A kalcium létfontosságú szerepet tölt be a csontok fejlődésében és állományuk megőrzésében. A közelmúltban végzett kutatásokból az is kiderült, hogy összefüggés van a táplálékkal bevitt kalcium mennyisége és a zsírsejtek kalciumkoncentrációja között. Alacsony kalciumbevitel esetén az erre adott hormonválasz következtében megnő a zsírsejtek kalciumtartalma, ami csökkenti az adott sejtek zsírmobilizáló képességét.
Így tehát az alacsony kalciumtartalmú táplálkozás ördögi kört indít el, melyben az élelmiszerekkel elfogyasztott többlettáplálék könnyen raktározódik el a zsírszövetekben az étkezések után, de nehezen távozik onnan, amikor szükség lenne rá. Ez a zavar végső soron elhízáshoz vezet. A hazai táplálkozásra is jellemző alacsony kalciumfogyasztás tehát összhangban állhat az elhízás problémájának terjedésével.
Mivel a kalcium egyébként is számos létfontosságú funkciót tölt be a szervezetünkben Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának javaslata alapján fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű, vagyis naponta legalább 800–1000 mg kalcium beviteléről.
Többek között az alábbi értékes kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő napi kalciumbevitelhez:
- 1 pohár (2 dl) 2,8% zsírtartalmú tej: 228 mg
- 1 pohár (140 g) natúr joghurt: 168 mg
- 2-3 evőkanálnyi (100 g) félzsíros túró: 80 mg
- 1 vékony szelet (25 g) trappista sajt: 150 mg
- 1 maréknyi (50 g) dió: 101 mg
- 100 g paraj: 133 mg
- 100 g brokkoli: 87 mg
- 1 pohár (2 dl) Theodora Kékkúti ásványvíz: 56 mg
- 1 tálka Nestlé gabonapehely teljes kiőrlésű gabonával (30 g pehely + 125 ml tej): 230–232 mg