Egészség

Tévhitek és bölcsességek az egészségről

Gyerekként ezerféle tanácsot kaptunk arról, hogyan óvjuk az egészségünket. Ezek közül sok kiállta az idő próbáját, de még több olyan van, amelyeket jobb volna már elfelejteni, mégsem képesek kikopni a köztudatból.

Neked is vágták gyerekkorodban rövidre a hajad, mondván, hogy ettől majd megerősödik? És vajon tényleg oroszlánsörényed lett? Aligha… Utánajártunk, mi igaz a legendás, ma is sokszor hallható egészségügyi „alapszabályokból”.

„A mosógép a legjobb fegyver a poratkák ellen.”


Hamis
!
A poratkák leggyakrabban a matrac belsejében élnek, és itt rakják le allergén ürüléküket is. Persze sokat segít, ha az ágyneműt 90 Celsius-fokos mosással fertőtlenítjük, de az egész matracot aligha tudnánk a mosógépbe gyömöszölni. Érdemesebb antiallergén matracot és ágyneműt választani – ennek anyagában nem tudnak elszaporodni az atkák –, és időnként jól kiporszívózni az egész ágyat.

Tévhitek és bölcsességek az egészségről„Ha a gyümölcs romlani kezd, elég kivágni a barna részt, a többi ehető.”

Jórészt hamis! A romlott, barna foltok jelenléte arra is utalhat, hogy a gyümölcs épnek tűnő részeiben is lehetnek penészgombák által termelt mérgező anyagok, úgynevezett mikotoxinok. Ám ez nem mindig van így. „Mechanikai sérülés hatására a sejtfalak sérülnek, és a kiszabaduló enzimek egy kémiai folyamat, az oxidáció során steril barnulást okoznak. Ezek a kémiai változások egy ideig éppen hogy meggátolják a mikroorganizmusok behatolását, elterjedését a sérült gyümölcsben – mondja dr. Bán Marianna orvos-természetgyógyász, aki azonban hozzáteszi: – Valamivel később viszont ez a védőmechanizmus kimerül, ekkor a baktériumok és gombák megkezdik a gyümölcs lebontását. A penészgombafajok által termelt kémiai anyagok pedig méregként viselkednek.” Érdemes tehát inkább az ép, foltosodástól mentes gyümölcsöket választani.

„A C-vitamin segít megelőzni a megfázást.”

Bevált bölcsesség! „A vitaminok, így a C-vitamin is, feltétlenül szükségesek a szervezet és az immunrendszer optimális működéséhez, a betegségek megelőzéséhez” – vélekedik dr. Bán Marianna. Nem érdemes viszont egyedül a C-vitaminra hagyatkozni, jobb minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal ellátni a testünket. A C-vitamin azonban a legújabb kutatások szerint jól bizonyított a náthás, influenzás tünetek enyhítésében: aki rendszeresen fogyasztja a betegség idején, annál a nátha alig 5 napig tart, szemben az átlagos 7 nappal.

„Ha félhomályban olvasol, elromlik a szemed.”

Hamis! A szemünk valóban elfáradhat, a pupilla ugyanis kitágul, hogy a lehető legtöbb fénysugarat engedhesse be. Ez azonban nem okoz tartós károsodást. Ettől függetlenül jobb, ha inkább az ideális megvilágítást keressük. Ha szeretsz lefekvés előtt az ágyban olvasgatni, ügyelj rá, hogy a fény a könyvre essen, és ne a szemedet vakítsa el. „A legjobb, ha a fejed fölé szerelsz egy meleg fényű spotlámpát” – tanácsolja orvos-természetgyógyász szakértőnk.

Tévhitek és bölcsességek az egészségről„Az alkoholtól elmúlik a fogfájás.”

Hamis!
Az alkoholos „öblögetés” csak időlegesen mulasztja el a fájdalmat, ez az időtartam néhány perctől pár óráig terjedhet. Az érzéstelenítő hatás ráadásul csak akkor képes érvényesülni, amikor a fogszuvasodás már maradandóan károsította az ideget. „Előrehaladott gyulladásban átmenetileg a hideg is segíthet. Ha a melegre kifejezett fájdalom, lüktetés jelentkezik, a gyulladás már a gennyes stádiumban van, minél előbb fogorvoshoz kell fordulni” – figyelmeztet dr. Bán Marianna. Sokan alkalmazzák a szegfűszeg-olajat is – az ebben található eugenol valóban bír némi érzéstelenítő és baktériumölő hatással, a gyógytömőanyagoknak is az egyik alkotórésze. Ám ez is csak elsősegélynek alkalmas, a fogorvost nem lehet megúszni!
 
„A kamillatea álomba ringat.”

Csak részben igaz! „A kamilla enyhe nyugtató, görcsoldó, fájdalomcsillapító, túladagolva azonban épp ellentétes a hatása: fokozza a nyugtalanságot, éberséget. Kifejezett nyugtató-altató hatása a komló- és citromfűteának van” – mondja az orvos-természetgyógyász.
A kamillatea viszont rendkívül gazdag flavonoidokban. Ezek az antioxidáns hatású vegyületek erőteljes gyulladásgátló hatással bírnak a szervezetben, és megnyugtatják a gyomor nyálkahártyáját.

„A gyakori vágás erősíti a hajat.”

Hamis! „Az, hogy a haj végéből levág valamennyit a fodrász, semmilyen hatással nincs a haj gyökerének működésére, a sérült végek eltávolítása pusztán optikailag mutatja erősebbnek a hajat” – magyarázza szakértőnk. A hajnövekedésnek három fázisa van: az anagén fázisban nőnek a hajszálak, a katagén fázisban nyugalomban vannak, míg a telogénben kihullanak. Ezt pedig egyáltalán nem lehet vágással befolyásolni. A haj állapotára sokkal komolyabb hatással van az étrendünk, a hormonális egyensúlyunk, valamint az általános egészségi állapotunk: vagyis sokkal többet tehetünk érte, ha egészségesen táplálkozunk, és ellátjuk aminosavakkal, vitaminokkal (különösen B-vitaminokkal), illetve nyomelemekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top