hiszen a lakás levegője sokkal szárazabb a normálisnál, és ez a nyálkahártya kiszáradásához vezet…

Gondoltad volna, hogy a lakásunk levegője – függetlenül attól, hogy mekkora tisztaságot tartasz – szennyezettebb, mint a kinti levegő? A hűvösebb idő beköszöntével egyszerűen elfelejtünk szellőztetni, azt gondoljuk, hogy télen arra nincs is szükség. A kinti levegőt azonban olykor átmossa a csapadék, nem úgy, mint a lakásban.

Kellemetlen tünetek…

A jó közérzethez elengedhetetlen a levegő megfelelő páratartalma. Ha túl alacsony, bőrünk kiszárad, a szemünk viszket és a torkunk kapar, ez utóbbi akár fojtó köhögést is eredményezhet. A túl magas páratartalmú levegő pedig penészesedést, túlzott porosodást és egyéb allergének felhalmozódását okozhatja, ezért fontos megteremteni és fenntartani a levegő megfelelő páratartalmát.

Párásíts fűtésszezonban

A bőr is kiszárad

A száraz levegő hatására nemcsak a bőr szárad ki, de a szánk is kicserepesedik, a megfázási tünetek pedig nehezebben gyógyulnak. Nemcsak az embernek, de a növényeknek és a bútoroknak sem tesz jót a túlzottan száraz levegő. Ilyenkor a párásító segíthet kiegyensúlyozni a lakáson belüli környezetet, így élvezhetőbbé válik a lakásbelső. Már azzal is sokat segíthetsz, ha a fűtőtestre ráhelyezel egy vízzel teli edényt. Fokozhatod a hatást, ha illóolajat csepegtetsz bele, így nemcsak jó levegő, de finom illat is terjeng majd a lakásban.

Az ideális páratartalom

A párásító készülékek a párát egyenletesen szórják szét a lakás légkörébe, így csökkentik a száraz levegőt. Fűtött lakásban, 21 °C környezeti hőmérséklet mellett a 45–55% relatív páratartalom az optimális. Reggelente egy pár percre nyissunk ablakot – érdemes kereszthuzatot csinálni –, hogy az elhasznált és száraz levegőt kifújja a légmozgás.

Tipp: Vidd magaddal!

Ma már olyan ultrahangos párásító is kapható, amely alig 30 deka, a táskádban is elfér és bárhová magaddal viheted. Ez az ultrahangos hidegpárásító egészséges klímát teremt, speciális adapterének köszönhetően pedig a világon bárhol használhatod.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top